Poradňa gynekológa

Pridať otázku
Gynekológ

Poradňa gynekológa

4,991 otázok, Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • posunutie menstruacie

    , Autor: margi

    Dobry den, posunula som si menštruaciu tak že som začala brat hned dalsí blister. teraz mam problem s krvacanim. chyba mi ešte dobrat 8 dni tableitiek ku koncu druheho blistra. neviem teraz či mam prestat brat en druhy blister alebo pokračovat normalne. ak budem normalne pokračovat budem aj nadalej krvacat? lebo toto neni len spinenie ale jak keby som už dostala menstruaciu..najradsej by som prestala brat ale v prib.letaku je pisane že mam dobrat dva blistre za sebou.. dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    v tomto prípade musíte naozaj doužívať začatý blister antikoncepcie napriek krvácaniu. Krvácanie ustane (no môže to trvať pár dní), prípadne sa zmení len na mierne špinenie a po vysadení dostanete štandardne menštruáciu.

  • norethisteron a escapelle

    , Autor: tatiana14

    Dobrý večer, chcem sa opýtať či sa môže užiť tabletka escapelle po užívaní norethisteronu? Mám 22 rokov. Norehtisteron som užívala 3 dni na oddialenie menštruácie. Poslednu tabletku som užila dnes (14.10). Avšak pri pohlavnom styku s priateľom došlo k nehode. Preto sa pýtam či je možné zajtra užiť tabletku escapelle? Za rýchlu odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    áno, escapelle môžete zajtra užiť.

  • zapal

    , Autor: odbornik6

    dobry den ešte k tej mojej otazke mala som po porode chronicky zapal na krčku mazernice ktoru mi doktor ambulantne vypaloval cytologiu so mala na 1-2 len sa potvrdil zapal ktory bol vypaleny sice tam ostaly nejake 4mm ale doktor vravel že je to už v poriadku ma to nejaky vplyv v nasledujucej gravidite može sa mi zacat skracovat krčok dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    nie, toto nemá vplyv na skracovanie krčka maternice pri nasledujúcej gravidite ale nie je isté, že toto bola príčina aj v prvom tehotenstve. Dôležité budú vyšetrenia počas návštev tehotenskej poradne, ultrazvukové vyšetrenia krčka maternice (cervikometria), výter z pošvy a následná kultivácia, vyšetrenie moču.
    Preventívne si môžte dať spomínané MgO, skúste sa šetriť a obmedziť námahu.

  • narodenie

    , Autor: odbornik6

    Dobrý den, mám jedného syna, ktorý sa narodil 26 dní pred plánovaným termínom. Teraz by som chcela znova otehotnieť. Je u mna nejaký vačší predpoklad, riziko, že aj to druhé bábo sa narodí skôr. Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    či sa druhé babätko narodí predčasne závisí od vyvolávajúcej pričiny prvého predčasného pôrodu. Vo väčšine prípadov ide o zápal, ktorý po preliečení nepredstavuje zvýšenie rizika predčasného pôrodu v nasledujúcej gravidite. Myslím, že dopredu sa nemusíte obávať, pri pravidelnom navštevovaní poradne sa všetko pevne verím podchytí včas.

  • zapal

    , Autor: odbornik6

    dobry den chcem sa opytat ci ma chronicky zaoal v teh.nejaky vplyv na skracovanie krčka maternice po porode mi doktor vypaloval zapal teraz som teh.druhy krat da sa predist skracovaniu ked už tento problrm bol alebo je vyliečeny a ci nieje nejaka liečba alebo čipky ktore by predchadzali skracovanie dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    prepáčte ale neviem čo konkrétne myslíte pod pojmom "chronický zápal" a "vypaloval mi zápal". Neviem či myslíte, pozitívnu onkocytológiu - ster z krčka maternice a následnú konizáciu, pri ktorej je niekedy riziko skracovania krčka maternice, alebo ide ešte o niečo iné. V prípade, že sa u vás potvrdí skracovanie krčka maternice tak iste je možná liečba, zavisí však od štádia. Snáď jedine preventívne sa dá užívať magnésium v tabletkách, prípadne šumivé tablety, kľudový režim a vyhýbanie sa námahe.

  • Antikoncepcia a užívanie liekov (hnačka, kŕče a bolesti brucha)

    , Autor: pa-acka

    Dobrý deň p.doktorka ,
    chcela by som sa opýtať, či podanie Novalginu, Torecanu a Ranitolu a silná hnačka počas oddychového týždna môže ovplyvniť účinok antikoncepcie Phaenyela21 ,ktorú užívam druhý mesiac .Lieky mi boli podané infúziou, kvôli silným kŕčom a opakovanej hnačke, tieto zdravotné ťažkosti sa vyskytli počas "oddychového" týždňa . Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    samotné podanie spomínaných liekov neovplyvňuje ani neznižuje účinok hormonálnej antikoncepcie. Ak išlo o oddychový týždeň - a po začatí užívania tabliet to bolo už všetko v poriadku tak ste chránená a nemusíte sa obávať.

  • Môžme sa snažiť o bábätko?n

    , Autor: Alu123

    Dobrý deň pani doktorka, chcem sa Vás opýtať, či sa môžeme snažiť o bábätko, keď manžel by mal brať tabletky na zníženie cholesterolu - Atoris a na pečeň - Flavobion? Ak nie, keby nebral tabletky môžme pokračovať v snažení? Ešte sa chcem spýtať,ako pokračovať ďalej, keď mávam nepravidelnú menštruáciu, niekedy 22, 24 alebo 28 dní, kedy si spraviť tehotenský test, počkať 30 dní a potom? Kedy ísť k lekárovi, minulé tehotenstvo som išla, keď mi meškala menštruácia 10 dní? Aké vitamíny odporúčate pre tehotné?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    samozrejme, kľudne sa môžete snažiť o bábätko aj napriek tomu, že manžel užíva Atoris a Flavobion. Tehotenský test si spravte ak Vám bude cca 10 až 14 dní meškať menštruácia, a následne navštívte svojho gynekológa. Čo sa týka vitamínov, môžete začať hneď s kyselinou listovou - Accidum folicum. Držím palce

  • sono

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, poprosila by som Vás o vysvetlenie môjho nálezu: L.sin. na r-LQQ hypoechogénne oválne hladko ohraničené homogénne ložisko veľkosti 9x5 mm, bez vaskul. v CFM, mierne zvýraznené dorz. echo. Ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    ide o drobnú cystičku na ľavom prsníku, ktorej charakter je dľa popisovaného benígny (neškodný). Nemusíte sa znepokojovať.

  • problem

    , Autor: odbornik6

    Dobry deň .Ja by som sa chcela opitať. meska mi menstruacia uz
    viac ako 11 dní .mala som ako 15 rocná s menstruaciou problemi vinechavala mi brala som lieky abi som ich mala pravidelne, potom sa to upravilo ale teraz neviem ci som tehotna alebo sa mi to zase stalo.Mozete mi poradit?Vopred dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    urobte si tehotenský test, je možné, že ste tehotná.

  • Antikoncepcia

    , Autor: dveronikad

    Dobrý deň p.doktorka,

    mám 35 rokov a 2 a pol ročnú dcéru. Pred otehotnením mi bola zistená prepážka v maternici. Otehotnieť sa nám podarilo bez problémov. Problémy však boli po celých 9 mesiacov. Rizikové tehotenstvo- na začiatku krvácanie a hospitalizácia, kľudový režim, od 27. týždňa hrozil predčasný pôrod, takže opať hosp.lieky, ležanie takmer do pôrodu, obavy a stres. Našťastie to dopadlo dobre a v 39.týždni sa nám narodila cisárskym rezom zdravá dcérka.
    Môj problém sa týka antikoncepcie. Teraz som brala rok a pol antik. Maitalon. Je to asi mesiac čo som tabletky vysadila. Pred prvou menštr. po vysadení antik. som mala veľké bolesti v podbrušku, navštívila som lekára, kt. povedal že sú to bolesti spojené s ovuláciou a môžu sa opakovať každý mesiac. Navrhol ni otehotnenie alebo návrat k antikoncepcii.
    Dieťatko by sme veľmi chceli, len po nepríjemných skúsnostiach mám z toho veľké obavy /lekár povedal že to bude na 100% rizikové, a tiež je tam už ten vek/. Okrem toho mám ešte problém v tom, že mám od narodenia len jednu obličku.
    Chcem sa teda spýtať, či je bezpečné užívanie antikoncepcie čo sa týka jednej obličky a vôbec či to nemá negatívne účinky všeobecne na organizmus.

    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
    Veronika

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    v podstate vo vašom prípade by bolo užívanie antikoncepcie kontraindikované, ak by bola funkčnosť jednej obličky znížená a tým vlastne znížená celková vylučovacia schopnosť organizmu. Inak sa užívanie antikoncepcie spája so všeobecnými rizikami ako tromboembolická choroba, ktorej výskyt sa zvyšuje ak je žena hypertonička (má vysoký krvný tlak), diabetička, ak fajčí alebo je obézna.
    Čo sa týka bolestí po vysadení antikoncepcie sú bežné, a časom sa môžu upraviť, nesúhlasím s tvrdením, že jediným riešením je antikoncepcia alebo otehotnenie.

  • Choroba v tehotenstve

    , Autor: lenkahavrisova

    Dobrý deň,
    som v cca 6tt asi vo 4tt som bola hospitalizovaná v nemocnici pre krvácanie,teraz užívam 3x1 tbl Duphaston,plod je v poriadku,už bola aj prítomná akcia.Asi pred týždňom mi ochorela dcéra na angínu,následne na to ma bolelo hrdlo už je tomu asi 5 dní,užívam Homeogene9,taktiež som mala sopeľ,teplotu som nemala,pri lekárovi som nebola pretože ma dovolenku ale zajtra sa chystám.Ešte mám jeden problém a to ako mám posledný horný zub,ktorý mi narástol trocha do kriva,tak mi strašne rozdráždil ďasno a to až tak,že tam mám malú dierku,ktorá ma strašne bolí,ešte k tomu sa mi spravila aj afta na jazyku.Na to ďasno si dávam výplach z harmančekového čaju,neviem čo ďalej môžem,v lekárni mi nevedeli poradiť.Prosím Vás môžu mať tieto moje problémy nejaký zlý vplyv na vývoj plodu?Ďakujem krásne za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    každé ochorenie vo včasnom štádiu gravidity ju môže ovplyvniť. Vo vašom prípade sa však nejedná o niečo závažné, takže sa nemusíte obávať. Ide o lokálnu terapiu, doporučujem ústne dezinfekčné výplachy (ústnu vodu) a kontrola u zubného lekára.

  • zla uzita tabletka

    , Autor: odbornik6

    Prajem pekny den ja by som sa chcela opytat berem antikoncepciu TRI-REGOL a dnes som mala zobrat cislo 1 a som sa pomylila zobrala som cislo 12.Neviem ci mam zobrat 1 alebo ju vynechat.dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    buď pokračujte v poradí druhou tabletkou, alebo začnite s užívaním budúci mesiac.

  • tehotenstvo

    , Autor: odbornik6

    dakujem za odpoved a chcem sa spytat este ze ked ma dietatko tohranicne FLOW MCA a asymetricka IUGR ci to moze mat nejake poznatky na jeho vyvyne?a moze dietatko v brusku schudnut lebo mi najprv minuly tyzden povedali ze ma vahu 2100g a dnes mal uz iba 1950g.. dakujem ya odpoved...

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    Ak ide o hraničné hodnoty, tak zatiaľ nie, viacmenej ide o prognózu a plánovanie pôrodu. Je dôležité to sledovať, ak sa hodnoty zhoršia bude Vám pravdepodobne odporučená hospitalizácia.
    Čo sa týka hmotnosti dieťatka, ultrazvukový odhad je len približný, bežne je chyba merania cca 200 gramov. Takže to vôbec neznamená, že by schudlo.

  • tehotenstvo

    , Autor: odbornik6

    dobry den... chcem sa spytat som v 37 tyxdni tehotenstva a zistili mi asymetricka IUGR hranične FLOW MCA. chcem sa spytat co to znamena a ci mam nejaky dovod na paniku alebo strach... ako sa to da liecit?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň prajem,
    asymetrické IUGR - je zaostávanie plodu v raste, to znamená, že dieťatko má bruško menšie na daný týždeň ako by malo mať. FLOW MCA je prietok krvi v cieve mozgu - arteria cerebri media. Veľmi laicky povedané, že dieťatko už nepriberá na hmotnosti, čo sa prejaví najmä na jeho brušku, ktoré začne zaostávať v raste za daným týždňom tehotenstva. To prečo sa merajú prietoky v mozgových cievach je princíp centralizácie obehu, kedy sa zabezpečuje predovšetkým perfúzia (prekrvenie) životne dôležitých orgánov (ako je napr. mozog). Možnosti liečby sú obmedzené, niekedy je nutné ukončiť tehotenstvo pôrodom predčasne. No vy sa zatiaľ nestrachujte, ide o hraničné hodnoty. Dôležitý bude kontrolný ultrazvuk, ktorý nám prezradí ako sa situácia vyvíja. Držím palce

  • Prílišné vystieranie sa

    , Autor: Lili

    Dobrý deň. Som v 20+1tt a od začiatku tehotenstva sa neustále počas spánku aj ráno vystieram až natoľko, že sa bojím, aby som môjmu anjelikovi neublížila. Niekedy nedokážem ani kontrolovať svoje telo, niekedy si pritom aj vťahujem bruško až ma potom trošičku pobolieva. Moja otázka je, či miminku nemôžem ublížiť? Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    vystieranie mu neublíži, nemusíte sa obávať. Ak vás bruško pobolieva, doporučujem Magnesium v tabletkách.

Otázok: 4991