Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ovitrelle

    , Autor: Mončiči 123456

    Dobrý deň pán doktor!
    Chcem sa opýtať na jednu vec. Môj gyn mi dal ovitrelle 1.10.2021 a ja užívam duphaston na vyvolanie menzesu. Chcem sa spýtať či nezabránil duphaston pri tejto injekcii aby došlo k tej ovulácii lebo gyn mi povedal že ja neovulujem a preto mi dal ovitrelle. A ako som už spomenula ovitrelle mi pichol 1.10.2021 a duphaston som začala užívať 3.10.2021 a menzes sa mi dostavil 16.10.2021 môj gyn mi povedal že môžem otehotnieť alebo ani nemusím keď mi dal tú injekciu. A povedal že keď sa náhodou dostaví menzes tak mi vypíše 5ks liekov a potom na 14den cyklu mi pichne injekciu ale to už neviem či takú istú alebo inú.
    Chcem sa spýtať či podľa vás môžem otehotnieť s touto injekciou keď užívam pri ňom duphaston? Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ovitrelle neslúži na otehotnenie, ale na podporu vývoja a dozrievania viacerých folikulov a na podporu uvoľnenia vajíčka z vaječníka (vyvolanie ovulácie). Nemusí však stopercentne dôjsť k ovulácii. Duphaston sa v tomto prípade zvykne používať v druhej polovici menstruačného cyklu. Keďže nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, bližšie informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí s otehotnením je vhodné porozmýšlať navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde Vám v tomto smere poskytnú komplexnú starostlivosť.

Podobné otázky

  • IUI -ovulácia

    , Autor: Kami9

    Dobrý deň, chcem sa opýtať , v pondelok 20.10. Som bola na sone a pani doktorka zistila, že mám folikul veľkosti 16mm na 13DC po užívaní clostylbegytu , v stredu som si pichla injekciu ovitrelle a v piatok mám prísť na IUI, len v utorok som cítila bolesť v podbrušku a mala som výtok ako vaječné bielok. Obávam sa , že ovulácia už prebehla a tým pádom je zbytočné IUI. Chcem sa spýtať , či je možné že vajíčko dozrelo tak rýchlo a ešte sa aj uvoľnilo? Nejako sa mi to nezdá , ale nechapem prečo momentálne nemám žiadne priznaky prichádzajúcej ovulácie . Mávam
    Skor dlhšie cykly, mám PCOS, partner má terazoozoospermiu (2%)
    Ďakujeem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri ovulácii nejde o dozretie vajíčka, ale o dozretie dominantého (Graafovho) folikulu, ktorý pod vplyvom hormónov praskne a uvoľní sa vajíčko. Teoreticky je možné všetko, teda aj to, že k ovulácii už došlo. Ak ste však mali anovulačné cykly a užívate lieky na podporu ovulácie, pravdepodobnosť, že k ovulácii prišlo, je pomerne malá. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie, ktorých samozrejme môžete informovať.

  • Výsledky z reprodukčnej imunológie

    , Autor: Katka666

    Dobrý deň, prišli nám výsledky z reprodukčnej imunológie. Všetky výsledky sú v norme až na tieto:

    Antisreptolyzín 227,5 [0,0-200,0]
    PDW 21,3 [15,5-17,1]
    Imunoglobulín G 16,3 [7-16,0]
    Imunoglobulín G4 0.87 [0,40-0,86]

    Nedarí sa nám otehotnieť, navštevujeme CAR. Mali sme 3x plánovaný styk s Clostilbegytom a Ovitrelle. Môžu byť tieto zvýšené hodnoty dôvodom neúspešného otehotnenia?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to skôr otázka pre lekárov centra asistovanej reprodukcie, ktorí poznajú všetky informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť. Samozrejme, nevylučujem aj imunologickú príčinu, či je to však jediný a zásadný problém, Vám takto povedať neviem.

  • Kedy plánovať styk - Ovitrelle

    , Autor: Katka666

    Dobrý deň, dnes 24.2.2023 (piatok) som bola na folikulometrii a mám 18mm folikul. Kázali mi doma pichnúť Ovitrelle vo večerných hodinách. Chystám sa ho pichnúť okolo 21:00. Prosím poraďte mi kedy máme plánovať pohlavný styk, nejako som od doktorky na to pozabudla. Následne na to od pondelka 27.2.2023 nasadím progestanelle 2x1 tabl. Ďakujem pekne ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti sa odporúča mať nechránený pohlavný styk v deň podania a deň po podaní Ovitrelle. Ak plánujete aplikáciu Ovitrelle dnes vo večerných hodinách, odporúčam mať nechránený pohlavný styk zajtra.

  • Inzulinová rezistencia

    , Autor: Jana2351992

    Dobry večer mam na vas zopar otazok. . Mam 31 rokov . Diabetes 2 typu vysoku IR -3krat vyssiu ako norma.ale cukor je v poriadku.(obezna nie som)Silne pcos. Momentalne uzivam clostybegyt tri krat denne pri davke dva krat mi nezabral. .. ak nahodou nezaberie mam odporucane ivf. Chcem sa teda spytat ako znížiť inzulinovu rezistenciu pohybu mam dost v kuse beham som na nohach . A ci moze inzulinova rezistencia po vklade sposobit ze sa embryo neudrzi alebo pripadne ci moze dojst k potratu. Budem vdacna za vasu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na inzulínovú rezistenciu sa zvykne používať Metformin, Letrozol, Ovitrelle, či Clostilbegyt. Za daných okolností si myslím, že je vhodné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde máte asi najvyššiu šancu otehotnieť. Dôležité sú aj výsledky špeciálnych diabetologických vyšetrení a dobrá spolupráca medzi diabetológom a lekármi centra asistovanej reprodukcie.

  • Ako ďalej?

    , Autor: berrynka-2

    Dobrý deň, p. doktor,
    chcem sa poradiť o ďalšom smerovaní mojej cesty k otehotneniu. Zoznam vyšetrení a liekov, ktoré som za posledné roky nazbierala, sa mi zdá už príliš neúnosný pre moje zdravie a neviem sa rozhodnúť, ako to riešiť. Stručne: Mám 34 rokov, takmer 3 roky sa pokúšame otehotnieť (zatiaľ žiaden výsledok, ani potraty). Pred 4 rokmi myomektómia (vraj by to už nemalo mať vplyv na otehotnenie, myóm bol na vonkajšej strane maternice). Pred 2 rokmi sa objavilo špinenie medzi cyklami a celkovo dlhšie cykly (okolo 33-35 dní), neskôr menzes vyvolaný len injekciou...doktor mi nasadil Duphaston a v podstate som ho užívala celý čas až do dnes. Pred rokom sme začali riešiť CAR, zistená neskoršia ovulácia, Duphaston posunutý od 19 DC. Zistili mi trombofíliu heterozygot 4g/5g + pozitiv. lupus antikoagulans, sek. zvýšený Fbg a FVIII. Nasadený preventívne Aspirin protect. Raz sme vyskúšali aj stimulovanie Clostilbegytom, následne Ovitrelle, bez úspechov. Stimulovanie som ale znášala s nepríjemnosťami (silné bolesti, nevoľnosť, výkyvy nálad). Ďalej som teda ostala s Duphastonom, s tým, že uvažujeme nad IVF, ale bojíme sa rizík (moja práca je stresujúca a neviem, či je bežným postupom práceneschopnosť pri podstúpení stimulácie, IVF procesov a pod.). Duphaston som ale posledný mesiac vysadila úplne (kvôli pocitom stuhnutosti, občasným krčom v nohách a bolestiam, o ktorých píšem nižšie) a momentálne som 35 DC bez menzesu. HCG testy negatívne. Cítim občas návaly horúčav, skáče mi aj teplota tesne nad 37 stupňov. Od posledného m. mám bolesti a kŕče do krížov, občas aj v panve, stále na inej strane, vystreľujúce do nôh (často s pocitom prichádzajúceho m.). Zápal som vylúčila, lebo iné problémy okrem tých bolestí nemám. Najhoršie je to po dlhšom sedení, ležaní...občas sa na krč a bolesť v krížoch budím aj v noci. Počas dňa sa to nejako dá rozchodiť. Neviem, či čakať ešte pár dní, či sa m. nedostaví, alebo sa obrátiť na gynekológa, príp. CAR. 23DC a 31DC som mala veľmi slabé špinenie, napadlo mi, či to nesúvisí s ovuláciou a druhý termín s prípadným uhniezdením. Poradili by ste mi riešiť to opäť nasadením liekov, alebo ešte počkať, či sa môže objaviť tehotenstvo? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu ste jednoznačným adeptom pre riešenie otehotnenia v centre asistovanej reprodukcie. Nevylučujem aj potrebu realizácie IVF. Je to však otázka pre lekárov centra asistovanej reprodukcie. Navyše máte aj trombofílny stav, čo môže mať tiež negatívny vplyv na proces spontánneho otehotnenia. Čo sa týka bolestí a kŕčov v krížoch, neviem sa Vám k tomu bližšie vyjadriť. Môže sa jednať aj o neurologický problém. Odporúčam navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde Vás komplexne vyšetria, aj partnera a určia najvhodnejší postup.