Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Syndróm polycystických vaječníkov/ovarií

    , Autor: zizzi

    Dobrý deň,
    chcela som sa spýtať. Bolo mi diagnostikovane pcos, ked sme sa s manzelom snazili o dieta, ale neuspesne. Jeho spermiogram bol vyborny, a mne bol nasadeny Duphaston a Clostibegyt. Kedze som velmi na tento liek nereagovala, mala som zysenu davku na 3tbl denne. Hned sa nam podarilo otehotniet, ale neuspesne (MA). Teraz som zas brala Clostil 3tbl denne, mala som aj vacsi dominantny folikul (pred tym 1,8cm-tehotna a teraz 2,2cm), no napriek tomu som neotehotnela. Chcem sa spytat, co moze byt pricina, ci mozem mat nekvalitne vajicka, alebo ci k tomu prispieva aj stres, ktory mavam v praci.
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Dôležité je, že viete spontánne otehotnieť. Nie každá ovulácia končí tehotenstvom, hoci teoreticky by to tak malo byť. Stres je významným faktorom ovplyvňujúcim či už menštruačný alebo aj ovulačný cyklus, ale aj iné významne dôležité procesy v ľudskom tele. Treba skúšať ďalej, pokračovať v liečbe a ak aj napriek tomu nedôjde k otehotneniu, do budúcnosti treba pouvažovať o návšteve IVF centra. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.