Poradňa gynekológa

Pridať otázku
Gynekológ

Poradňa gynekológa

4,860 otázok, Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • zla uzita tabletka

    , Autor: odbornik6

    Prajem pekny den ja by som sa chcela opytat berem antikoncepciu TRI-REGOL a dnes som mala zobrat cislo 1 a som sa pomylila zobrala som cislo 12.Neviem ci mam zobrat 1 alebo ju vynechat.dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    buď pokračujte v poradí druhou tabletkou, alebo začnite s užívaním budúci mesiac.

  • tehotenstvo

    , Autor: odbornik6

    dakujem za odpoved a chcem sa spytat este ze ked ma dietatko tohranicne FLOW MCA a asymetricka IUGR ci to moze mat nejake poznatky na jeho vyvyne?a moze dietatko v brusku schudnut lebo mi najprv minuly tyzden povedali ze ma vahu 2100g a dnes mal uz iba 1950g.. dakujem ya odpoved...

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    Ak ide o hraničné hodnoty, tak zatiaľ nie, viacmenej ide o prognózu a plánovanie pôrodu. Je dôležité to sledovať, ak sa hodnoty zhoršia bude Vám pravdepodobne odporučená hospitalizácia.
    Čo sa týka hmotnosti dieťatka, ultrazvukový odhad je len približný, bežne je chyba merania cca 200 gramov. Takže to vôbec neznamená, že by schudlo.

  • tehotenstvo

    , Autor: odbornik6

    dobry den... chcem sa spytat som v 37 tyxdni tehotenstva a zistili mi asymetricka IUGR hranične FLOW MCA. chcem sa spytat co to znamena a ci mam nejaky dovod na paniku alebo strach... ako sa to da liecit?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň prajem,
    asymetrické IUGR - je zaostávanie plodu v raste, to znamená, že dieťatko má bruško menšie na daný týždeň ako by malo mať. FLOW MCA je prietok krvi v cieve mozgu - arteria cerebri media. Veľmi laicky povedané, že dieťatko už nepriberá na hmotnosti, čo sa prejaví najmä na jeho brušku, ktoré začne zaostávať v raste za daným týždňom tehotenstva. To prečo sa merajú prietoky v mozgových cievach je princíp centralizácie obehu, kedy sa zabezpečuje predovšetkým perfúzia (prekrvenie) životne dôležitých orgánov (ako je napr. mozog). Možnosti liečby sú obmedzené, niekedy je nutné ukončiť tehotenstvo pôrodom predčasne. No vy sa zatiaľ nestrachujte, ide o hraničné hodnoty. Dôležitý bude kontrolný ultrazvuk, ktorý nám prezradí ako sa situácia vyvíja. Držím palce

  • Prílišné vystieranie sa

    , Autor: Lili

    Dobrý deň. Som v 20+1tt a od začiatku tehotenstva sa neustále počas spánku aj ráno vystieram až natoľko, že sa bojím, aby som môjmu anjelikovi neublížila. Niekedy nedokážem ani kontrolovať svoje telo, niekedy si pritom aj vťahujem bruško až ma potom trošičku pobolieva. Moja otázka je, či miminku nemôžem ublížiť? Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    vystieranie mu neublíži, nemusíte sa obávať. Ak vás bruško pobolieva, doporučujem Magnesium v tabletkách.

  • Duphaston počas tehotenstva

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň
    Som v deviatom týždni tehotenstva a začala som špiniť-krvácať. Ostala som na PN a v kľudovom režime kým to neprejde. Dostala som liek Duphaston na podporu udržania tehotenstva, chcela by som sa len opýtať či nemôže nejako ublížiť dieťatku tento liek.
    Veľmi pekne ďakujem a prajem krásny deň.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    nie, používa sa presne ako vo vašom prípade na udržanie gravidity. Vhodný je kľudový režim, vyhýbanie sa námahe a následne kontrolné ultrazvukové vyšetrenie.

  • Vodnatý výtok počas tehotenstva

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na vodnatý výtok, ktorý mám už nejaký ten čas. Môže ísť o odtok plodovej vody? Je to normálne? Ten vodnatý výtok je sprevádzaný takým škrobovitým výtokom. Výtoku je málo, býva každý deň. Som v 30 tt a lekár mi podľa ultrazvuku povedal, že plodovej vody má bábätko dosť a kŕčok je uzavretý, v poriadku. Mám obavy, či je naozaj všetko v poriadku. Môže byť výtok spôsobený aj niečím iným? Nejakou infekciou? No kultivácia výteru z pošvy bola negatívna, CRP tiež negat. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    ak je kultivácia negatívna pravdepodobne to bude v poriadku, výtok je niekedy normálnym prejavom a môže sa počas tehotenstva vyskytnúť. Či sa jedná alebo nejedná o plodovú vodu sa dá zistiť jednoduchým tzv. Temesvary testom.

  • štípanie

    , Autor: dadusena

    Dobrý deň, pani doktorka.
    Mám dlhodobé problémy v okolí vchodu. Výtoky nemávam žiadne, len ma štípe okolie vchodu, vchod a tesne za ním vo vnútri. Preliečovaná som bola podľa K+C, alebo podľa opisovaných ťažkostí na mykózy. Pred 2 mesiacmi som sa po prvýkrát natrela svojou ordináciou masťou macmiror- complex, čo mi podstatne štípanie zmiernilo na mimimum. Aj napriek tomu, že máme dva mesiace nechránený pohl.styk (plánujeme 2.dieťatko). A štípanie začalo zase. Som zúfalá z toho.Zase nás to vyradí na nejaký čas. Po každom styku používam Gynoflor. Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň prajem,
    vo vašom prípade by bolo vhodné vylúčiť aj prípadnú kontaktnú alergiu, na prádlo, aviváž či hygienické vložky, prípadne ich zmena. Na základe výterov z pošvy by bolo vhodné zistiť množstvo laktobacilov, ako ochrannej flóry v pošve. Vyskúšajte Rosalgin 1x týždenne a Saforel - ide o intímny gel, pre ženy s citlivou pokožkou a sliznicami, ktorý minimalizuje riziko vzniku alergií a zápalov. Veľmi si ho ženy s podobnými problémami chvália. Dostanete v lekárni.

  • ? je medzi tym rozdiel

    , Autor: odbornik6

    Dobry den mala som problemy s condylomata ac. ale uz som stoho vyliecena teraz mam ale take otazocku na Vas aky je rozdiel medzi tymto ochorenym a syfilisom som stoho popletena na internete sa toho moc nepise aj tak su to take informacie... Dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    v oboch prípadoch sa jedná o pohlavne prenosné ochorenie, ktoré sa primárne prejaví ako kožná lézia ("vyrážka"). Pri ochorení condylomata accuminata ide o virusové ochorenie papilomavírusom, ktoré je typické drobnými bradavičkami v oblasti pohlavných orgánov, prenosné pri polavnom styku. Po preliečení sa zbavíte prejavov infekcie no nie infekcie samotnej. Syfilis je ochorenie spôsobené baktériou Treponema pallidum, ide o chronické ochorenie, ktoré bez liečby progreduje (postupuje) a spôsobuje vážne postihmutie celého tela. Prvotne sa prejaví ako tak zvaný "tvrdý vred",ktorý je miestom vstupu infekcie a po určitom čase sa vyhojí. Nasleduje fáza bez príznakov, kedy dochádza k rozsevu mikroorganizmov po celom tele, môže sa prejaviť rôznymi kožnými defektmi a postihnutím vnútorných orgánov ( nervový systém,dýchací systém, kosti, oči ...). Nevyhnutná je včasná diagnostika a antibiotická terapia.

  • Skracovanie krčka maternice v tehotenstve

    , Autor: nika5214

    dobry den chcela by som sa opytat prve tehotenstvo som mala rizikove vo 4mes sa mi zacak skracovat krčok maternice nemala som žiadne zapaly nic už v tom 22.t.t mi zacalo brucho tvrdnut doktor mi dal pesar vydržala som do konca a mala sa narodila ešte 3 dni po termine terazcakame 2 babo a chcela by som vediet aka je pravdepodobnost že sa mi zacne krčok zase kracovat kedže teraz už nemožem stale ležat musim bit aj s malou a bojim sa predcasneho porodu moj doktor mi vravel že by mi musel dat pesar už v 16t.t a pohyb rekreačny skuste poradit dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    hroziaci predčasný pôrod sa môže aj nemusí vyskytnúť pri nadchádzajúcej gravidite. Závisí od vyvolávajúcich faktorov. Je potrebné dôkladné sledovanie a v prípade náznakov skracovania krčka maternice je nutné aktívne zasiahnuť. Samozrejme je vhodný šetriaci režim. Všetko závisí od vaginálneho nálezu resp. ultrazvukového vyšetrenia - cervikometrie.

  • alkohol a tehotenstvo

    , Autor: martinas32

    Dobrý deň,
    mám na Vás zopár otázok. 1. keďže sme s manželom neplánovali dieťa a používali sme buď kondóm, alebo prerušovanú súlož, v našom okolí sa uskutočnilo zopár osláv a v priebehu 1 týždňa som vypila dokopy cca pol litra whisky. Poslednú menštráciu som mala 19 augusta a tieto oslavy sa diali v dňoch od 14 - 19 septembra. Ako veľmi škodí embryu v tomto období alkohol? Ja som totižto až 2 týždne potom zistila, že som tehotná. 2. Keďže mám za sebou už 2 sekcie, prvá bola pred 9 a pol rokom, druhá pred presne 2 rokmi, aký máte názor na tretiu sekciu? Priznám sa, že sa toho trochu obávam, keďže niektorí doktori sú toho názoru, že 2 sekcie a dosť a iní hovoria, že 3 sekcie sú rovnako riskantné ako 2. Ďakujem za odpoveď...

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň prajem,
    fetálny alkoholový syndrom - teda postihnutie dieťaťa na podklade alkoholu sa objavuje u matiek závislých od alkoholu a teda je spojený s jeho chronickým užívaním. Aj keď vo všom prípade nejde práve o malé množstvo alkoholu, som presvedčená, že dieťatko bude v poriadku.
    Čo sa týka opakovaného cisárskeho rezu...aj ked sa tretia gravidita po dvoch predchádzajúcich cisárskych rezoch neodporúča, riziká sú naozaj približne rovnaké. Ide najmä o hroziacu ruptúru maternice v mieste jazvy - teda o jej roztrhnutie, bude dôležite dôkladné ultrazvukové monitorovanie hrúbky jazvy a plánované ukončenie tehotenstva cisárskym rezom.

  • Kedy si mám dať tabletku HAK Yadine?

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, 4 roky som brala HAK Yadine, pred mesiacom som dobrala blister a vysadila som ju, teraz však chcem antikoncepciu znovu začať brať. chcem sa opýtať, kedy si mám dať znova "prvú" tabletku a či bude zase prvé tri mesiace nutné používať kondóm pri styku. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    začať s užívaním ďaľšieho balenie môžete od prvého dňa nasledujúcej menštruácie. Ochrana pred otehotnením je znížena LEN prvých 7 dní po začatí užívania HAK (žiadne 3 mesiace!!!), vtedy je vhodné použiť bariérovu antikoncepciu (kondóm).

  • Duphaston

    , Autor: odbornik6

    Duphaston

    Dobrý deň, moja otázka sa týka lieku Duphaston, ktorý mi môj gynekológ predpísal kvôli úprave cyklu, ktorý som mala buď veľmi dlhý alebo menštruácia neprichádzala vôbec. Keďže sa veľmi usilujeme o babatko, chcem sa spýtať či nám v tom Duphaston môže pomôcť, aké s ním máte skúsenosti? Počula som, že potláča ovuláciu, je to pravda??:(To by bolo v našom prípade veľmi nežiaduce. Mám ho užívať od 15 DC.
    Ešte vás poprosím o jednu odpoveď, tento mesiac mi môj gynekológ pichol Agolutín kvôli vynechaniu menštruácie, asi na 6-ty den prišla, avšak neviem či to považovať za riadnu menštruáciu, kedže jeden deň to bolo len špinenie, druhý deň slabé krvácanie a tretí deň zase len špinenie. Môžem aj toto rátať za plnohodnotnú menštruáciu, alebo treba zájsť za lekárom. Môžem aj po takejto slabej meštruácii ovulovať?
    Ďalej sa chcem spýtať, je príznakom každej ovulácie lepkavý výtok a bolesť v podbrušku?? Kedže v strede cyklu a ani v inej fáze cyklu takéto prejavy nemávam, mám obavy či u mňa vôbec ovulácia prebieha. A ako som už vyššie spomenula, neviem či to nieje dôsledok užívania Duphastonu, ktorý ovuláciu zablokuje. Veľmi pekne vám ďakujem za váš čas a odpoveď. Prajem príjemný zvyšok dňa.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    Duphaston sa podáva na úpravu menštruačného cyklu, v prípade, že hladiny endogénneho - (vášho vlastného) progesterónu sú nízke, ide o tak zvanú nedostatočnosť žltého telieska, ktorá vzniká po ovulácii. V takomto prípade duphaston môže pomôcť aj v snahe o dieťatko. Často sa však nerieši skutočná príčina poruchy menštruačného cyklu, aj ide len o symptomatickú terapiu a úpravu cyklu.
    Ak sa o dieťatko snažíte viac ako jeden rok, je vhodné sa porozpravať s vašim lekárom, a požiadať ho o Vaše odoslanie do centra asistovanej reprodukcie. Bohužial častokrát sa stretávame s tým, že pacientka je príliš dlho liečená obvodným gynekológom, bez úspechu a čas jej uteká. Minimálne by bolo vo vašom prípade vhodné vyšetrenie hormonálneho profilu na 2-3 deň menštruačného cyklu, vyšetrenie ovariálnej rezervy (AMH), a ultrazvukové sledovanie od 10 dňa cyklu, či vôbec u Vás k ovulácii dochádza. Držím palce!

    Duphaston v žiadnom prípade nepotláča ovuláciu!
    Akékoľvek krvácanie po podaní Agolutinu sa považuje za mneštruáciu.
    Prejavy ovulácie - ako sú bolesti, zvýšenie bazálnej teploty a zmena charakteru hlienu sa nemusia u každej ženy výrazne prejaviť.

  • bolest

    , Autor: odbornik6

    dobry den,
    mala som bezproblemove tehotenstvo aj porod, no s epiziotomiou, tiez v poriadku zahojenou. Ako je prosim mozne, ze ma prve gynekologicke vysetrenie (s tym kovovym instrumentom) po sestonedeli tak bolelo? bolo to pre mna neporovnatelne bolestivejsie ako porod.
    doktor mi povedal, ze som si odvykla a bola som zvyknuta na vnutorny ultrazvuk.
    cakala som na vysetrenie kvoli znovu-zaciatku sexualneho zivota, ale vysledkom bolo jeho doterajsie zastavenie. onedlho pojdem na preventivnu prehliadku a uz teraz sa bojim. doktor tvrdil, ze som zdravotne uplne v poriadku.
    Mam ho teda len poziadat o viac citlivosti???
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobry večer,
    gynekologické vyšetrenie po šestonedeli mohlo byt ešte citlivé kvôli jazve v episiotomii a teraz už bude všetko v poriadku. U niektorých pacientiek sa krátko po pôrode vyskytne psychologický blok, no zvačša ustúpi. Ak máte obavy samozrejme o nich povedzte lekárovi a požiadajte o viac citlivosti, prípadne o výšetrene s Mesocainovým gelom, proti bolesti.

  • tehotenstvo

    , Autor: odbornik6

    dobry den chcela by som sa opytat na jednu otazku som tehotna a moja dcera navstevuje skolku v irsku zijeme tu u jedneho dietata sa objavila detska slintavka moze to mat nejake nasledky na plod ale moja dcera to nedostala dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    nemusíte sa obávat, vy ani Váš plod nie ste ohrození.

  • Mirena

    , Autor: romana699

    Dobrý deň. Chcela by som poradiť.18.9.2012 my bola zavedená Mirena o týždeň som šla na kontrolu a bolo všetko v poriadku. 27.9.2012 som dostala menštruáciu a krvácanie stále pretrváva. Viem, že 3.mesiace
    musím byť trpezlivá a môžem mať špinenie. Ale neviem,či je to v poriadku, že už týždeň krvácam.
    Ďakujem veľmi pekne za radu

    Odpovedá: Gynekológ

    Dorý deň,
    Mirena môže ovplyvniť a aj celkovo zmeniť charkter menštruácie, uvádza sa 3-6 mesačná doba, kým sa menštruácia ustáli, prípadne úplne vymizne a telo si na Mirenu "zvykne". Zatiaľ je to v poriadku, nemáte sa čoho báť, upraví sa to. Ak by ťažkosti pretrvávali navštívte lekára.

Otázok: 4860