Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
7,468 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ejakulát

    , Autor: JanaBus

    Dobrý deň. Už rok a pol sa snažîme s partnerom o malé, no stále nič. Druhý deň beriem Duphaston a až dnes mi vytiekol z pošvy včerajší ejakulát, inak to zo mňa tieklo stále hneď. Mám aj krvácanie mimo cyklu a zväčšené brucho. Je možné, že sa už podarí?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na túto otázku Vám neviem objektívne odpovedať. Odsledujte si to. Môžete si skúsiť realizovať tehotenský test o dva tri týždne. Ak sa Vám nedarí otehotnieť rok a pol, je vhodné pouvažovať o návšteve IVF centra, kde by sa riešili a zisťovali príčiny toho, že sa Vám nedarí otehotnieť.

Podobné otázky

  • otehotnenie

    , Autor:

    Dobry den, snazime sa otehotniet uz rok. Bol mi robeny hormonalny profil, mala som zvyseny inzulin, ktory je uz v poriadku. Tak isto manzel mal v spermiograme minimum najpohyblivejsich spermii, ale uz je to tak isto lepsie. Berieme folandrol a inofolic forte. Pani gynekologicka mi ako poslednu moznost co pre nas moze este urobit dava clostylbegyt alebo letrozol. Neviem sa rozhodnut ci do takejto formy ist. Citala som si na internete, ze mozu vznikat aj problemy a neviem aka sanca je na otehotnenie. O clostylbegyte som sa docitala moznosti dvojiciek a o letrozole v podstate nic iba o rakovine prsnika. Vedeli by ste mi prosim poradit alebo odporucit ci do tychto liekov ist alebo vyhladat specializovanu kliniku na podporu otehotnenia? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Letrozol je určený vyslovene na hormonálnu (alebo endokrinnú) liečbu rakoviny prsníka. Má sa používať iba na liečbu rakoviny prsníka u žien s pozitívnymi estrogénovými receptormi a na liečbu žien po menopauze. Clostilbegyt sa používa na liečbu sterility u žien (indukuje ovuláciu), pri liečbe niektorých menštruačných porúch a v terapii oligospermie, teda zníženého počtu spermií v ejakuláte. Ak bude liečba Clostibegytom neúspešná, je vhodné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie.

  • otehotnenie

    , Autor:

    Dobry den, snazime sa s partnerom o babatko. V poslednom case sa vsak neviem dostatocne uvolnit,a preto do mna partner vnikne len do polovice. Po styku si opieram aj nohy o stenu,lezim a potom zo mna cast ejakulatu aj tak vyjde von. Da sa otehotniet aj napriek tomu? Chcela by som sa este opytat ci ma na otehotnenie vplyv aj saunovanie. Citala som,ze spermiam skodi teplo. Ak vsak ideme do sauny cca 3x do roka ma to vplyv na spermie len ten dany mesiac alebo dlhodobo? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri nechránenom pohlavnom styku je šanca na otehotnenie, aj napriek spomínaným okolnostiam. Pri dodržiavaní zásad správneho saunovania to prakticky vplyv na otehotnenie nemá.

  • Teratozoospermia

    , Autor: lucia

    Dobry den, pan doktor,

    manzelovi pri IUI v spermiograme vyslo, ze ma Podiel normalnych spermii 1% (norma: 4%). Ostatne ukazovatele su v norme. V centre asistovanej reprodukcie nam tvrdili, ze sa s takymito spermiami da otehotniet (doma aj pri IUI). Chcela by som sa Vas - ako objektivneho odbornika, ktoremu narozdiel od CAR nejde o peniaze za IUI a pripadne IVF - spytat, ci je to skutocne tak. Ja mam PCOS, zatial sme skusili len jednu IUI (vysledky este nevieme). Ako velmi znizuje Teratozoospermia sancu na otehotnenie? Moze mat na toto % normalnosti spermii vplyv aj to, ze manzel odovzdal vzorku len 34 hodin od poslednej ejakulacie?

    Dakujem pekne za odpoved.

    S pozdravom
    Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, teratozoospermia je zlá morfológia, teda tvar spermií. Môže byť mierna, stredná až závažná. Takéto posúdenie záleží od percenta tvarovo správnych spermií v ejakuláte, ako aj od ostatných okolností. Áno, šanca na spontánne otehotnenie tu je. Ak je však problém na oboch stranách, šanca na spontánne otehotnenie sa logicky znižuje. Nepoznám však všetky okolnosti ako ani výsledky vyšetrení, preto sa Vám k tomu bližšie objektívne vyjadriť neviem. Správne by mala vzorka ejakulátu byť minimálne po 3 dňovej pohlavnej abstinencii, či to má zásadný vplyv, prípadne aký, na kvalitu spermií Vám objektívne nepoviem. Odporúčam sa informovať v IVF centre, kde sa takýmto veciam venujú a podobnú problematiku riešia prakticky denne.

  • Pravdepodobnosť otehotnenia

    , Autor: ka113

    Zdravím, chcela som sa opýtať, aká je pravdepodobnost, že by som bola tehotna... s manželom sme mali sex s kondomom. Potom si ho dal dole, utrel ejakulat toaletnym papierom, umyl ruky a isiel ma este rucne uspokojit. Ale tesne pred tym sa este dotkol penisu. Uspokojoval ma len na klitorise, nevošiel dovnútra vaginy. Paniku mám hlavne z toho dôvodu, že dnes mám ovulaciu. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pravdepodobnosť otehotnenia pri spomínanom postupe je minimálna až prakticky nulová, môžete byť kľudná.

  • otázka

    , Autor: megane7

    Dobrý večer, chcela by som sa spýtať už dva roky sa snažíme otehotnieť ale sa nám nedarí po milovaní všetko zo mňa vytečie ráno som celá mokrá můžem robiť čokoľvek nič nepomáha už som z toho nešťastná manžel už bol aj na spermiograme všetko bolo v poriadku aj mne robili hormonálny profil tiež bolo všetko ok mám aj ovuláciu užívala som už aj Inofolic. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    to, že časť ejakulátu vytečie nie je vôbec žiadny problém, je to normálne. Ovulácia a normálny spermiogram nie sú jediné potrebné parametre na úspešné otehotnenie. Je množstvo faktorov, ktoré môžu spôsobovať váš problém. Ak sa snažíte 2 roky je viac ako žiadúce navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde urobia všetky potrebné vyšetrenia a na základe výsledkov rozhodnú ako ďalej (problém môže byť nepriechodnosť vajcovodov, endometrióza, imunologický faktor, hormonálne poruchy, sliznica maternice a tak ďalej) . Preto nestrácajte čas a požiadajte o pomoc odborníkov.