Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dobry den p.dokror

    , Autor: Ivanuska27

    Prekonala som odumretie plodu bola som na cisteni v juli.3 mens.cykly.sme museli pockat a uz sa mozeme snazit dalej ale ja som akosi bloknuta bojim sa a boli.ma to pri styku.velmi tuzime po babetku uz 4 rok mala som aj umele aj inseminaciu a to ked mi.odumrelo nakoniec bolo prirodzenou cestou.bojim sa toho ze ak to bude ze to zas tak skonci zle.je ta moznost?
    Neviem ako sa k tomu postavit je to tazke.....

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každý si myslím že túži mať zdravých potomkov. Každá tretia žena prekoná v živote minimálne jeden potrat, niektoré o tom ani nevedia, pretože sa krvácanie dostaví, hoci neskôr, preto aj prípadný potrat berú ako oneskorenú menštruáciu a tehotenstvo tak nie je ani zachytené. Ak obaja chcete mať dieťa, nemyslím si, že je dôvod sa obávať tehotenstva, aj napriek zlým skúsenostiam. Áno, každé tehotenstvo môže skončiť zle, ale ak by sme na to pozerali takto, ženy plánujúce potomstvo by sa báli otehotnieť a populácia by sa, aj napriek ostatným faktorom znižujúcim populáciu, znížila ešte viac. Netreba vešať hlavu. Ak sa Vám podarilo aj napriek skúsenostiam otehotnieť spontánne, je veľká pravdepodobnosť, že sa to podarí znova. Naopak, je malá pravdepodobnosť, že by došlo k spontánnemu potratu v nasledujúcom tehotenstve. Predpokladám, že hematologické, ako aj endokrinologické vyšetrenia ste už absolvovali a prípadné poruchy na týchto úrovniach, ktoré by mohli mať vplyv na udržanie tehotenstva, sú podchytené.