Poradňa gynekológa

Pridať otázku
Gynekológ

Poradňa gynekológa

5,431 otázok, Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • infekcie

    , Autor: MARTINA1233

    Dobry vecer, chcela by som sa opytat, kedze chcem ist na specialne stery na infekcie ako su chlamydie, mykoplazmy...., a prvy nechraneny pohlavny styk som mala pred 3 mesiacmi, a infikovala soms a , je mozne, ze ak je ich inkubacna doba 1az 3 tyzdne tak som si to precitala na internete, ze ak by som si dala urobit tie specialne stery, ze by mohl nejakym sposobom ukazat falosny vysledok,vzhladom na to,lebo docitala som sa aj o nejakych spiacich chlamydiach,teda ze ak by som isla teraz na testy po 3 mesiacoch od styku a nasledne som mala styk ale uz chraneny,ci ukaze objektivny vysledok,ci ich naozaj mam alebo nie,A este jedna otazka je dobre ak sa robia specialne stery a aj odber krvi, ze sa vysetruju protilatky ci staci jedno z toho????DAKUJEM PEKNE ZA ODPOVED

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    ak ste sa nakazili pred 3 mesiacmi tak sa to vo výsledkoch prejaví, nemusíte sa obávať ani falošnej pozitivity ani spiacich chlamýdií. Požiadajte lekára o vaginálne stery, tie spoľahlivo identifikujú infekciu, ak by však tie vyšli negatívne môžete požiadať aj o vyšetrenie krvi.

  • lieky

    , Autor: Miška4593

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať som v 5 týždni tehotenstva a zostala som chorá mam nádchu a kašlem aké lieky by som mohla užívať???

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    lokálne môžete užívať takmer všetko. Nosné kvapky, a pastilky na cmúľanie sú bezpečné.

  • zvracanie

    , Autor: Evisko289

    Dobrý deň som v 10 týž. tehotenstva asi 3 týž. ráno zvraciam akúsi žltú horkú šťavu niekedy aj cez deň, málokedy vyzvraciam jedlo je to v poriadku , čakáme dvojčatá môže to byť v tom pri prvom tehotenstve som ani nevedela ze som tehotná , nič mi nebolo bolo to bezproblémové tehotenstvo. ale ked sa vyzvraciam je to už v poriadku mám taký pocit prázdna v žalúdku kým sa nevyzracam. A ešte sa chcem pani doktorka pravdepodobne bude pôrod cisársky rezom môžem žiadať po operácií ešte na sále aby mi detičky priložili k prsníku aby mali sací reflex lebo vraj detičky prvý krát priložia až na taký druhý deň , aspon tak som sa dočítala nemám presné informácie aké metódy má zaužívané nemocnica v ktorej budem rodiť ale len tak informatívne by som to chcela vedieť. dakujem vopred za vašu odpoved.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    zväčša sú prejavy tehotenského zvracania vystupňované,ak sa jedná o viacpočetnú graviditu. Tak to bude aj vo vašom prípade. Ak to neprestane, alebo nezačne sa zlepšovať do 2 týždňov je nutné vyhľadať lekára.
    Čo sa týka vašej druhej otázky, ak bude vaše tehotenstvo ukončené cisárskym rezom pravdepodobne nebude možné aby vám dieťatko priložili k prsníku, pretože budete operovaná na operačnej sále, kde je nutné dodržiavať sterilitu a prísne zásady hygieny.Detičky sa už rodia so sacím reflexom, takže sa nemusíte obávať, sací reflex bude teda mať aj keď bude priložené k prsníku o pár hodín neskôr. Ide skôr o prvotný kontakt dieťaťa a matky, ktorý budete mať aj keď nebude dieťatko prikladané k prsníku, ale prinesú vám ich ukázať.

  • žalúdok

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, čo znamená nedostatočne naplnený žalúdok plodu pri sonografickom vyšetrení v 21. týždni tehotenstva. Lekár ho nemohol zachytiť dostatočne, vraj dieťa sa nenapilo dosť plodovej tekutiny. Na kontrolu idem o 2 týždne. Je to niečo vážne??? Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    nedostatočne naplnený žalúdok znamená presne to ako vám to Váš lekár vysvetlil. Ide o to, že orgány ako žalúdok, močový mechúr a podobne sú sonograficky viditeľné len ak sú naplnené. No plod nie vždy, podobne ako aj dieťa alebo dospelý človek, ma tieto orgány naplnené a tak nie sú na ultrazvuku viditeľné. Je to absolútne normálne a pán doktor veľmi zodpovedne postupuje ak si vás objednal na vyšetrenie ešte raz. Počas ultrazvuku v 20, resp. 21 týždni je nutné, aby sme videli všetky štruktúry a všetky orgány. No dieťatko nie vždy spolupracuje :) Vôbec sa nemusíte obávať, dieťatko len malo prázdne "bruško".

  • Kyretáž

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň,
    musia mi pred zákrokom (kyretáž) urobiť ultrazvuk? Môžem o to požiadať? ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    zväčša sa ešte robí kontrolný ultrazvuk (závisí však aj od dôvodu kyretáže), ak však máte ultrazvukové vyšetrenie z obvodu, prípadne z príjmovej ambulancie tak sa robiť nemusí. Ak chcete, samozrejme požiadať o to môžete.

  • Pomoc

    , Autor: odbornik6

    Dobry vecer, chcela by som sa spytat ci by som mohla byt tehotna, ak som mala nechraneny pohlavny styk po 3 dnoch menstruacie (19.10.2012), mavam nepravidelnejsiu menstruaciu ( 38-40 dni) . Od nedele (21.10.2012) citim ako keby pichanie v oblasti vaječnikov.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    je to menej pravdepodobné, ale stať sa to môže, zvlášť pri nepravidelnej menštruácii a predĺžených menštruačných cykloch. Ak máte pochybnosti urobte si tehotenský test.

  • Moja malá dcerka ma gyn. problém

    , Autor: milaciko333

    Dobrý deň. Ja by som sa chcela opýtať ako mám postupovať keď moja trojročná dcéra ma problem s tým že sa jej robý blanka na pošve?? Boli sme už aj u detskej gynekologičky a ta mi povedala,že to je z toho dôvodu,že sa zle starám o hygienu mojej dcéry. Preto sa obraciam na Vás s týmto problémom. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    ďakujeme za dôveru. Takto na "diaľku" sa mi však ťažko hodnotí o čo by mohlo vo vašom prípade ísť. Každopádne skúste dodržať odporúčanie, ktoré vám detská gynekologička dala, je možné že ide o pošvovú infekciu s výtokom, ktorý sa následne pretvorí na "blanku". Nemusí ísť o zanedbanú hygienu, no teraz je nutné zvýšiť hygienické návyky.

  • ekzem

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň,
    užívam HA Maitalon, druhý blister. Približne pred dvoma týždňami sa mi objavila ekzémová škvrna na tele. Za posledné tri dni som sa už vysypala celá. Poprosila by som o radu, či mám doužívať blister alebo hneď prestať. Bola som u kožnej lekárky, ktorá ma chcela objednať o mesiac. Ďakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    je veľmi málo pravdepodobné, že by daný stav spôsobovala antikoncepcia. Alergia/kožná reakcia na HA je pomerne zriedkavá, navyše užívate antikoncepciu už druhý mesiac takže pravdepodobne "ekzém" vyvolalo niečo iné. Ak to kožná lekárka neuzavrela ako alergickú reakciu ale ako ekzém nie je dôvod na vysadenie HA. Ak však máte pocit, že to s HA priamo súvisí, vysaďte ju hneď.

  • Ako zmäkčiť krčok maternice

    , Autor: marita27

    Dobrý deň, som v 37.tt a doktor mi povedal, že som veľmi uzavretá a mala by som sa začať pomaly otvárať, aby prvá doba pôrodná nebola moc dlhá a náročná. Odporúčil mi nechránený pohlavný styk, lebo vraj spermie obsahuju nejakú látku, ktorá zmäkčuje krčok maternice. Chcem ale opýtať, čo iné, okrem styku, by ste mi odporúčili na zmäkčenie krčka. Môže mi pomocť aj čaj z malinových listov? Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    do termínu pôrodu máte ešte 3 týždne takže si s týmto vôbec nemusíte robiť starosti. Nie je nutné aby ste sa už teraz začali otvárať, zväčša podobné problémy riešia ženy, ktoré sú po termíne pôrode a prenášajú. Ak budete po termíne a bude stále vaginálny nález nezrelý, je vhodný pohlavný styk, prechádzky. Ak by ste sa neotvárali ani tak, je možné dozretie krčka maternice navodiť medikamentózne, ale na to je naozaj čas.
    S čajom z malinových listov skúsenosti nemám.

  • po porode

    , Autor: odbornik6

    Dobry den..chcem sa Vas opytat, som po porode uz takmer polroka a este som nedostala menzes..zatial len kojim..je to moje druhe dieta a pri prvom som som dostala MS za 4-5 mesiacov a teraz akosi nic..je to v poriadku?alebo mozem byt uz opat tehotna??s manzelom sme mali len prerusovane styky, da sa aj z toho otehotniet?..v podbrusku ma aj boli ako by kazdu chvilu som mala uz dostat, ale boli to uz mesiac a nic aj pichanie v podbrusku po bokoch..
    Este sa chcem opytat, ktore dni pocas cyklu su uplne neplodne alebo sa da v ktorykolvek den??
    posledna otazocka: ako som pisala, som po porode takmer polroka a brusko stale velke, myslite, ze este splasne?mozem cvicit brusaky?rodila som spontanne..dakujem za odpoved..

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    časové obdobie po ktorom začnete menštruovať je veľmi individuálne, ak dojčíte menštruácia nemusí zatiaľ prísť. Na druhej strane je aj možné, že ste tehotná. Urobte si tehotenský test, prípade zájdite ku svojmu gynekológovi a nechajte sa vyšetriť a urobiť si ultrazvuk.
    Čo sa týka prerušovanej súlože, áno môže aj pri nej dojsť k oplodneniu. Nikto vám s istotou nepovie, ktoré dni v rámci vášho menštruačného cyklu sú 100% neplodné. Ak nechcete otehotnieť najrozumnejšie je dať si predpísať hormonálnu antikoncepciu, pri ktorej je pravdepodobnosť, že neotehotniete najvyššia. A čo sa týka cvičenia, je to už relatívne dlhá doba od pôrodu, takže kľudne môžete začať.

  • Kyretáž

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň. Dňa 21.10.2012 som začala krvácať. Najskôr slabo a potom silnejšie. Dnes 22.10.2012 som bola u svojho gynekológa a potvrdil potrat. Poslal ma na kyretáž pre istotu. Ja sa však bojím. Stále krvácam a bolesti mám mierne, niekedy stupňujúce sa. Chcela by som vedieť či je kyretáž nutná alebo či môžem počkať. Mám 29 rokov. A bolo to prvé tehotenstvo a prvý potrat.
    Veľmi pekne ďakujem. Bola som v 7tt.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    určite dajte na radu vášho gynekológa, ak krvácate je NUTNÁ kyretáž!

  • vyšetrenie

    , Autor: MARTINA1233

    Dobry vecer.Mala by som otazku ohľadom ceny špecialných sterov na pritomnost chmalydiovej infekcie,mykoplazmy,ureoplazmy a aj kvapavky.Neviete teda aka moze byt priblizna cena tychto sterov ak by som si ich chcela uhradit sama???Plati sa za kazdy ster osobitne??Alebo neviete o nejake stranke,kde by som sa docitala tieto informacie???Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    ide o to, že cena môže byť rôzna. Spolu približne od 10 po 50 eur. Zavolajte svojmu gynekológovi, musí Vás o cene informovať.

  • Tehotenstvo a dojčenie

    , Autor: odbornik6

    Dobry den pani Doktorka,
    mam 20 mes. syn,ktoreho stale dojcim momentalne 2x rano po zobudeni a vecer pred spanim,s nocnym dojcenim sme skoncili okolo 4 mes.Chcem sa opytat,nebude dojcenie prekazkou otehotniet?Ovuláciu pocitujem pravidelne kazdy mesiac,MC som dostala 7 mes.po porode.Chceme zacat planovat druhe dieta,tak neviem ci najskor skoncit s dojcenim.Syna som rodila cisarskym rezom,porod bol vyvolavany,potom nastali problemy s polohou a nakoniec to museli riesit sekciou.Cele tehotenstvo prebiehalo uplne v poriadku,ak sa nenaskytnu nejake problemy mozem porodit druhe dieta prirodzenou cestou alebo uz bude aj druhy "pre istotu" cisarsky rez?Dakujem velmi pekne za Vasu odpoved!

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    ak chcete znovu otehotnieť tak pomaličky prestaňte s dojčením, ak keď samozrejme nie je vylúčené ani otehotnenie počas dojčenia keď máte pravidelný menštruačný cyklus a pociťujete ovuláciu.
    Čo sa týka spontánneho pôrodu po predchádzajúcom cisárskom reze v podstate nie je vylúčený, závisí však aj od pracoviska, odhadovanej hmotnosti plodu, hrúbky jazvy a priebehu celej gravidity ale v zásade by ste mohli porodiť spontánne.

  • vaha

    , Autor: alenakmet

    chcela by som sa opytat preco je vaha babatka 1440g v 31+0 hranicna? ake je rozmedzie? a co znamena hranicna?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    rozmedzie váhy pre dieťatko v 32 týždni gravidity je od 1500 do 2000 gramov. Ale je to veľmi individuálne, váha vášho dieťatka je absolútne v poriadku, ste len na začiatku 32. týždňa. Nemusíte sa obávať, je nutné brať do úvahy aj to, že je to len odhad váhy, nie presná váha.

  • chlamydie,mykoplazmy....

    , Autor: MARTINA1233

    Dobry den.Kedže mam podozrenie na chlamydie, a bola som aj za gynekologom,a povedala mu o vytoku o bolesti v podbrusku, spineni mimo cyklu,vysetril ma len pomocou zdradiel a povedal, ze ten vytok je vraj prirodzeny, ze je taky biely.Preto sa chcem opytat, prvy pohlavny styk,kedy si my slim zeby som sa mohla nakazit som mala 29.7 tohto roku,kedze mi neodobral specialne stery na tieto pohlavne choroby okrem chlamydii aj na mykoplazmy,ureoplazmy,e mozne aby mi obvodny lekar odobral krv na zistenie aspon chlamydii???lebo niekto vravi, ze maju sa odoberat stery niekto zas vravi, ze stery su nepresne,ze preto treba odobrat krv.A nemohli sa mi tie bakterie uz posunut za ten cas niekde inde,a ze uz nie su pritomne na krcku maternice???Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    štandardná diagnostika chlamýdiových infekcií sa robí z vaginálnych sterov a následnej kultivácie ale je možné aj vyšetrenie z krvi a stanovenie špecifických hladín/titra protilátok. To, či bude Váš obvodný lekár ochotný urobiť takéto vyšetrenie je otázka skôr na neho ako do našej poradne, ale v zásade by s tým nemal mať problém.
    Chlamýdiové infekcie sú charakteristické svojim chronickým a asendentným - teda vzostupným šírením infekcie a presunom na orgány malej panvy - vzniká tak endometritída a adnexitída ( teda zápal "maternice, vaječníkov a vajcovodov"). Prejavy sú ale veľmi diskrétne, môžu prebiehať celkom nepozorovane, prípadne sa prejavia bolesťou v podbrušku a bolestivým pohlavným stykom. Následná diagnostika je pomocou laparoskopie. Ak máte podozrenie na takúto infekciu požiadajte ešte raz svojho gynekológa aby urobil riadnu diagnostiku, tieto infekcie sa nesmú podceniť, môžu mať vážne následky pre ženu v podobe tvorby zrastov a môže viesť až k neplodnosti.

Otázok: 5431