Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Sekcia a jej vplyv na ďaľšie tehotenstvo

    , Autor: Barboridlo

    Dobrý deň pán doktor,
    pred 4 rokmi som u prvej dcérky podstúpila sekciu kvôli KP,už vtedy som na chodbe na poradni zachytila,že znižuje šancu znova otehotnieť. Teraz začiatkom apríla mám termín a práve toto ma odrádza od druhej sekcie,pretože ešte tretie dieťatko by som prijala. Čítala som,že nemocnice sa prikláňajú k cisárskemu,ak som úž jeden mala. :( čo je na tom pravdy,že sekcia znižuje šance na opätovné tehotenstvo a mám dať šancu prirodzenému pôrodu? Mám z toho hlavu v smútku,druhé dieťa som mala hneď,hoci som práve pre sekciu rátala s dlhým časom.

    Ďakujem za Váš názor :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, sekcia neznižuje šancu na ďalšie tehotenstvo, každá sekcia však predstavuje vyššie riziko pre ďalšie tehotenstvo. Po každom cisárskom reze je vhodné vyčkať s otehotnením aspoň rok, keďže maternica sa hojí po zákroku pol roka. Ak spĺňate kritériá, môže sa vyčkať pár dní po termíne pôrodu, či sa pôrod sám nerozbehne. Tým, že ste už po cisárskom reze, sú u Vás obmedzenia, čo sa týka vyvolávania pôrodu. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.