Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Histologicky nalez

    , Autor: aviska

    Dobry den, po potrate mi prisli výsledky z histologie. Je tam spomenuté “zápalovo infiltrovana decidua” viete mi to nejak priblížiť co to znamena. Islo o nejaky zápal ktory mohol spôsobiť potrat? Dakujem A.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ide o prakticky očakávaný histologický nález po spontánnom potrate, kedy sa Váš organizmus po potrate začína voči odumretému embryu brániť a dochádza k zápalu. Decidua je sliznica dutiny maternice v čase tehotenstva. Príčinu potratu Vám nepovie nikto. Je to skôr štandardný postup, že sa získaný materiál odosiela na histologické vyšetrenie za účelom potvrdenia prítomnosti embryonálnych štruktúr a vylúčenia moly. Ak však dôjde k opakovaným potratom, je vhodné navštíviť hematológa a endokrinológa. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Hnedé fragmenty tkaniva

    , Autor: Loniss

    Chcem. Sa spýtať že čo to znamená môžte. Mi vysvetliť. Útržky regresivne zmenenej decidui a placentarnych klikov bez zretelnych morfologickych čŕt molarnej degenerácie bez signifikantnej proliferacie a atypie trofoblastu. Záver Topoľogia mkcho. Morfologia mkch10 003.4. Topoľogia klasifikácia. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že sa u Vás čistila maternica po potrate. Histologický nález je primeraný. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde bol zákrok realizovaný.

  • Missed abort - histologicky nález

    , Autor: Luc11

    Dobrý deň, v 12. týždni mi bol zistený missed abort, ktorý nastal v 8 týždni. Následne som podstúpila kyretaz a dnes mi prišli výsledky histologie. Chcem sa opýtať, čo mám rozumieť pod mikroskopickým nálezom: Materiál tvorený početnými, objemnými krvnými koagulami, fragmentácia čiastočne nekrotickej deciduy a fragmentácia placentarneho tkaniva s choriovými klkmi so slabo vyvinutým cievnym systémom, s edemom strómy. Bez patologickej proliferácie trofoblastu, expresia p57 zachovaná.
    Viete mi prosím vysvetliť, čo mám pod týmto chápať? Ďakujem pekne!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa o opis krvných zrazenín a odumierajúceho tkaniva, ktoré sa už v maternici začalo rozkladať. Vylúčená bola tiež gestačná trofoblastová choroba. Histopatologický nález je primeraný okolnostiam, ku ktorým došlo.