Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,293 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Progesterone

    , Autor: sara-113

    Dobrý deň pán doktor.Rada by som sa informovala,či je pravda,že ak sa progesterón podá pred prebehnutou ovuláciou,ovulácia už ani neprebehne.Včera som bola na folikulometrii (pričom mi pani doktorka povedala,že mám od dnes,t.j. 16DC začať užívať progesterón a v piatok sa prísť ukázať).Vyšetrenie bolo zvláštne,povedala mi,že mi nebude hovoriť výsledok z folikulometrie,lebo mi nevie povedať výsledok,že uvidíme v piatok.Ovulácia ale zrejme ešte neprebehla.Minulý cyklus som tiež brala progesterón (kvôli výsledkom na plodnosť,kedy mi vyšla hodnota,ktorá je v norme od 1-4 až 7),ale vajíčko prešlo až do cysty a keď som vysadila progesterón,prišla menštruácia.Vraj reagujem na progesterón inak ako si pani doktorka myslela..a že ak tento cyklus neprebehne k úspešnej tehotnosti,budúci mesiac mi nasadí clostylbegyt a pregnyl.Je teda v poriadku,ak budem teraz brať ten progesterón-zatiaľ som si ráno dala jednu tbl?Nebráni ovulácii,ak sa užije pred ovuláciou?Hormonálny profil mám v poriadku.Ďakujem za odpoveď.
    Sára

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ak sa progesterón nasadí pred začiatkom ovulácie, môže viesť ku zastaveniu ovulácie, preto sa odporúča užívať ho od 16. dňa cyklu, kedy je predpoklad, že ovulácia už prebehla. Na základe Vami popisovaných skutočností sa objektívne k USG nálezu neviem vyjadriť. Každá žena je svojim spôsobom individuálna aj v zmysle ťažkostí a ku každej žene treba pristupovať individuálne. Poruchy otehotnenia eventuálne ovulácie môžu byť na rôznych úrovniach a teda z rôznych príčin. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám už aj načrtol ďalšiu variantu liečby v prípade neúspechu otehotnenia.

Podobné otázky

  • Hnedy vytok

    , Autor: Johana

    Dobry deň pan doktor chcem sa opytat,v septembri som mala potrat v 6tt tehotenstva, vraj znizena funkcia zlteho telieska..bola som aj na cisteni potom vsetko ok menstruacia prisla aj ostatne cykly som mala v poriadku az na december kedy mi menzes trval skoro dva tyzdne,bola som aj u doktora na vysetrenie povedal ze vsetko v poriadku ale ze tam je problem s ovulaciou tak mi predpisal inofolic a progesterone leedapharma uz to uzivam mesiac a pol v podstate teraz by mal byt druhy cykluS uzivania,uzivam to na 15den od menzesu 10dni rano a vecer,inofolic kazdy den rano a vecer.potom uz bol menzes normalny cyklus 26a 6dni menzes a teraz som 21 den cyklu mam 8dni do menstruacie a uz Mam druhy den hnedy vytok,prvy den slabsi a dnes trosku silnejsi a na toaletnom skor taky ruzovy/cerveny..myslite ze mi mohli tie tabletky rozhadzat cyklus? Predtym som mavala pravidelny tak 27/28dni.dakujem pekne za odpoved(snazime sa o dietatko)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie uprostred cyklu nie je ničím výnimočným, odsledujte si to. Nemusí sa jednať o nič vážne, ani o zlyhanie liečby. Pokračujte v nasadenej liečbe. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Folikulometria

    , Autor: sara-113

    Dobrý deň pán doktor.Veľmi pekne by som Vás chcela poprosiť o Váš odborný názor.S manželom sa už dlhšie (približne 16 mesiacov..pričom sa nám 2x podarilo otehotnieť..1x MA v 7tt a 2x išlo o biochemické tehotenstvo) snažíme o bábätko. Mám 26 rokov,manžel 31.Môj cyklus je približne 32 -34 dňový.Spermiogram manžela je v poriadku,ja som tiež zdravá (všetko vyšlo v poriadku až na test plodnosti,kde mi vyšla hodnota 7 a mala by byť od 1-4).Kvôli tomu tento mesiac beriem progesterone a inofolic combi.V utorok (19DC) som absolvovala folikulometriu- dva dominantné folikuly (12 mm a 17mm-18mm na pravej strane,na ľavej menšie),pričom som pani doktorke povedala,že som mala pozitívny ovulačný test na 16DC a potom ostatné slabli - pani doktorka povedala,že teda zrejme nedozreli folikuly.V deň robenia folikulometrie - 19DC ma pobolievalo podbruško a tak som si večer znovu urobila ovulačný test a vyšiel opäť pozitívne- dve silné rovnaké čiarky,dokonca asi o niečo silnejšie ako 16DC ten prvý ovu test.20 DC som pociťovala celodennú bolesť v podbrušku (akoby ovulačnú) a táto bolesť dnes na 21DC ustúpila.S manželom sme sa snažili 15,16,17,19 aj 20DC (čiže aj v deň pozitívneho testu,aj deň po ňom).Moja doktorka má dovolenku a na kontrolu idem až 24.4.Rada by som sa teda informovala,či je vôbec možné oplodnenie pokiaľ som mala v tom čase-19DC len 17-18 mm folikuly.A či bolo dobre ,,načasované" snaženie,prípadne či sa posnažiť ešte dnes.
    Ak ma ženská intuícia neklame,bolo to dobre načasované :-)
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dva až tri dni pred nastávajúcou ovuláciou dosahuje folikul veľkosť 16 až 18 mm a nazýva sa dominantný folikul. V čase tesne pred ovuláciou je jeho veľkosť 20 – 24 mm, ale nemusí to platiť striktne a otehotnenie je možné. Dôležité je aj to, že máte nechránený pohlavný styk často, mnohé snažiace sa páry robia v tomto chybu. Niekedy je ovulácia mierne posunutá, aj napriek pozitívnym ovulačným testom, preto nie je na škodu sa snažiť niekoľko dní (aj týždeň) pred očakávanou ovuláciou, ako aj po očakávanej ovulácii. Ak ste už v minulosti boli niekoľkokrát tehotná a došlo k potratom, nemusí byť problém len na úrovni pohlavných ženských hormónov. Problém môže byť aj na úrovni hematologickej ako aj endokrinologickej. Ak sa Vám dohľadnej dobe nepodarí otehotnieť a ešte ste neabsolvovali tieto vyšetrenia, odporúčam návštevu hematológa a endokrinológa za účelom vylúčenia možnej patológie aj na tejto úrovni, čo môže spôsobovať Vše ťažkosti s otehotnením, resp. s udržaním tehotenstva.

  • Malo progesteronu

    , Autor: katka-2717

    Dobry vecer, pred dvoma rokmi som navstivila moju gynekologicku na preventivnej prehliadke, no opakovane mi musela brat krv, vysledok bolo zistenie, ze mam nizku hladinu progesteronu. Mavam bolestivu, no pravidelnu mestruaciu a cyklus trva cca 31-33 dni. Doktorka mi vtedy predpisala Agnucaston. Uzivala som tri krabicky, vraj mi mali zlepsit celkovo cinnost vajecnikov a napravit bolestivu menstruaciu a nizsi progesteron. Okrem toho mi spomenula, ze mam dost nizko vajecniky, co vraj moze mat vplyv na otehotnenie. Pred polrokom som bola opat na preventivke, no o progesterone sa nezmienila, krv mi nebrali, len bezna preventivka a povedala, ze by malo byt vsetko OK. S manzelom by sme sa chceli pokusit o babo, no moja otazka smerom k Vam je, je mozne, ze sa hladina progesteronu napravila a nebude problem s otehotnenim? Najviac ma trapi moznost potratu, rada by som tomu predisla. Preto neviem, ci mam uz pred zacatim snazenia poziadat o nejake tabletky alebo ako to riesit. Taktiez ma zaujalo jej tvrdenie o nizkych vajecnikoch, moze to mat vplyv na babatko? Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, množstvo progesterónu, teda aj jeho prípadný nedostatok, sa dokáže upraviť aj spontánne. Užívajte kyselinu listovú, problém s otehotnením by ste nemali mať, navyše ak bolo na preventívnej gynekologickej prehliadke všetko v poriadku. Ak by však došlo aj napriek intenzívnemu snaženiu k tomu, že by sa Vám nedarilo otehotnieť, následne sú ďalšie možnosti a vyšetrenia, ktoré by pomohli odhaliť problém. Pojem “nízko uložené vaječníky” mi nie je celkom známy, no ak sú anatomické pomery a vzťah vaječník - vajickovod v poriadku, nemusíte sa obávať. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.