Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ejakulát

    , Autor: janabus

    Dobrý deň. Už rok a pol sa snažîme s partnerom o malé, no stále nič. Druhý deň beriem Duphaston a až dnes mi vytiekol z pošvy včerajší ejakulát, inak to zo mňa tieklo stále hneď. Mám aj krvácanie mimo cyklu a zväčšené brucho. Je možné, že sa už podarí?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na túto otázku Vám neviem objektívne odpovedať. Odsledujte si to. Môžete si skúsiť realizovať tehotenský test o dva tri týždne. Ak sa Vám nedarí otehotnieť rok a pol, je vhodné pouvažovať o návšteve IVF centra, kde by sa riešili a zisťovali príčiny toho, že sa Vám nedarí otehotnieť.

Podobné otázky

  • Teratozoospermia 2%

    , Autor: Lula56

    Dobrý deň p.doktor, chcem sa spýtať na váš názor. V r.2017 sa nám narodil syn, bez problémov s počatím, bez problémov v tehotenstve. V r. 2021 som bola dvakrát tehotná - tak isto bez problémov s počatím, obe tehotenstva sa podarili do 2mes., no obe skončili potratom. Následne všetky možné vyšetrenia, mne zistená zničená činnosť ŠŽ, na reprodukčnej imunologii mi bola zistená prevaha Th1 profilu. Dr. odporučila v prípade tehotenstva podávanie intralipidovych infúzií.
    No čo má prekvapilo bol partnerov spermiogram morfologia len 2% dobrých spermií. Podľa vás mohol byť dôvod potratov ten spermiogram? Dočítala som sa, že väčšinou býva problém s počatím s 2%, no my sme ten problem nemali.
    Ďalšie hodnoty spermiogramu boli:
    Celkový pohyb 81% (>40%)
    Koncentrácia spermi 57 (>15x10na6)
    Celkový počet v ejakulate 229 (>39x10na6)
    Progresívny pohyb 77% (>32%)
    Vitalita 65,4% (>58%)
    Ph 8

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak vylúčiť vplyv partnerových výsledkov, či už spermiogramu, alebo genetiky na opakované potraty do 10. týždňa sa vylúčiť nedá. Faktorov, ktoré mohli mať vplyv na potraty však môže byť viacero. Dôležitý je aj vek. Pri pretrvávajúcich problémoch s otehotnením je vhodné porozmýšľať o návšteve centra asistovanej reprodukcie, kde Vám vedia, okrem iného, zrealizovať komplexné vyšetrenia.

  • Spermiogram

    , Autor: Kika12345

    Dobrý deň,

    chcela by som sa opýtať, aké máme šance k otehotneniu, ak môj partner má nasledujúce výsledky spermiogramu.
    Oligozoospermia + Hypospermia
    Objem:1,2 ml
    Ph:8
    Celkový počet: 36 ml
    Koncentrácia: 30
    Konc. motilných spermí:18
    Podiel motilných spermí: 60 %
    Motilita A: 40 %
    Patológia hlavičiek: 90
    Patológia stredných častí: 21
    Patológia bičíkov: 14 %
    Liquifikácia: +
    Čistota ejakulátu: 0
    Odporúčanie v asistovanej reprodukcii: IUI

    Ja momentálne ešte čakám na hormonálne testy. Pokiaľ by boli v poriadku je možnosť otehotnieť aj prirodzenou cestou alebo musíme jednoducho podstúpiť IUI. A aké sú šance pri IUI? Viete odporúčiť nejké výživové doplnky s ktorými by sme mohli zlepšiť výsledky?

    Ďakujem krásne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, myslím si, že lekári v centrách asistovanej reprodukcie vedia najlepšie a najobjektívnejšie zhodnotiť možnosti otehotnenia, poznajú všetky výsledky vyšetrení, okolnosti a potrebné informácie. Pri nejasnostiach sa ich nebojte pýtať a informovať sa.

  • Zlý spermiogram

    , Autor: Peonia33

    Dobrý deň, partner má po vyšetrení spermiogramu diagnostikovanú teratozoospermiu(hodnota 2).
    Už druhý rok sa snažíme o dieťatko a stále nič. Partner nepije, nefajčí, nikdy nedrogoval, neberie steroidy ani nič podobné čo by mu k tejto diagnóze "pomohlo" Dá sa s takouto hodnotou prirodzene počať, alebo nás čaká len IFV? Ostatné hodnoty spermiogramu mal dobré. Moja druhá otázka sa okrajovo týka práve tejto diagnózy. Z predchádzajúceho vzťahu má dcéru, ktorá mala teraz 5 rokov. Už dlhšie má podozrenie že nieje jeho a aj údajné počatie bolo také diskutabilné(poviem to tak laicky, ani sa do nej neurobil a navyše sa toto pošmyknutie stalo len raz)
    Preto ma zaujíma, či je táto diagnóza charakterizovaná ako dlhodobá, alebo vzniká nárazovo. Samozrejme nechcem od vás odpoveď na to či je alebo nieje jeho,len ma zaujíma váš názor na tento náš problém. Ďakujem a prajem vám všetko dobré

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teratozoospermia je zlá morfológia (tvar spermií). Môže byť mierna, stredná až závažná. Takéto posúdenie záleží od percenta tvarovo správnych spermií v ejakuláte. Na zlepšenie tvaru spermií je možné v úvode vyskúšať vitamínoterapiu voľne dostupnými preparátmi /napr. Folandrol, Profertil…/ Pozitívny vplyv je pozorovaný aj po užívaní Tribulusu, konezýmu Q. Samozrejmosťou je vylúčenie abúzov ako sú fajčenie či pravidelná konzumácia alkoholu. Minimalizovať treba vplyv tzv. elektosmogu, ktorý vytvárajú mobiliy, počítače, ... a samozrejme znížiť stres. Treba sa zdravo stravovať a dbať na pravidelnú životosprávu vrátane dostatku odpočinku. Ak sa Vám aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku (2 - 3 krát týždenne) nedarí otehotnieť už dlhšiu dobu, je na mieste navštíviť centrum asistovanej reprodukcie. Táto diagnóza môže byť dlhodobá, môže sa však s okolnosťami meniť, zlepšiť, ale aj zhoršiť. Miera plodnosti záleží aj od partnerky. Príčina sterility môže byť na viacerých úrovniach. Čo sa týka určenia otcovstva, pre jednoznačné potvrdenie otcovstva je nutné realizovať genetické testy.

  • IUI

    , Autor: Lienka_09

    Dobrý deň, ako prebieha IUI a na ktorý deň sa vykonáva? Mne vychadza folikulometria na 12 DC a to je sobota...je to problem? Liečená budem clostilbegytom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, centrá asistovanej reprodukcie fungujú aj cez víkend práve z dôvodu, že je potrebné realizovať zákrok cez víkend. Inseminácia sa robí v období ovulácie, vo väčšine prípadov po predchádzajúcej hormonálnej príprave partnerky. Starostlivým spracovaním ejakulátu sú spermie oddelené od semennej plazmy a tým dôjde k zvýšeniu ich aktivity. Premyté a koncentrované spermie sú potom tenkým katétrom aplikované do dutiny maternice, čím prekonajú prekážky pre prirodzený prístup spermie.

  • Asistovaná reprodukcia a spermiogram

    , Autor: Christie

    Dobrý deň, s manželom plánujeme navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, no predtým by ma zaujímalo, čo znamená patológia na spermiograme? Čím vyššie % tým je to horšie? Nález bol asthenoteratozoospermia, odporúčanie IUI. Len chcem vedieť, či to má vôbec zmysel to skúsiť na AR. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, asistovaná reprodukcia je pomerne široký pojem. Centrá asistovanej reprodukcie majú niekoľko možností riešenia sterility podľa okolností a výsledkov vyšetrení, či je prítomný ženský faktor sterility, mužský faktor sterility alebo kombinovaný. Ak je problémom mužský faktor sterility, teda patológia spermiogramu. Hodnotí sa viacero faktorov spermií, objem ejakulátu, ich počet, pohyblivosť, normálna štruktúra, ... Asthenoteratozoospermia znamená patologický stav spermií, v ktorom je relatívne nízka rýchlosť spermií, spojená priamo s porušením ich zvyčajnej štruktúry. Centrum asistovanej reprodukcie je pre Vás vhodným riešením, rovnako odporúčam jeho návštevu, kde Vám bude všetko vysvetlené.