Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,651 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Otázka

    , Autor: jakuj

    Dobrý deň prajem, chcela by som sa Vás iba opýtať na jednu vec z výsledku histológie po missed abortion, že čo znamená absencia hydatiformnej moly? Tak znel záver patológa-mikroskopický nález. Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    mola hydatidosa je patologický stav placenty, kedy dochádza veľmi zjednodušene povedané k nádorovej premene buniek placenty. Jej absencia je výsledok, ktorý je správny a nemusíte sa teda vôbec obávať.

Podobné otázky

  • Protilátky proti spermiam

    , Autor: Kvet235

    Dobry deň pán doktor,
    chcela by som sa opýtať akú šancu mám na otehotnenie prostredníctvom IUI. Mám 27 rokov, zistili mi, že tvorím protilátky proti spermiám. Okrem toho mám všetko v poriadku ovulácia prebieha ako má hormonálny profil je v poriadku. Manžel má teratozoospermiu 3% ale skoro 90 000 000 spermií ostatné hodnoty má v poriadku. Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, toto je otázka, na ktorú by Vám vedeli najobjektívnejšie odpovedať lekári centra asistovanej reprodukcie, ktorí majú skúsenosti aj s takýmto druhom príčin neplodnosti. Nepoznám všetky objektívne informácie, či sú prítomné aj iné imunologické aspekty. Metóda intrauterinnej inseminácie (IUI) by mohla vyriešiť problém prítomnosti protilátok proti spermiám v hliene z krčka maternice, pretože pri tejto metóde sa spermie vložia priamo do maternice. Nerieši to však problém, kedy imunologické faktory bránia oplodneniu vajíčka a včasnému vývoju embrya. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať lekárov centra asistovanej reprodukcie.

  • Operačný zákrok pred KET

    , Autor: Timi02

    Dobrý deň, 13.6. idem na operáciu nosnej prepážky. Presne v ten istý deň mi vychádza aj menštruácia. Som po IVF, 1x neúspešný KET. Chcem sa opýtať, že ak by som išla v tomto cykle na druhý KET čo by cca vychádzalo začiatkom júla, či má daný operačný zákrok nejaký negatívny vplyv na výsledok? Vopred Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je to skôr otázka na lekárov centra asistovanej reprodukcie, či je u Vás naplánovaná v dohľadnej dobe nejaká hormonálna liečba. Ak nie, samotný operačný výkon počas obdobia menštruácie nemá vplyv na embryotransfer, ktorý by mal byť realizovaný o 2 - 3 týždne po operácii prepážky.

  • Letrozol pred iui

    , Autor: MariV

    Dobrý deň,
    lekár mi predpísal Letrozol , nakoľko s manželom chceme podstúpiť iui a mávam anovulacne cykly. Chcem sa spýtať či sa nemusím obávať tohto lieku, keďže primárne je určený na niečo iné. Po prečítaní letáčika som dostala obavy, či nemôže nejakým spôsobom skôr uškodiť. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je to skôr otázka na lekárov centra asistovanej reprodukcie, ktorí majú svoje protokoly, podľa ktorých postupujú, ktorí poznajú všetky informácie, výsledky vyšetrení a najlepšie vedia, či je to pre Vás vhodné alebo nie.

  • potrat

    , Autor: MimaLa

    Dobrý deň pán doktor. Veľmi potrebujem počuť názor tretej osoby odborníka. Som po aborte v 8tt a 2 biochemickych tehotenstvach, všetko v priebehu jedného roka. Máme za sebou s mužom komplexné vyšetrenia cez genetiku, reproimuno, hemato, endokr. atď. Muž má zlý spermiogram- astenoteratozoospermia, ja z hemat. hladiska zvyšeny faktor VIII. Všetko ostatnè ok. Boli sme sa informovať v centre, kde nám povedali, že jedine urobiť genetiku embrya a isť touto cestou (s čím ja nie som uplne okk). Môj gynekolog vidí problém v mužovom spermiograme, navrhuje liečbu 3-6 mesiacov a isť na to prirodzene. Lenže 6 mesiacov sme sa snažili neuspešne , potom nasledovali v priebehu roka 2 tie biochemicke tehotensta, dalšie v 8tt s abortom, kyret, 3 mesiace stopka po kyrete, potom dalsich 6 mesiacov stopka od dr. pokiaľ nebudú všetky výsledky, teraz keď konečne výsledky sú, tak mi opäť dr neodporuča otehotnieť 3-6 mesiacov kvôli spermiogramu. Čiže mám rok a pol “stopku” ak by som rátala aj toto posledne odporúčanie kvôli spermiogramu. Ja mam 35 rokov, manžel 37. Naozaj tie potraty môžu spôsobovať zlé spermie ? V centre tvrdia, že nie, vraj pokiaľ príde spermia k vajíčku, tie nekvalitné sa samé vyselektujú, môj gynekológ tvrdí opak. Len nechcem stráviť teraz ďaľšieho pol roka čakanîm, keď nemám aj tak žiadnu istotu, že spermie budú o ten čas lepšie. Muž užíva folandrol. Ďakujem veľmi pekne za vàš nàzor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nikto Vám stopercentne nezaručí, že po absolvovaní polročnej liečby partnera sa spermiogram zlepší a že sa Vám podarí otehotnieť a nepotratiť. Rozhodnutie je však na Vás. Čo sa týka hematologického nálezu, je to otázka na hematológa, či na základe výsledkov Vám bude, hoci aj preventívne, nasadená liečba. Nemyslím si, že príčina opakovaných potratov je v partnerovom spermiograme. Za daných okolností by som skôr postupoval podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie, kde majú s podobnými prípadmi väčšie skúsenosti.

  • Oneskorená ovulacia

    , Autor: Domcatko11

    Dobrý deň, Pán doktor chcela by som sa spýtať, že keď mi bola doktorom stanovená ovulácia a zdalo sa mi že aj prebehla, ale samozrejme sa nám nepodarilo otehotnieť. Je možné, že mi ovulácia prebehla dva dní pred dátumom menzesu? Mala som bolesť prsníkov, pychanie v maternici a ovuláčny hlien. Taký,,ťahavý" som ešte ani nemala . takže moja otázka je, či to teda mohla byť ovulácia? A to môže byť aj dôvod meškania menzesu 3 dní? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, takto je sa veľmi tažké bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Možností je viacero. Pri meškaní menštruácie aspoň 14 dní si môžete realizovať tehotenský test. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.