Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • duphaston

    , Autor: macinka

    Dobrý den pani doktorka,
    chcela by som sa Vás ešte opýtať či by som si mohla sama zmeniť užívanie duphastonu z 11 - 24 DC 1x denne, na užívanie od 16-26 DC na 2x denne? a ešte by som sa chcela opýtať či mám brať inofolic počas celého cyklu alebo ho mám po ovulácii vynechať. A ako dlho mám brať Duphaston (teraz ho budem brať prvý krát) a kedy je už najlepšie vyhľadať centrum asist. medicíny. Veľmi pekne dakujem a prajem krásny den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    určite si sama užívanie nemeňte, váš lekár má k dispozícii vaše výsledky a predpokladám a dúfam, že existuje dôvod prečo zvolil spomínané dávkovanie Duphastonu. Inofolic užívate kontinuálne, počas celého menštruačného cyklu bez prerušenia. Ideálne 2x denne. Centrum asistovanej reprodukcie môžete navštíviť prakticky hneď, ak sa vám dlhšiu dobu nedarí otehotnieť alebo máte ťažkosti (čo evidentne máte). Návšteva centra asistovanej reprodukcie neznamená hneď podstúpenie umelého oplodnenia ale odborníci zaoberajúci sa reprodukciou vám odsledujú menštruačný cyklus, poradia čo sa týka liečby, event. navrhnú ďalšie vyšetrenia. Dnes sa kvalitné centrá asistovanej reprodukcie snažia predovšetkým o spontánne otehotnenie ak je to len trochu možné, umelé oplodnenie je až poslednou možnosťou. Držím palce!

Podobné otázky

  • Snaha o počatie

    , Autor: Sestra

    Dobrý deň,
    snažíme sa o bábätko už 2.5 roka... Vyšetrená som ja aj manžel všetko sme mali v poriadku..výsledky boli v norme.. Až na PCOS..
    - mala som problém s menštruačným cyklom.. preto užívam už skoro 4 roky Duphaston...od vtedy mám menštruáciu pravidelnú 28-32 dní .. krvácam 5-6 dní...
    - Mala som robený hormonálny skríning bol zvýšený progesterón iné hormóny v norme meranie folikulov v norme pri PCOS
    - pani doktorka ma poslala ešte na vyšetrenie priechodnosti vajíčkovodov... Že zrejme bude chýba tam keďže všetko je v norme... No vajičkovody sú obidve priechodné...
    -AMH mám 7.72
    -HA som nikdy neužívala
    Ostáva podľa vás už len IVF alebo je šanca na prirodzené počatie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je otázne, či u Vás dochádza k ovulácii. Keďže máte aj vysoké AMH, teda zásobu vajíčok máte vysokú. Nemusí dochádzať k ich uvoľňovaniu počas ovulácie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je však vhodné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde Vám budú realizované vstupné vyšetrenia, ako aj spermiogram partnera. Je viacero možností, ktorými sa dá postupovať. Nie vždy je potrebné realizovať IVF.

  • Duphaston/metformin viatris/PCOS

    , Autor: Srnka_ka

    Dobrý deň,
    chcem sa opýtať, pán doktor mi po vyšetrení sonom predpísal duphaston na 10 dní a na každé ráno a večer metformin viatris, ktorý sa používa na liecbu cukrovky. Cukrovku po vyšetrení na endokrinológií nemám,.hodnoty boli v poriadku. Pan doktor mi po danom sone povedal, že mám PCOS a že sa mi netvorí ovulacia. Žiadne iné vyšetrenie ako napr. odber krvi alebo iné neurobil, len na základe sona určil diagnózu. Preto sa chcem opýtať, či daný postup je v poriadku? Nakoľko som bola na vyšetrení na 14 deň od začiatku menštruácie, nemoze byt, ze ovulacia sa mi tvorí neskoršie ako na ten 14 deň? Pretože, keď som bola na preventivnej prehliadke v novembri, mi pani doktorka, ktora ho zastupovala povedala pri sone, ze mi prave prebieha ovulacia, preto som prekvapená, ze pan doktor mi povedal po 3 mesiacoch povedal danu diagnózu.
    Menštruácia mi meškavala ale asi cca rok, čo užívam prirodne kvapky Gynex, už mám pravidelnu každý mesiac, nie je to vždy ten istý deň ale daný mesiac dostanem menstruaciu. Otehotnieť chceme niekedy až po októbri.
    Preto moja ďalšia otázka znie, či mám dane tabletky, ktore mi pan doktor predpísal užívať, či si tým užívam nejak neovplyvnim moj cukor v tele a nejak uškodim. A taktiež ako mam chápať výklad diagnózy doktora o netvoreni ovulácie, kde druha doktorka tvrdila, pred 3 mesiacmi, ze ovulacia mi prave prebieha.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, diagnóza PCO syndrómu sa určite nestanovuje iba na základe USG vyšetrenia a určite s nelieči Metforminom. Samozrejme, ovuláciu môžete mať posunutú. Ovulačný a menštruačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré na seba nadväzujú, ale prebiehajú samostatne. K postupom kolegu mi však neprináleží vyjadrovať sa, ani to komentovať. Osobne však danému postupu nerozumiem. Nie je to však postup lege artis.

  • Duphaston

    , Autor: Peťka@m

    Dobrý večer prajem snažíme sa s manželom o druhé babetko tri mesiace som brala clostilbegyt a injekcie gonasi dnes mi lekár predpísal duphaston všade čítam ze upravuje menštruáciu a ovulácia nieje žiadna je to pravda?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, snaha o otehotnenie tri mesiace je ešte veľmi krátka na to, aby sa mohlo skonštatovať, že je niekde problém. Duphaston sa nasadzuje z viacerých dôvodov, podľa okolností, tomu sa prispôsobuje aj schéma jeho užívania. Nepoznám však žiadne výsledky Vašich vyšetrení, hormonálny profil, USG nález, ani ďalšie informácie a okolnosti, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého sa v prípade nejasností nebojte pýtať. V prípade, že sa Vám za predpokladu pravidelného nechráneného pohlavného styku 2 až 3 krát týždenne nepodarí otehotnieť do pol roka, bude potrebné realizovať vyšetrenia, či navštíviť vyššie pracoviská.

  • Clostilbegyt

    , Autor: Kristy1995

    Dobrý deň, s manželom sa snažíme o bábätko vyše 2 rokov. Minulý rok v apríli sa nám podarilo prirodzene otehotnieť, no v 9tt sa tehotenstvo skončilo potratom (spravená kyretáž). Gynekolog nám odporúčal počkať 3 cykly a potom skúšať znova. 2 mesiace od kyretaze som začala mávať časté krvácanie mimo cyklu, no kontrola u doktora nič neodhalila, podľa jeho slov išlo pravdepodobne o rozhádzané hormóny (hormonálny profil mi nebol robený). Nakoľko sa nám stale nedarilo (mala som podozrenie na anovulacne cykly) mi pri poslednej prehliadke gynekolog navrhol skúsiť na 2 cykly Clostilbegyt 1x denne od 5DC do 9DC, následne od 14DC nasadiť duphaston po dobu 10 dní. Folikulometriu počas užívania nespomenul. V čase po predpísaní clostilbegytu som už bola 10DC, a tak som čakala na druhý cyklus, aby som si ho mohla nasadiť. Na 14DC (cyklus bez Clostilbegytu) mi ovulacny test potvrdil ovulaciu. S mužom sme sa snažili, ale nevyšlo. Chcem sa spýtať, je možné, že ovulačný test vyšiel falošne pozitívne? Mám si podľa Vás ďalší cyklus nasadiť už Clostilbegyt aj v prípade, že mám ovulacne aj anovulacne cykly?


    Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, osobne ovulačné testy veľmi nemusím. Môžu byť aj falošne pozitívne. Nepoznám iba na základe Vášho opisu všetky informácie, vek, výsledky vyšetrení, USG nálezy, ani ďalšie okolnosti, takže sa Vám takto neviem objektívne vyjadriť. Príčin toho, že sa Vám nedarí otehotnieť môže byť viacero. Navyše, ak máte za sebou jeden potrat, aj to o niečom môže hovoriť. Porozmýšľal by som o návšteve centra asistovanej reprodukcie, kde kompletne vyšetria Vás (vstupné vyšetrenia, hormonálny profil, AMH, USG,...) ale aj partnera (spermiogram). V prípade, že by boli všetky výsledky v poriadku je potrebné realizovať hematologické, endokrinologické vyšetrenie a v prípade ich negativity realizovať genetické a imunologické vyšetrenie. Takto sa Vám však naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Ružové špinenie

    , Autor: Klaudi❤️

    Dobrý deň u 2 roky sa snažíme o druhé bábätko. Mala som problémy po vysadení antikoncepcie. Menzes mi niekedy neprišiel aj pol roka chodila som stále na vyvolavacky brala lieky clostilbelgit ale nezabralo nič tak sme sa na to vykaslali Dr mi nasadil duphaston na úpravu menzesu. Menzes začal chodiť pravidelne. Pred 2 mesiacmi mi ale začal meškať tak som si spravila tehu test vyšiel slabo pozitívny. Tak o 3 dní som skúšala znovu a čiarka bola silnejšia.. Avšak o týždeň na to som začala špinit, spinila som 2 dní. Nedeľu a pondelok v pondelok som bola aj u Dr a povedala som mu ze mi vysiela pozitívny test. Spravil mi sono ale nič nevydel tak zobral krv volala som za ne na druhý deň ale výsledok bol negatívny ale hcg bolo mierne zvisene 5/6.. Následne o 3tydne mi menzes prisiel to bolo 19.11 bol normálny ako obvikle. Ďalší Menzes som mala dostať 17.12. Ktorý sa dodnes nedostavil.. Ale stalo sa mi že týždeň pred menzesom som mala asi 4 dní jemne ružovkaste špinenie nebolo stale ani som nepoužíval menštruáčne pomôcky bolo to len na papieri keď som bola na WC. Žiadne bolesti ale nič som nemala. Robila som si na tretí deň meškajucej menštruácie tehotensky test bola na ňom vidno úplne slabulinká druhá čiarka. Neprezivala som to tak keďže aj naposledy bola silnejšia a nič z toho nebolo. Počkám ešte týždeň a spravím si znovu.. Chcem sa len opýtať či je možné že by sa nám konečne poštastilo a mohla by som byť tehotná? Niekedy mám divne pocity ale neviem ci si to len ja nenamyšlam alebo to je naozaj tak.. v práci mi raz prišlo nevoľno na zvracanie ale po hodinke to prešlo. Zvikne ma pichať v podbrušku ale to fakt len občas. Zviknem mávať taky pocit na vracanie ale nevraciam..začalo mi veľmi chutiť jesť nejedavala som toľko a aj som pribrala 2,5kg. Pobolieva ma hlava občas, mam pocit ako by sa mi krutika hlava a je mi. Na odpadnutie môže mať s tým súvis? Dnes má pobolieva aj brucho sem tam ako pri menzese ale ani náznak že by mal prísť, mam len silnejší čistí prehliadny výtok pripomína mi to bielok vajíčka, Momentálne mi menzes mešká už 10 dní test skúsim spraviť o týždeň aby bol výsledok presnejší.. Môžu to byť príznaky tehotenstva to čo pociťujem alebo nie. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny. Ak však bolo beta HCG 6, jednalo sa pravdepodobne o tzv. biochemické tehotenstvo. Čo sa týka aktuálnych prejavov, áno, môžu byť príznakom tehotenstva. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.