Poradňa gynekológa

Pridať otázku
Gynekológ

Poradňa gynekológa

5,123 otázok, Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • zníženie ochrany HAK

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deń, ja by som sa chcela spýtať, že ak som užila HAK Artizia a do pol hodiny som mala riedku stolicu (spôsobenú predtým zjedeným jedlom), či sa znížil ochranný účinok? Keďže to nebola typická hnačka niekoľkokrát denne. Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    ak išlo len o jednorázovu záležitosť, a viackrát sa už hnačka neopakovala, tak by účinok nemal byť ovplyvnený , no zároveň sa nedá vylúčiť ani zníženie učínku. Pre istotu by som doporučila barierovú antokoncepciu na pár dní (kondóm).

  • svrbiace flaky

    , Autor: odbornik6

    Pekny vecer. Kojim uz 18 mesiacov...uz asi 1 mesiac sa mi na prsiach /pri dvorci/ urobili cervené flaky, ktoré pri dotyku velmi svrbia. Su jemne drsne, suché. Natieram si ich Bepanten-om a kalciovou mastou ale viac tym Bepantenom a to po kazdom kojení /v noci nie/. Natieranim som si jemne stiahla akurat zacervenanie ale svrbenie vobec neustáva. Viete mi takto povedat o co asi ide? Vdaka L.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    pravdepodne pôjde o ekzém, no je nutné navštíviť dermatovenerológa - kožného lekára.

  • Plodne dni

    , Autor: Maruska86

    Dobrý den pani doktroka chcela by som sa opytat ci sa da podstupit nejake vysetrenie ktore mi 100% urci kedy mam najplodnejsi den?s manzelom by sme chceli este jedno dietatko ale vzhladom k mojim zdrav.problemom-coxartroza sa nemozeme milovat veeelmi casto tak ma zaujima ci je nejaky sposob zistit kedy je sanca na oplodnenie najvacsia...moj posledny cyklus bol 26.11.2012,vacsinou pride na 28.29 den....dakujem za odpoved

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    pri 28. dňovom menštruačnom cykle zväčša dochádza k ovulácii na 13 alebo 14 deň cyklu. 100 % sa to dá určiť pri pravidelnom sledovaní dozrievania folikulu - rastúceho vačku s vajíčkom, pomocou ultrazvuku prostredníctvom vášho obvodného gynekológa. Objednajte sa na vyšetrenie cca 10 deň menštrucačného cyklu a následne á 2 dni ultrazvuková kontrola, prípadne odber ovulačných hormónov určí presne deň ovulácie.

  • macmiror v tejotenstve

    , Autor: odbornik6

    Dobry den, gynekolog mi predpisal macmiror. Pomoze mi aj ked si ho dam len 3-krat za sebou? Dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    aby bola infekcia preliečená a nevrátila sa je potrebné doužívať celé balenie. Macmiror v tehotenstve nie je kontraindikovaný.

  • Meškanie menzesu

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, Mala som nechránený pohlavný styk a použila som hned po 4 hodinach po pohlavnom styku tabletku escapelle. Čakala som že mi menštruácia príde normálne ale akosi sa ešte vôbec nedostavila a už mešká asi 6 dní. Chcela som sa spýtať aké je riziko po požití tejto tabletky otehotnenia a či tá tabletka nemohla nejak narušiť môj cyklus a preto mi to vlastne meška. za odpoveď ´dakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    Escapele spôsobuje pomerne často poruchy menštruačného cyklu, menštruácia môže byť skor ako je riadny cyklus a aj neskôr. Hoci je pravdepodobnosť malá, urobte si pre istotu tehotenský test. Ak menštruácia nepríde do dvoch týždňov je potrebné urobiť kontrolné sono, prípadne následne menštruáciu vyvolať.

  • Nepravidelná a krátka menštruácia

    , Autor: Alu123

    Dobrý deň pani Doktorka, chcem sa Vás spýtať, ako by sa dala upraviť menštruácia pomocou čaju.Menštruáciu mávam niekedy: 19, 21, 22, 24, 27, 28 dňovú ako kedy. U doktora som bola robil mi hormonálny profil, hodnoty neviem, iba mi povedal, že mám tie hodnoty, raz vysoké, raz nízke, nabudúci týždeň idem na sono k nemu. Len neviem, či by mohol pomôcť aj nejaký čaj - alchemika, palina, rozmarín - alebo iné, prípadne kedy ich môžem piť?- na úpravu cyklu. S manželom sa snažíme o druhé dieťaťko, mám 25 rokov a prvé dieťa som kojila do augusta - má 2 roky. Môže to byť spôsobené aj kojením - nepravidelná menštruácia

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    nepravidelnosti cyklu môžu byť samozrejme spôsobené aj kojením, resp. jeho nedávnym ukončením. 3 mesiace sú však relatívne dlhá doba na kompenzovanie tejto nepravidelnosti. Je potrebné zistiť príčinu nepravidelností, sono, krvné odbery, sledovanie ovulácie a podobne. Čaje na podporu a úpravu menštruačného cyklu je možné užívať, no otázna je ich účinnosť. Doporučuje sa čaj z alchemilky, hluchavky, jarabiny, atd. Relatívne dobré výsledky sú s kvapkami na úpravu cyklu Gynex alebo doporučujem aj rozpustný prášok Inofolic.

  • streptococcus,staphylococcus, candida

    , Autor: odbornik6

    Dobry den pani doktorka. Ja by som sa chcela opytat dve veci. Pred dvoma tyzdnami mi boli zistene masivne streptococcus agalactiae, asivne Staphylococcus aureus a Cnadida albicans. Moj gyn mi na to predpisal Azatril a Polygynax vsetko som dobrala a dnes bola na kontrole. Vyrazne sa to zlepsilo zobral mi odbery a vysledky budu o tyzden. Len som sa ho zabudla opytat ci netreba preliecit aj partnera a ak tak ako. A este kedy budeme moct mat pohl. styk.
    Dakujem za odpoved :)

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    partner pravdepodobne nemá žiadne ťažkosti, tak to nie je nevyhnutné, no ak si chcete byť istá, prípadne išlo o opakovanú infekciu a je teda možné,že by mohol byť partner prenášačom, doporučujem vykonať urologickú kontrolu, realizovať odbery a stery z močovej rúry.Pohlavný styk teda až po vylúčení infekcie, prípadne pohlavný styk s bariérovou antikoncepciou - s kondómom.

  • odstranenie materskeho znamienka pocas tehotenstva

    , Autor: SophiaB

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat ci mozu vzniknut nasledky pri odstraneni znamienka lokalkou pocas zaciatocneho stadia tehotenstva? Bola som si dat odstranit znamienko (na umrtvenie mi doktorka vpichla injekciu). Doktorka sa ma pytala ci som neni tehotna ale ked som v pred navstevou doktorky trosku spinila tak som si myslela ze sa mi spusta menstruacia a povedala som doktorke, ze nie . Teraz mi meska menstruacia dva tyzdne. Od odstranenia znamienka je to tyzden. Nechcem sa stresovat este s tehotenskym testom, zaujimalo by ma iba ci injekcia na odstranenie znamienka by mohla mat nezelane nasledky....

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    závisí od toho čo konkrétne použili. Štandardne sa používa Mesocain ako lokálne anestetikum,v gravidite by sa mala použiť polovičná dávka, no strachovať sa nemusíte, takáto jednorázová a zvlášť lokálne podaná látka plod nepoškodí.

  • trombofília a užívanie lieku na odsunutie menštruácie

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, mám 36 rokov chcela by som sa spýtať,či je možné užívať liek norethisteron na posunutie menštruácie,keď mám vrodenú trombofíliu a pred dvomi rokmi som prekonala trombózu po užívaní hormonálnej antikoncepcie. Alebo či existujú iné lieky,ktoré by som mohla užívať. Potrebujem odsunúť iba jeden krát. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    bohužial vo vašom prípade, vrodená trombofília a trombóza v minulosti, nie je užívanie Norethisteronu možné, je kontraindikované. Obdobne aj ostatné lieky na oddialenie menštruácie ako je Lutenyl.

  • lezie 1-2 st.na krcku maternice

    , Autor: odbornik6

    Dobry vecer. Druhy den mam na lavej strane podbruska pichlavu boles5 po podani ibalginu sa to trosku zmiernilo. Moze ist o zapal vajecnikou? Alebo to suvisi s nalezom lezii? Co este neliecim mam vysse 3 rokou mirenu, som 45r.epilepticka.dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    bolesti v podbrušku môžu znamenať viacero vecí, o zápal ísť samozrejme môže tiež, no na to aby sa to potvrdilo sú potrebné ďalšie vyšetrenia. Lézie 1-2 stupňa na krčku maternice, neviem celkom presne čo pod tým myslíte.Môže ísť o PAP I-II čo je normálny nález až po nález CIN I, čo je už patologický nález. Je potrebné gynekologické vyšetrenie.

  • dvakrat menstruacia

    , Autor: odbornik6

    dobry den chcela by som sa spytat na menstruacny cyklus pocas uzivania antikoncepcie.uzavala som antikoncepciu fenya 0,2 a mala som menstruaciu zo zaciatku pravidelne pocas 10-dnovej prestavky trvala 5 dni v strednom a ku koncu slabom krvacani.minuly mesiac som dostala manstruaciu pocas uzivania antikonc.a trvala 11 dni a silna, cez pauzu som uz nemala.doktorka mi zmenila tabletky na fenuy 0,3 zo silnejsim obsahom hormonov a teraz som dostala menstruaciu pocas uzivania tabletiek trvala 10 dni a teraz mam 10 dnovu pauzu a a zase mam menstruaciu zo silnym krvacanim.necitim sa dobre som bleda a schudla som .prestavka mi konci dnes,ale krvacam.co to moze byt.niekedy vyspinim az take akokeby kusky nejakej zlazy .

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    bolo by vhodné zmeniť úplne typ antikoncepcie, táto vám nesedí .Konkrétne s touto antikoncepciou skúsenosti nemám, no je zrejmé, že tento typ antikoncepcie nie je pre vás ten správny. Požiadajte pani doktorku o absolútnu zmenu hormonálnej antikoncepcie. Slabá sa cítite kvôli výraznejšej krvnej strate, čoho následkom je aj zhoršenie krvného obrazu. Bude u vás nutné urobiť vyšetrenie krvi, a dôkladné vyšetrenie aby sa vylúčila iná príčina krvácania. Doporučila by som antikoncepciu vysadiť.

  • ultrazvuk v 30 tt

    , Autor: majulka

    D obry den.V utorok som bola u gynekologa na ultrazvuka som v 30+4 a doktor mi povedal ze babäetko je mensie ako by malo byt hodnoty suBPD:7,1,FL:5.5.chcem sa opytat ze ake by malo mat hodnoty.predpisal mi zelezo tak dufam ze to babätko dobehne.a ze je zdrave.Nic ine mi nepovedal,Moze mu nieco byt?A placenta je je vo fonde acast na prednej a cast na zadnej stene.Je to v poriadku?dakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    podľa týchto hodnôt vám to bohužial nemôžem povedať, dôležité je to akému týždňu dané hodnoty zodpovedajú. Odhadovaná hmotnosť plodu v 31 týždni je približne 1600 gramov. Železo a hmotnostný prírastok spolu nijako nesúvisia, železo Vám pán doktor predpísal aby sa Vám zvýšila hladina hemoglobinu, teda sa zlepšil krvný obraz. Uloženie placenty je v poriadku.

  • meskanie menstruacie

    , Autor: odbornik6

    Dorbý deň, mam 20 rokov a minulý mesiac som mala menstruaciu 23.11. ale prisla o 3 dni skor ako mala, lenze tento mesiac mi meska oproti minulej uz 7 dni. Mala som sex s priatelom asi tyzden pred tym ako mala prist. Myslite si ze mozem byt tehotna ? Urobila by som si tehotensky test ale na internete som sa docitala ze ten vyjde az 10 dni po styku. Prosim o radu

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    samozrejme tehotná byť môžte. Tehotenské testy sú rôzne citlivé, niektoré môžu byť pozitívne až po 14 dní, prípadne týždeň po vynechaní menštruácie. Počkajte pár dní a opakujte test, poraďte sa v lekárni ohľadne citlivosti testu.

  • hrcka v prsniku

    , Autor: Denisa21

    Budem mat 33 rokov,mam dve deti, na sone mi nasli hrcku v prsniku, FA nonozita velkosti 7,7 x 4,3 mm, laterokaudalne na prednej konture zlazy je lozisko dysplazie ovalneho tvaru velkosti asi 7 mm. Mam prist o pol roka a ak bude rast, treba ju vybrat. To je vsetko, co som sa dozvedela. U mojej gynekologicky som sa pytala na dalsi mozny postup, resp. ine vystrenie, tak navela mi dala odporucanie do prsnikovej poradne, tam ma vsak objednali az na januar.
    Po tom, co vsetko sa hovori o vcasnej liecbne, absolvovani preventivnych prehliadkach, som zmatena, ci o pol roka nemoze byt neskoro.
    Momentalne pocitujem bolest, akoby obcasne pichnutie v prsniku, taha sa to az ku pazuche a ruke, ani sama neviem posudit, ci je to skor z chrbtice alebo psychika zohrava svoje.
    Pred rokom mi z toho prsnika "vypustili" cystu. V minulosti som uz bola sestkrat "uspata", tak mam hrozu len zo samotnej operacie, nie to este potom z vysledkov.
    Mam sa domahat dalsieho vysetrenie, sona, alebo skusit nemysliet na to. Ja sa teraz akosi nemozem sustredit ani na Vianoce a nejako sa tesit, ako kedysi.
    Dakujem Vam za radu.
    S pozdravom

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    tento postup je taký preto, že tento váš nález je benígny teda nevykazuje známky "rakovinového procesu". Kontrola o pol roka je veľmi adekvátna. Veľmi často majú ženy v prsníku hrčku, a častokrát ako aj vo vašom prípade ide o takzvany fibroadeném, čo je cystička, neškodná, ktorú treba sledovať a až ak sa mení alebo je veľká tak sa operačne rieši, že sa vyberie. Pustite to do januára z hlavy, vôbec sa nemusíte stresovať, tešte sa z blížiacich sa Vianoc :) Bude to v poriadku!

  • canesten

    , Autor: odbornik6

    dobry den chcela by som sa opytat ci je v hodne vo 4mes.tehotenstva uživat canesten combi kde je aj ta tabletka a krem nehrozi nič

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    nie bábätku nič nehrozí používaním krému ani tabletiek.

Otázok: 5123