Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bruško

    , Autor: anjajaja

    Dobrý deň ! Chcela by som sa opýtať.....pred tehotenstvom som cvičila jogu,pri naťahovačkách som si asi natiahla svaly alebo neviem čo......proste sem tam ma bolelo ako ked modrinka na boku pod ľavým rebrovým oblukom ,ako sa končia rebra a začína brucho ,vobec som to neriešila.Ked som otehotnela a okolo 5.mesiaca mi vybehlo bruško ta bolesť sa vrátila ale to bolo intenzívnejšie ale zase to prešlo.Teraz som v 33,tt zase sa to vrátilo (pri cestovaní autom som sa v zákrute dosť naklonila na ľavú stranu a od vtedy to začalo) ale je to veľmi bolestive mám problém pri ležaní na ľav. boku,bolí to dokonca ked sa toho miesta datknem a pri pohyboch do strán. Chcem vedieť či su to fakt len svaly alebo čo to môže tak bolieť a čo by som s tým mala robiť.Inač mám dosť veľké bruško.Dakujem za Vašu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    s veľkou pravdepodobnosťou ide len o natiahnuté svalstvo. Možnosť terapie bolesti v gravidite je pomerne obmedzená, vzhľadom na to, že väčšina liekov proti bolesti prechádza do mlieka a transplacentárne. skúste si kúpiť v lekárni Algesal krém. ak to neprejde po pôrode dajte si urobiť Rtg hrudníka.

Podobné otázky

  • Ultrazvuk

    , Autor: nisa

    Dobry večer,

    Chcela by som sa informovať ohľadom bezpečnosti ultrazvuku.

    Absolvovali sme prvotrimetralny screening a počas neho sa asi určite robil doppler pri hodnote Tls je hodnota 0.4 bojím sa či nemohlo bábätku v brušku nejako uškodiť ak sa pripadne robil dvakrát, pretože bolo ťažké vyšetriť bábätko cez bruško.

    Videla som rôzne informácie ohľadom tohto dopplera.

    Veľmi pekne dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. Dnešné USG prístroje používajú malú dávku USG žiarenia. Musel by Vám byť robený USG hodiny až dni, aby to malo nejaký vplyv.

  • Natiahnutie

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý pán doktor potrebujem sa zase opýtať ležala som dnes na chrbte spala som nohy som mala pokrčené v klačmo v polospánku som sa akoby natiahla keď chcete sa akože natiahnuť aj bruchom brušným svalstvom hneď som zacitila prudku a silnú bolesť zobudila som sa na to a otočila som sa na bok som v 10 tt a chcem sa len spýtať či je takéto natiahnutie sa nebezpečné alebo je to v poriadku a nemusím sa obávať ? Žiaľ to bolo v polospánku a neuvedomovala som si to. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek tomu že ste tehotná, neznamená to automaticky, že sa nesmiete hýbať. V prvom trimestri Vám ešte ani nemusí byť vidieť tehotenské bruško. Ak nie ste na rizikovom tehotenstve, môžete aj cvičiť, aj sa naťahovať. Embryu v maternici to neublíži. Nemusíte sa obávať.

  • usg vysetrenie

    , Autor: nisa

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať či sa mohlo niečo stať bábätku v brusku ak počas usg vyšetrenia (1trimester) doktorka veľmi tlačila sondov na podbruško. Bolo to veľmi nepríjemne.

    A tiež o škodlivosti 3D ultrazvuku lebo internet je plný informácii o škodlivosti.

    Vopred veľmi pekne dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, plod je v maternici dobre chránený. Realizáciou USG vyšetrenia sa plodu nič nestane, ani použitím vaginalálnej, ani abdominálnej sondy, ani samotným USG žiarením, ktoré je počas realizácie USG vyšetrenia malé. Museli by ste byť kontinuálne niekoľko dní vystavená USG žiareniu, aby malo teoreticky nejaký vplyv. Súčasné moderné USG prístroje sú už na inej úrovni a používajú aj inú dávku USG žiarenia.

  • Hadka

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor pre zmenu som sa zase dnes pohádala s rodinou som 8+3tt a kadečo ma vie vytočiť ale najme blbé pripomienky v nedeľu som sa pohádala tak s manželom že ma bolelo podbrusko a bolo mi zle mala som kŕče potom deň na tosom sa hodila do pohody a všetko bolo ok dnes som sa zase pre zmenu pochytila s rodinou a pri hádke ma zase rozbolelo veľmi v podbrušku snažila som sa čím skôr ukľudniť pobaliť sa a odísť samozrejme som došla domov a už som kľudná len sa chcem spýtať či sa mám obávať o bábätko alebo tie kŕče v hádke ktoré mám sú bežné zo stresu a nervov? Ja len či sa mám obávať potratu keď pri hádke mávam bolesti podbruška teraz už mi je dobre ale v momente keď zvyšujem hlas alebo sa rozculim ma veľmi rozbolí. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, platí to isté, čo som Vám už písal. Hádka Vám potrat, navyše v taktomto nízkom týždni, nespôsobí, ale snažte sa vyhnúť častému rozčuľovaniu.

  • Silné kychnutie

    , Autor: Florencia 5

    Pár doktor skúsim poslednú otázku a potom sa skúsim menej sledovať haha ale zase som si strašne silno kychla snažila som sa prikrcit ale bolo neskoro tak silno som kychla že ľavé podbruško ma tak silno ostro zapichalo ako keby do mňa bodli že som sa zľakla či je všetko v poriadku. Prešlo to do chvíle tá bolesť a snažím sa vždy sa zohnúť ale len mi napadlo či to nemohlo ublížiť bábätku som v 9 tt. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, kýchaniec aj keby bolo časté, v tomto týždni tehotenstve nemá vplyv ani na predčasné otváranie, ani na vývoj zárodku, ktorý je v maternici dobre chránený. Odsledujte si to.