Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Problém s otehotnenim

    , Autor: Sofia111

    Dobrý deň p. Doktor. Chcela by som sa poradiť, opýtať. Užívala som antikoncepciu 3 roky a vysadila som ju pred 11 mesiacmi. Snažíme sa s priateľom o bábätko od januára tohto roku a stále sa nám nedarí. Je pravda že po vysadení antikoncepcii som mala každý mesiac nepravidelný cyklus a iba posledné 2 masiace mám rovnaký cyklus 37 dňový. Najprv sme to skúšali len tak, že som si nepočítala ani plodne dni. Ale posledné 2 mesiace som si robila ovulacne testy a dokonca som aj cítila kedy v ktorú presnú hodinu som mala ovuláciu lebo v tu hodinu som mala mierne krce. Snažili sme sa nie každý deň ,ale skoro kažy druhý deň pred ovuláciou a ešte aj presne v ten deň keď som ju mala. Počas sexu sa vždy uspokojíme obaja a stále sa nám nedarí .. sme mladi ľudia mame 25 rokov. prosím vás, neviete mi poradiť v com môže byt problém ? Pocula som, že keď žena veľmi chce otehotnieť práve vtedy sa to nedarí ... ďakujem za akúkoľvek odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri snažení sa otehotnieť odporúčam nechránený pohlavný styk nie len v čase pred a počas ovulácie, ale celý mesiac, aspoň 3 krát týždenne. Užívajte tiež kyselinu listovú s pokračujte v snažení sa.

Podobné otázky

  • Ovulacne testy

    , Autor: Nikuli

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať na Váš názor ohľadom použitia ovulacnych testov pri snahe o otehotnenie?
    Odporúčate ich? Mám 37 rokov, prvé dieťa bolo počaté pred 6 rokmi bez problémov, teraz som v auguste bola tehotná srdcováakcia bola na prvej prehliadke prítomná, na ďalšej kontrole bol bohužiaľ diagnostikovaný missed abortion v 8 týždni.Dôvod nepoznám, nebola robená patológia.
    Na kontrole po kyretáži u gynekológa bolo všetko v poriadku. Je potrebné pátrať po príčine, alebo len trochu dopomôcť otehotneniu napr. aj pomocou ovulacnych testov?
    Ďakujem za Váš názor.
    Nikol

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa nemá veľký zmysel realizovať ovulačné testy. K otehotneniu Vám určite nepomôžu. Pri snažení sa otehotnieť sa odporúča praktizovať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého menstruačného cyklu, okrem obdobia menštruácie. Každá piata žena potratí aspoň raz v živote. Ak potraty nie sú opakované, nie je potrebné za týchto okolností realizovať odborné vysetrenia. Z patologického vyšetrenia v 8. týždni tehotenstva sa príčina potratu nezistí, patológ iba potvrdí, že v odoslanom materiály súprítomné očakávané embryonálne štruktúry. Je pravda, že ak máte nad 35 rokov, je u Vás prítomný rizikový faktor - vek. Neznamená to však, že by ste mali mať problém otehotnieť. Ak by bol u Vás problém s otehotnením alebo by u Vás došlo opäť k zamlčanému potratu, bude potrebné realizovať hematologické, endokrinologické, imunologické a genetické vyšetrenie.

  • Problem s otehotnenim

    , Autor: Mirusa153

    Dobry den pan doktor. Chcela by som sa poradit. S manzelom sa snazime o dietatko. Mam za sebou spontanny potrat v 6tt a od potratu sa nam 10 mesiacov pocat dietatko. Vysetrenia 3 mesiace po potrate u gynekologa som mala ukazkove, vsetko bolo v poriadku. Pred mesiacom som navstivila obvodneho lekara na odber krvi (ci nemam problem so stitnou zlazou) a tiez som mala vysledky v poriadku. Buduci mesiac som objednana k endokrinologicke na dalsie vysetrenia. Je mozne, ze spontannym potratom sa nieco zastavilo a preto sa nam nedari mat babatko? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčín sterility, teda neschopnosti otehotnenia môže byť viacero. Jeden potrat v anamnéze ešte nič neznamená. Prakticky každá tretia žena potratí aspoň raz za život a nemusí sa u nej vyskytovať žiadna porucha alebo patologický stav, ktorý je toho príčinou. Najčastejšie sa však vyskytuje hematologický, endokrinologický, genetický, či imunologický problém. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Nízky progesteron

    , Autor: sk0397

    Dobrý den
    Obraciam sa na vás s otázkou čo sa týka hormónu progesteronu.
    Už asi rok a pól beriem antikoncepciu Mistra, minuly cyklus mi prišlo krvácanie o týždeň skôr tak som navštívila moju gynekologicku a ona mi zobrala hormonálny profil na zistenie toho, ci daná antikoncepcia nie je slabá.
    Dnes som volala o výsledky tak potvrdila mi, že su tabletky slabé ale tým že mám len 19rokov tak mi mechce dávať silnejšie. Taktiež spomenula že mám nižšiu hladinu progestrenu co brala na ľahkú váhu keď som sa pytala ci je to niečo vážne odpovedala he vobec sa nemám stresovať.
    Chcem sa opýtať ci by som to mala nejako riešiť alebo aké su rizika a podobne. Hormonálny profil mi bol odobratý na 3 deň menštruácie.( čize 3 deň cyklu)Nemohla byt hladina progesteronu kvôli tomu nízka? Myslite že antikoncepcia je vhodná na liečbu nízkeho progesteronu?
    Na internete všade čítam že potom je problém s otehotnením, tak preto má znepokojil doktorkin ľahostajný prístup.
    Vopred ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že ak užívate hormonálnu antikoncepciu, tehotenstvo v dohľadnej dobe neplánujete. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa môže krvácanie, či špinenie vyskytovať prakticky aj počas celého cyklu. Ak Vám daný preparát nevyhovuje a objavujú sa u Vás vedľajšie účinky, ktoré Vám nevyhovujú, je možné uvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie je ovulácia blokovaná. Ak nemáte v pláne teraz otehotnieť, nemá zmysel realizovať hormonálny profil, navyše, ak máte cyklus riadený hormónmi obsiahnutými v tabletkách antikoncepcie. Nevidim teraz dôvod, prečo by ste mali v budúcnosti problém s otehotnením. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. V prípade nejasností sa ho nebojte pýtať a skonzultovať další postup.

  • Nepriechodný vajíčkovod

    , Autor: Monika777

    Dobrý deň,
    s partnerom sa snažíme už rok o bábätko,no zatiaľ sa nám nedarí. Mne zistili pri Hyfosy nepriechodný pravý vajíčkovod. V minulosti ako dieťa som bola operovaná na pruh na pravej strane Hernia Inguinalis 1.dx. Myslíte,že by mohla operácia pruhu zapríčiniť nejakým spôsobom nepriechodnosť vajíčkovodu? Zrasty a pod.
    Zvažujem ísť totiž na laparoskopiu.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, prípadné zrasty v oblasti pravého vajíčkovodu a vaječníka môžu spôsobovať mechanicky nepriechodnosť vajíčkovodu. Ak je však ľavý vaječník v poriadku a ľavý vajíčkovod priechodný, nemal by byť problém s otehotnením. Preto si myslím, že ak sa Vám, za predpokladu pravidelného nechráneného pohlavného styku 2 až 3 krát týždenne, okrem obdobia menštruácie, nedarí otehotnieť a snažíte sa otehotnieť vyše roka, problém bude aj niekde inde. Diagnostická laparoskopia je jednou z možností ďalšieho postupu v diagnostike.

  • Problém s otehotnením

    , Autor: Iglia

    Dobrý deň pán doktor sú to už 4 mesiace čo som prestala užívať antikoncepciu a stále nie som tehotná. Bolo to aj počas plodných dní no zatiaľ nič. Vraj sa hovorí že po užívaní antikoncepcie sú tie mesiace najplodnejšie ale u mňa to asi neplatí. Mám iba 21 rokov ale začínam sa báť už asi že niečo nie je v poriadku. Menštruačný cyklus a preventívne prehliadky mám v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa Vám, aj napriek pravidelnému pohlavnému styku 2 - 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem menštruácie, nepodarí otehotnieť do roka, bude vhodné realizovať vyšetrenie hormonálneho profilu, u partnera spermiogram, v prípade negatívnych výsledkov je možné uvažovať o doagnostickej laparoskopii s chromopertubáciou, hematologickom, endokrinologickom a genetickom vyšetrení. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.