Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zvýsené anti-kardiolipinové protilátky a 2 spontánne potraty v začiatkoch tehotenstva

    , Autor: Andrea_001

    Dobrý deň pán doktor,

    chcela by som sa Vás opýtať, čo môže ovplyvňovať zvýšené anti-kardiolipinové protilátky? Som po druhom spontánnom potrate. 1 potrat bol v 5. týždni tehotenstva, 2 potrat v 6. týždni tehotenstva. Lekárka ma posiela na kopu vyšetrení. Musím absolvovať: endokrinológiu, reprodukčnú imunológiu, genetické vyšetrenie s manželom a hematológiu komplexnejšie vyšetrenie - doplnenie odberov z trombofílie (agregácia trombocytov).

    Na hematológií mi pri prvom odbere zatiaľ zistili zvýšené anti-kardiolipinové protilátky screen s hodnotami: 17,35 klU/l (N 0-10), ACLA IgG, IgM: negat., anti-beta2GPl IgG IgM: negat., anti-fosfatidylserín / prothrombín IgG, IgM: negat.

    Druhý odber bol realizovaný pred nedávnom a takisto boli zvýšené anti-kardiolipinové protilátky (v čase realizácie odberu som bola ešte druhýkrát tehotná): anti-kardiolipinové protilátky screen: 17,79 klU/l (N 0-10), ACLA IgG, IgM: negat.

    Môže ísť podľa Vás o antifosfolipidový syndróm alebo nejaké skryté trombofílne mutácie? Môže to byť príčina potrácania? Dá sa to nejako liečiť? Ak áno, je liečba dlhodobá? A ako sa to môže liečiť?

    Ďakujem za Vašu odpoveď.

    S pozdravom

    A.K.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, jednou z príčin opakovaných potratov sú v rôznej miere rôzne trombofílne stavy. Toto je však otázka na hematológa, ktorý na základe podrobnejších vyšetrení zhodnotí rozsah a závažnosť prípadnej patológie a nasadí potrebnú liečbu, väčšinou vo forme nízkomolekulárneho heparínu.