Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • užívanie Duphastonu

    , Autor: macinka

    Dobrý den,

    chcela by som sa opýtať, pri lsk mi diagnostikovali endometriózu panvového peritonea, snažíme sa otehotnieť už viac ako rok doktora predpísala Duphaston ale všade som sa dočítala, že sa má brať od 16 dňa 2x denne 10 dní, no mne ho predpísala raz denne od 11 do 24 DC je to v poriadku? Nebude mi to blokovať ovuláciu, ktorú mám na 14-16 DC?
    dakujem krásne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    závisí od toho či je už na 11 deň vytvorený dominantný folikul, ak je, tak Duphaston nebude ovuláciu blokovať. No nie je to štandardná liečba.

Podobné otázky

  • Duphaston a posunuta ovulacia

    , Autor: Vik12345567

    Dobry den,
    kvoli nedostatocnej hladine progesteronu mi lekar predpisal uzivanie Duphastonu 2xdenne 16. az 25.DC.
    Ovulaciu mavam oneskorenu, a to avam 20. - 21.DC (menstruaciu mavam uz 29. - 30.DC).
    Liek uzivam prvy cyklus, snazim sa otehotniet uz dva roky (po dvoch potratoch).
    Podla ovulacnych testov a merania teploty mi vsak ovulacia neprebehla. Je mozne, ze mi ju duphaston zablokoval, kedze ho zacinam uzivat este pred ovulaciou? Nemala by som ho zacat uzivat az po 20.DC, ked pride ovulacia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto je sa veľmi ťažko bližšie objektívne vyjadriť. Za daných okolností, ak ste už prekonali dva potraty za sebou a ešte nemáte deti a otehotnieť sa snažíte, aj za predpokladu pravidelného nechráneného pohlavného styku 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie, už dva roky, bude vhodné doplniť hematologické, endokrinologické, prípadne aj imunologické a genetické vyšetrenie. Vhodné je tiež uvažovať o konzultácii v centre asistovanej reprodukcie, kde Vám všetky spomínané vyšetrenia vedia realizovať. Žena, aj napriek nepravidelnému menštruačnému cyklu, či posunutej ovulácii (ak k nej vôbec dochádza a nejedná sa o anovulačné cykly) by mala byť schopná, počas dvoch rokov, za predpokladu spomínaného pravidelného nechráneného pohlavného styku, otehotnieť. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, vek, výsledky vyšetrení (hormonálneho profilu, AMH, USG nález) ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Duphaston je dvojsečná zbraň a aj keď sa nasadzuje ako liek prvej voľby, nie som presvedčený, že u Vás vyrieši príčinu neplodnosti. Pri nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, nálezy, informácie aj okolnosti a ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť, prípadne Vás vie odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia alebo do už spomínaného centra asistovanej reprodukcie.

  • Duphaston+Fraxiparine

    , Autor: eminky

    Dobrý deň,
    chcela by som vedieť Váš názor na postup pri ďalšom tehotenstve.
    - prvé tehotenstvo v roku 2022 skončilo v 8+4 (MA zistený v 11tt, bol mi podaný misoprostol bez účinku, potom kyretáž), v 6tt som ochorela, mala som silnejší priebeh covidu, počas tehotenstva som užívala len vitamíny,
    - druhé tehotenstvo november 2023 - biochemické,
    - tretie tehotenstvo skončilo v 7+4, od začiatku som brala duphaston, v 6tt mi bol podaný inj. pri extrakcii osmičky Septanest 2 ml (myslíte, že mohol mať vplyv na plod?)

    Vyšetrená som bola následne u endorkinológa, hematológa, repro.imunológia, genetika. zistená len mutácia mthfr677 heterozygot.
    Môj gynekológ navrhuje pri treťom tehotenstve zas duphaston a preventívne nizkomolekulárny heparín aj keď nemám hematol. nález. Čítala som, že duphaston pomáha ak je na chybe žlté teliesko, mne však nikdy nikto hormóny počas tehotenstva nemeral, preto neviem, či mi jeho užívanie pomôže. Totiž dve tehotenstvá bez ohľadu na užívanie duphastonu skončili MA, pri druhom som ani po vysadení duphastonu nezačala krvácať, dokonca som ďalej mala pri oboch tehotenstvách niektoré teh. príznaky (možno sa mýlim, ale keďže moje telo sa správalo dlho po MA ako "tehotné", mám pochybnosť o tom, či bol problém v hormónoch.....). Tiež sa chcem opýtať existuje Srdečná vďaka za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak boli výsledky vyšetrení negatívne a hematológ Vám neodporúčal liečbu, je na zvážení podávanie nízkomolekulárneho heparínu. Čo sa týka Duphastonu, obvodný gynekológovia ho nasadzujú viac-menej preventívne. Neuškodí, ale mnohokrát ani veľmi nepomôže. Ak sa uvažuje o nasadení progesterónového bloku, vhodnejší je preparát Progestanelle 200mg. Spomínané lokálne anestetikum nemá vplyv na tehotenstvo. V prípade zamlčaného potratu organizmus nevie, že sa zárodok prestal vyvíjať a preto pretrvávajú ešte istú dobu mechanizmy na udržanie tehotenstva a organizmus sa správa ako počas normálneho tehotenstva. Takto sa Vám viac neviem bližšie objektívne vyjadriť. Myslím si, že Váš obvodný gynekológ to nemyslí zle, snaží sa Vám pomôcť ako to len ide.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Zuzka678

    Dobry vecer pan doktor chcem sa spytat na Vas nazor. Mam 2 deti Jeden ma 12 a druhy 8 rokov a of posledneho porodu nemam pravidelny ms a Mam problem s otehotnenie moj gyn mi preto dal duphaston tabletky na upravenie cyklu. 5 rokov ich beriem a o 3 babetko sa snazime uz 3 roky a nic. Mozete mi poradit ze aky mozem mat problem prosim Vas. Za odpoved vorped dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin problému s otehotnením môže byť viacero. Dlhodobé užívanie Duphastonu to nevyrieši. Nepoznám síce bližšie okolnosti, ani informácie, ale začal by som realizovaním hormonálneho profilu u Vás a vyšetrením spermiogramu partnera. Pri snažení sa otehotnieť je odporúčané mať pravidelný nechránený pohlavný styk, aspoň 2-3 krát týždenne počas celého cyklu, mimo menštruácie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • duphaston a ovulácia

    , Autor: berrynka-2

    Dobrý deň prajem,
    Mám 32 rokov. Snažíme sa s manželom o bábätko už vyše roka. Pre problémy s cyklom (špinenie počas celého cyklu, resp. vynechávanie menštruácie) mi gynekológ cca pred polrokom predpísal Duphaston od 17 dc, 2x denne, 10 dní. Užívala som ho doteraz podľa inštrukcií, cyklus sa upravil, no otehotnieť sa mi zatiaľ nedarí. Posledný cyklus som sa rozhodla odsledovať si ovuláciu pomocou testov a zistila, som, že prišla okolo 21 dc, a teda duphaston som zatiaľ nezačala tento mesiac užívať. Všimla som si, že mám aj ovu výtok, ktorý som počas predošlých mesiacov s duphastonom nepostrehla (ako keby som ho nevedela určiť). Chcem sa opýtať, či je možné, že Duphastonom užívaným v nesprávnom čase počas cyklu došlo k "zablokovaniu" ovulácie, príp. či by som teraz po ovulácii mala začať užívať to ďalšie balenie Duphastonu v pôvodnom čase užívania (10 dní).
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, menštruačný a ovulačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré síce na seba naväzujú, ale fungujú samostatne. Ovulácia môže byť u ženy posunutá, či už skôr, alebo neskôr, ako na 14.-16. deň cyklu. Preto je potrebné mať nechránený pohlavný styk aspoň 2 - 3 krát týždenne počas celého cyklu (okrem menštruácie). Ak ste doteraz praktizovali pohlavný styk iba v čase "očakávaných plodných dní" a mimo toto obdobie nie, je to možná príčina neúspechu otehotnenia. Ak ste zistili, že je u Vás ovulácia posunutá, užívanie Duphastonu treba tomu prispôsobiť, prípadne ho teraz neužívať a snažiť sa.

  • Užívanie Duphastonu

    , Autor: petra5557

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, v ktorej časti cyklu je najlepšie užívať Duphaston kvôli tomu, aby mi príliš nezhrubla sliznica maternice (pri poslednej návšteve gynekologičky som mala 17mm)?O bábätko sa s manželom snažíme asi pol roka a predpokladám, že problém by mohla byť práve výška sliznice pri uhniezdení vajíčka...Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri podpore otehotnenia sa užíva Duphaston od 14. dňa cyklu po dobu 10 dní, po jednej tabletke ráno a večer. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.