Poradňa gynekológa

Pridať otázku
Gynekológ

Poradňa gynekológa

5,186 otázok, Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ....

    , Autor: odbornik6

    dobrý deň menštruáciu som mala od 17. do 20. 9. 30.9. som mala nechránený pohlavný styk po 3 týždňoch som išla ku gynekológovi a povedal že by som mohla byť tehotná a hned mi zobral krv ale test bol negatávny ale menštruáciu som nedostala a tak som si týždeň po meškaní urobila tehotenský test a 4 testy mi vyšli pozitívne. Mohla by som byť tehotná??

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    áno s veľkou pravdepodobnosťou ste s tehotná, je potrebné to však potvrdiť krvným testom.

  • clostilbegyt

    , Autor: odbornik6

    Dobry den,
    s manzelom sa snazime o dietatko od juna (v auguste som prekonana akutny zapal dutin s 2x antibiotikami-tak to sme radsej vynechali)... menstruaciu mam 27-29 den a liecim sa na stitnu zlazu -perifernu hypotyreozu.
    V novembri 2011 mi brala gynekologicka krv, kde som mala vyssie len PRL- docitala som sa na internete, ze to suvisi so stitnou zlazou (ale potom mi v decembri menili tabletky na stitnu zlazu z euthyrox 25 na 50) . Na kontrole v oktobri 2012 mi dala vysledky krvi z januara 2012 a tam bolo podla nej vysoke E2, vyssie PRL a vyssie pro G (hodnoty do spravy neuviedla - nesuvisi to so zmenou tabletiek?). Z aktualnej krvi nemam este vysledky. Ale aj tak mi dala uzivat Dufaston 2x1/2 10 dni od 15 dna cyklu(dufston mi predlzil cyklus z 28 na 30 dni) a CLOSTILBEGYT 2x1 tabletku od 5 dna...mam brat ten clostilbegyt? preco ma po 4 mesiacoch snazenia lieci na neplodnost???a ani mi to nepovedala. Povedala, ze sono odpoveda cyklu a ze v krvi sa jej nezda jeden hormon. Folikulometriu mi nerobila - chce ju robit az po clostilbegyte.Treba brat ten clostibegyt po tych 4 mesiacoch alebo radsej pockat, ked ani nevie ci mam ovulaciu a rovno mi dala tabletky?
    Dakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    ťažko povedať prečo sa tak vaša pani doktorka rozhodla, pravdepodobne na základe toho, že si myslela, že sa pokúšate o bábätko už dlhšie, keďže vám robila vyšetrenia na hormóny už pred vyše rokom.
    Oficiálne sa ma pristúpiť k liečbe po 1 roku pravidelného nechráneného pohlavného styku. Čo sa týka výsledkov hormónov, ťažko sa k nim môžem vyjadriť, pretože sú veľmi závislé odo dňa kedy sa odoberajú, resp. v akej fáze cyklu. Ak však už pristúpila k riešeniu neplodnosti, postup by mal byť asi taký, že sa vyšetri partner na spermiogram, následne sa dôkladne odoberú hormóny v presne stanovený deň cyklu, a to všetky, vrátane folikulostimulačného hormónu a luteinizačného (FSH/LH), zväčša 2-3 deň menštruačného cyklu, a približne na 12 -14 deň cyklu sa robí ultrazvukové vyšetrenie so zameraním sa na ovuláciu. Či u pacientky dochádza alebo nedochádza k ovulácii je najdôležitejšia otázka, ktorú je potrebné mať zodpovedanú. Nedovolím si hodnotiť alebo spochybňovať postupy vašej pani doktorky, iste mala dôvod, ktorý ju viedol k predpísaniu hore spomínaných liekov, clostilbegyt by sa mal používať na indukciu ovulácie (vyvolanie ovulácie) pri špecifických diagnózach ako sú polycystické ovária. Hormón ktorý sa jej zdal privysoký bol možno LH, čo je jedným zo znakov tejto diagnózy. Ak nie, nerozumiem jej postupu.
    Doporučujem vám však sa s ňou porozprávať, iste vám všetko vysvetlí. Dôvera medzi lekárom a pacientom je dôležitou súčasťou liečebného procesu.

  • zavedenie mireny

    , Autor: odbornik6

    dobry vecer. chcekla by som sa opytat je zavedenie mireny mozne len pocas menstruacie alebo sa da aj bez nej .lebo som po upt,na menzes este len cakam a mam obavy ze dostanem akurat v koncom buduceho tyzdna ked moja dr nerobi a tak to prepasnem,zas by som musela cakat dalsi cyklus.??dakujem pekne

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    doporučuje sa zavedenie počas menštruácie, prípadne ihneď po potrate, kvôli kratšej dobe špinenia a čiastočnej dilatácii pôrodných ciest - cervikálneho kanála je zavedenie jednoduchšie a menej bolestivé. Je to ale na vašej lekárke, sú lekári ktorí to zavádzajú aj mimo menštruácie.

  • tehotenstvo

    , Autor: odbornik6

    Dobry den.Chcela by som sa spytat.Pokusame sa o babetko a asi pred 2 tyzdnami ma zacalo pobolievat v podbrusku a kedze pracujeme v zahranici tak sme sli na pohotovost tam mi spravili test a povedali ze tehotna niesom ale som podchladena.Ale dnes som dobrala antibiotika a ta jemna bolest stale neustava.a spravila som si aj test a nic.a menstruaciu som este nedostala.viete mi poradit?Dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    ťažko posúdiť, mohlo ísť o zápal močových ciest. Ak vaše ťažkosti pretrvávajú navštívte znova lekára.

  • upt

    , Autor: odbornik6

    Dobry vecer dnes som 31 dni po upt, bola som na kontrolnom sone a bolo v poriadku .asi 18 dni som spinila a potom uz nic.az vcera ked som bola na wc a som sa utrela bola tam krv ako pri menzese.dala som si vlozku ale potom uz ani kvapka krvi.bolo to este nejake cistenie a menzes este pride každu chvilku ?mam zajst k dr alebo este pockat ?? dakujem pekne,veronika

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý večer,
    ak bolo kontrolné ultrazvukové vyšetrenie v poriadku nemusíte sa teraz obávať, mohlo to byť aj "dočistenie" aj začiatok menštruácie. Zatiaľ s návštevou lekára môžete počkať.

  • červené bodky

    , Autor: Evisko289

    dobrý deň , chcela by som sa spýtať dnes som si všimla, že okolo očí a aj niekde na tvári mám červené bodky ako keby som mala pehy . nesvrbí to len esteticky to vyzerá ..... som v 11 týž. tehotenstva mám si robiť nejaké starosti , je to v poriadku v tehotenstve ? Čitala som na akomsi fóre, že to nejaké mamičky mali a po pôrode to zmizlo . dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    pravdepodobne nejde o nič závažne, aby ste si boli istá navštívte kožného lekára.

  • vytok

    , Autor: nika5214

    dobry den chcela by som sa opytat som v 12t a sem tam mavam taky priesvitny vytok do žlta alebo taky bielo žlty nič ma nesvrby nepali nezapacha nieje ho vela neviem ci sa jedna o tehotensky vytok alebo nejaku mykozu doktor mi robil preventivnu prehliadku no nic mi nevravel tak neviem ci by som mala nejake čipky použit dakujem za odpoved

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    mykóza to pravdepodobne nebude podľa opísaných príznakov a charakteru fluóru. Ak vás pán doktor vyšetril a nevyslovil podozrenie na vaginálnu infekciu bude to asi všetko v poriadku, v tehotenstve sa môže meniť charakter výtoku aby ste si však bola istá bolo by vhodné odobrať kultiváciu z pošvy a vylúčiť tak infekciu.

  • PCOS, bez ovulacie

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, mám 27 rokov, 165cm, 51kg a pokúšame sa o bábätko. V máji som vysadila HAK, lekár mi v lete zistil PCOS, zníženú funkciu štítnej žľazy (beriem Euthyrox 50) a zvýšenú hladinu testosterónu. Po vysadení HAK mám menštruáciu len po Duphastone, ovuláciu vôbec :( V septembri som užívala Clostil 1x1, ale narástla mi 42mm cysta a do teraz nepraskla :( Mám niekoľko otázok: Ako sa dá vyvolať ovulácia? Môžem užívať Gynex, Feminbion, Jodis (na štítku)? Mamina mi toto všetko kúpila. Čítala som dobré referencie hlavne na Feminbion, ale tiež som čítala, že by sa nemal brať pri zníženej funkcii štítky, kvôli jódu. Tým pádom ten Jodis by som asi tiež nemala brať? Od leta mám obrovský problém s vypadávaním vlasov- veľmi sa mi mastia a denne mi vypadne poriadny chumáč, pri umývaní vlasov ani nehovorím. Na vrchu hlavy mi začína presvitať koža keď mám chvost. Viete mi prosím poradiť? Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    PCOS je veľmi závažný a čoraz častejší problém u mladých žien, no všetko sa dá riešiť. Všetko čo ste napísali spolu súvisí a vytvára komplexný problém, ktorý je nutné riešiť, zvlášť ak sa pokúšate o babätko. Ide o hormonálnu poruchu, resp. poruchu hormonálnych hladín. To že nemáte ovuláciu, ani menštruáciu, aj vypadávanie vlasov priamo súvisí s diagnózou PCOS. Pravdepodobne ide o závažnejšiu formu polycystických ovárií, ktoré nereagujú ani na terapiu Clostilbegytom, ktorý je prvotnou liečbou PCOS a indukcie (vyvolania) ovulácie. Ak by som Vám mala poradiť asi najlpešie ako viem, doporučujem Vám požiadať o konzultáciu v centre asistovanej reprodukcie, pretože je veľmi pravdepodobné, že inak to nepôjde, a pri týchto ťažkostiach je zbytočné čakať a terapiu odkladať. Nemusíte však strácať nádej, máme veľa žien, ktoré s podobnými ťažkosťami majú zdravé detičky, no je nutné sa Vám dôkladne venovať. Prvým krokom bude vyvolanie menštruácie a doriešenie cysty na vaječníku, kompletné odbery, vyšetrenie inzulínovej rezistencie, podrobný UZV a vyšetrenie partnera. Femibion, Gynex aj Euthyrox užívajte ďalej, Jodis môžete vynechať.

  • Chloe

    , Autor: BaNo

    Dobrý den,
    chtěla bych se Vás zeptat, zda je možné, aby mi po čtyřech měsících užívání antikoncepce Chloe zmizely chloupky na stehnech a nad horním rtem. Nebyly tmavé, spíš blond, ale mám dojem, že zmizely. Mám strach, jelikož mi tato antikoncepce nevyhovuje a měním ji za yaz, aby nenarostly zpět tmavé. Je možné, že se to stane? Velmi mě to trápí.
    Děkuji za odpověď
    Barbora

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    antikoncepcia Chloe má antiandrogénne účinky (zjednodušene androgén je hormón, ktorý zodpovedá za prejavy ako ochlpenie, akné a podobne), takže je možné, že práve tento účinok antikoncepcie spôsobil vypadanie chĺpkov nad hornou perou. V porovnaní s tým antikoncepcia Yaz ma slabšie antiandrogénne účinky, takže je tam istá pravdepodobnosť, že sa ochlpenie môže vrátiť, ale len do pôvodného stavu.

  • mimomaternicové tehotenstvo

    , Autor: culinocka

    Dobry den, chcela by som sa informovat k mimomaternicovemu tehotenstvu. Poslednu menstruaciu som mala 09.09.2012, samozrejme, nakolko mi vynechala, tak som isla k doktorovi, aby zistil, ci ide o tehotenstvo. Samozrejme pan doktor zistil na sone, ze tam je nejaka bublinka, ale nevedel presne zistit, nakolko bola este velmi malinka, ci nie je mimo, tak som prisla na dalšie sono, zistil, ze ta bublinka sa moc nezvacsuje, tak mi zobral krv, aby zistili, na zaklade krvi, ze ci ide o mimomaternicove tehotenstvo. Samozrejme z krvi zistil, ze tehotenstvo je podla hodnot normalne, tak som uz bola spokojna. Samozrejme, ze som musela ist na dalsie sono, ktore bolo asi po tyzdni. Tak pan doktor mi zistil na sone, ze ta bublinka sa trosku zvacsuje, ale vraj si neni isty, ci to neni mimomaternicove tehotenstvo, tak teraz nechapem, vsak ked z krvi zistili, ze to neni, tak ako to moze byt po tyzdni? mam nepravidelnu menstruaciu, tak mozno na zaklade toho mozu byt tie parametre na sone trosku ine. Podla neho by som mohla byt v 6 tyzdni. Nemam absolutne ziadne problemy, citim sa skvelo, nic ma neboli, akurat som viac unavena a prsia sa mi zvacsuju. Viete mi prosim povedat na zaklade tohto co som tu napisala, ci ide o mimomaternicove tehotenstvo? velmi pekne Dakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    je to pomerne komplikované, z krvi sa nedá jednoznačne určiť či ide o mimomaternicové alebo vnutromaternicové tehotenstvo. Sú však hodnoty, ktoré sú viac charakteristické pre jeden či druhý stav. Pri vnútromaternicovom tehotenstve stúpajú hodnoty zväčša rýchlejšie, pravdepodobne na základe rýchleho vzostupu pán doktor predpokladal, že ide o vnutromaternicové tehotenstvo. Kľúčový je ale ultrazvuk, kde by mala byť gravidita viditeľná už pri hodnotách hCG nad 1000 (tehotenský hormón). Ak ste podľa menštruácie už v 6 týždni gravidity mal by byť už na ultrazvuku jednoznačne viditeľný plod, aj s akciou srdiečka.Je však možné, že máte nepravidelnú menštruáciu alebo ste otehotneli neskôr v rámci vášho menštruačného cyklu a vtedy by to znamenalo, že ide o "menšiu graviditu" - veľmi zjednodušene povedané, že nie ste v 6.týždni tehotenstva ale napríklad v 4 a teda graviditu nemusíme ešte dobre vidieť na UZV. Je to naozaj pomerne komplikované a diagnostika mimomaternicového tehotenstva je skutočne obtiažna v niektorých prípadoch. Je dôležité ako sa budú meniť hodnoty hCG, ako sa bude vyvíjať váš stav a ultrazvukový nález. Niekedy je dokonca pri mimomaternicovom tehotenstve prítomná mala dutinka aj v maternici - tak zvaný pseudogestačný vak, ktorý sa často mylne zamieňa za vnútromaternicovú graviditu. Zatiaľ vám teda ani ja bohužiaľ neviem povedať viac, v tomto momente musíte byť iba trpezlivá a počkať pár dní.

  • anesteza pri sekcii

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň,
    čakáme druhé bábätko,som v 12tt.Prvý pôrod som malá sekciou a dali mi spinalnu anestezu.Hneď nato som skolabovala a museli má resuscitovat a dávali mi tie adrenalínové injekcie,tlak som mala 70/40 a stále klesal..všetko som počula a pamätám si to.skoro som zomrela a kým dali do poriadku mňa,tak malý sa pridusil a skoro nám zomrel tiež.stratila som veľa krvy,tak mi potom dávali transfuziu.dodnes neviem prečo sa to stalo,nikto mi nechcel nič povedať a preto mám teraz strach a neviem či si mám dať pri druhej sekcii celkovu anestezu alebo risknut zase spinal.vraj budem mať po celkovej ešte väčšie bolesti a môžem aj zvracať.Mohli by ste mi prosím poradiť?
    vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    nie je správne, že Vám nepovedali o čo konkrétne išlo. Ťažko teraz povedať či išlo o alergickú reakciu a následný anafylaktický šok na podané anestetické látky, alebo bolo príčinou niečo iné. Mali by ste to však mať v prepúšťacej správe napísané. Mohlo ísť aj o alergickú reakciu na antibiotiká, ktoré sa podávajú pred cisárskym rezom, prípadne to mohlo priamo súvisieť s prevedením spinálnej anestézy. Je dôležité to povedať ak pôjdete rodiť, nie je 100 % či to bude cisársky rez znova, závisí od príčiny pre ktorú bola robená prvá sekcia. Určite sa nebude nič riskovať v zmysle "skúsime a uvidíme". Je veľmi pravdepodobné, že ak by bola robená znova sekcia bola by už v celkovej anestéze. Bolesť nie je určite väčšia, a zvracaniu sa pri plánovanej sekcii dá vyhnúť podaním látok Ranital, Degan, ktoré sú štandardnou prípravou pred plánovanou operáciou. Toho sa nemusíte obávať, celková anestéza je nepríjemnejšia jedine v tom, že by malo byť rýchlejšie vybavené dieťatko a teda je to náročnejšie pre operatéra, ale inak nič podstatné. Skúste zistiť o čo konkrétne išlo a ako váš stav uzavreli.

  • Poradenia

    , Autor: pumpa

    Dobrý den chcem sa len opýtať som v 39 týždni tehotenstva.Dnes ráno ked som vstala som mala trochu mokre pyžamové nohavice a po nohe mi tiekla taká bilea tekutina .Len trochu ked som išla na wc už to netieklo.To bol len neaký výtok,alebo má ísť k svojmu lekárovi.Teraz by som mala ísť v útorok to už bude 40 týžden.Prosím vás poradte mi dakujem pekne dovidenia

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    pravdepodobne išlo o odtok hlienovej zátky a vaše pôrodné cesty sa pomaličky začnú otvárať. Nemôžem však ani vylúčiť odtok plodovej vody a preto by ste sa mali nechať vyšetriť.

  • Dojčenie

    , Autor: odbornik6

    Ďakujem Vám za odpoveď
    Viem že Adipex je stiahnutý z predaja no neskutočne veľa žien si ho objednáva na čierno z CZ nakoľko tam je na lekársky predpis.Viem o nežiadúcich účinkoch tohto lieku, preto som sa chcela najskôr odporne poradiť.No asi dva týždne dozadu som mala na skúšku dve tabletky tohto lieku.Na mojom synovi som nevidela žiadnu zmenu spal krásne,je čulí,smeje sa stále dojčil sa stále v rov.intervale.V týchto dvoch dňoch som nespozorovala nežiadúce účinky ani na sebe jedine že som strašne veľa pila vody obed som jedla normálne a večera lahká.Cítila som sa veľmi dobre,asi na každého adipex funguje inak.Preto som mala na skúšku len dve pozorovala som seba a hlavne syna a žiadna zmena.Viem že ako lekár tento liek zavrhujete a nepoviete mi že ho môžem užívať, adipex je dosť chulostiva tema pre lekarov no o nežiaducich učinkoch som informovana naštudovala som si každy jeden ohlas žien ktore ho aj uživali, jedna nežiaduce učinky ako nespavost ,bušenie srdca mala a ďalšia ho zvladala bez akychkolvek zmien.Mne o seba nejde lebo viem že akakolvek zmena na mojom tele by bol signal že dost a riadne som sa za tie dva dni sledovala.A nič.len sucho.Nechcem ho uživat dlhodobo ani nemam nadvahu 30 kil moja vyška je 160 cm a vaha 57 kg no tych 7 kg sa nedokažem zbavit,necitim sa takto dobre,moja vaha bola vždy 50 kg a to som bola ja.Mne by stačilo uživat možno len 10 dni max 2 tyždne nie dlhodobo v žiadnom pripade.Je možne že adipex ide do mlieka len ozaj v malom množstve a nema vpliv na mlieko a na dieta?-kedže sme fungovali normalne bez zmien
    dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, zopakujem len to čo som Vám už vravela. Je to nebezpečné, pre Vás a ešte viac pre Vaše dieťatko. Adipex je liek ktorý prechádza aj do mlieka, a pre detský organizmus môže byť obzvlášť nebezpečný a môže mať vážne zdravotné následky!!! Nie len že nedoporučujem, ale varujem Vás pred týmto "liekom" pri dojčení,ako matka by ste si nikdy neodpustila ak by sa vášmu dieťatku niečo stalo.

  • uterus

    , Autor: AAJJKKAA

    DOBRY VECER, poprosim Vas o odpoved, poznate pripady zien s uterus unicornus cum cornu rudimentario bez komunikacie s cavum uteri?
    Otehotneli spontanne alebo iba s pomocou IUI ci IVF ET? Donosili uspesne deti? aj na prvy sup alebo museli zazit potraty? Aka je statistika uspesnosti donosenia deti v pripade zien so spominanou anomaliou?
    ZA ODPOVED PEKNE DAKUJEM.
    ajka

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý večer,
    ide o veľmi špecifickú anomáliu, obávam sa, že štatistiky tejto diagnózy sú veľmi zriedkavé, kedže sa nejedná o častú vrodenú vývojovú chybu maternice.
    Podstatné je, že nie je vytvorená komunikácia medzi rudimentárnym rohom maternice a samotnou dutinou maternice, a tak sa nemusíme obávať , že by došlo k uhniezdeniu tehotenstva práve v tomto rudimentárnom rohu. Otehotnieť s touto diagnózou je možné aj spontánne, avšak tento stav sa považuje za istú formu subfertility - teda že vaša schopnosť otehotnieť a donosiť dieťa je znížená ale nie nemožná. Presne ako píšete, je u vás vyššie riziko potratu, najmä v 3-4 mesiaci tehotenstva, ale na druhej strane sú gravidity bez väčších komplikácií donosené do termínu pôrodu, kedy aj "polovičná" maternica zvládne kompletne výživu plodu. Držím palce

  • nepravidelná menštruácia

    , Autor: odbornik6

    Dobrý večer, chcela by som sa opýtať, je možné otehotnieť aj ked mám nepravidelný cyklus? ako zistím kedy mám plodné dni? Dnes som zaznamenala špinenie, slabé, je to hnedý výtok bez zápachu a trochu krvi. Pichá ma trošku a v bruchu. Je to dôkaz menštruácie alebo to môžu byť aj plodné dni? Poslednú menštruáciu som mala teraz 4 oktobra. Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    samozrejme, že môžete otehotnieť aj pri nepravidelnej menštruácii, ale býva to niekedy problém, Závisí od toho, čo nepravidelnú menštruáciu spôsobuje, aký je Váš hormonálny profil (teda aké sú hladiny hormónov), či vôbec ovulujete a podobne. Stále však platí pravidlo, ak sa neúspešne snažíte o dieťatko viac ako jeden rok je potrebné vyhľadať špecialistu z oblasti reprodukčnej medicíny, prípadne navštíviť centrum asistovanej reprodukcie.
    Na to kedy ovulujete existuje viacero spôsobov určenia, od subjektívnychpocitov: ako bolesti v podbrušku, zmena kvality a charakteru cervikálneho hlienu, zvýšenie bazálnej teploty, niekedy sa môže objaviť aj minimálne množstvo krvavého hlienu. Samozrejme na presné potvrdenie ovulácie je najvhodnejšie gynekologické vyšetrenie a ultrazvuk. To či sa teraz jedná o začínajúcu menštruáciu alebo o ovolúcia neviem, je potrebné vyšetrenie.

Otázok: 5186