Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tep

    , Autor: Stelaa

    Dobrý deň
    Som 5 týždňov po pôrode
    Tep /pulz mám okolo 50
    Pred pôrodom 80/90 je to ok ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnota tepovej frekvencie záleží od viacerých okolností. Nemusí sa jednať o patológiu. Toto je otázka na internistu, nie na gynekológa, preto pri nejasnostiach alebo ťažkostiach vyhľadajte Vášho obvodného lekára.

Podobné otázky

  • Krvácanie po sekcii

    , Autor: Jika

    Dobrý deň, 13.12. som mala planovanu sekciu, druhú v poradí. Nedojcim. Uz počas sestonedelia som dostala menstruaciu 16.1., stredne silnú. 24.1.som bola na kontrolu po sestonedeli a všetko bolo ok.
    30.1. zas prišla menstruacia, 3.a 4.deň velmi silne krvacanie. Obe trvali 6 dní.
    6.2. zas krvacanie, narazovite, do večera preslo, ďalší den len špinenie. Dnes 11.2.zas tmavohnedé krvacanie slabé. Co to môže byt? Nemam bolesti, ani zvýšenú teplotu. Nie je to krvacanie po styku, nezačalo bezprostredne po. Robí sa kyretaz aj po sekcii? Neporani sa operačná rana? Ak v maternici ostalo, co nemalo, ako je to možné? Ved pri sekcii by mala byt maternica dobre vyčistena. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Môže sa jednať aj o ovulačné špinenie. Ťažko povedať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nemyslím si však, že je hneď potrebné uvažovať nad kyretážou. Áno, v indikovaných prípadoch sa realizuje revízia dutiny maternice vo forme odsatia obsahu dutiny maternice, aj po cisárskom reze. Ak však bola u Vás už realizovaná kontrola po šestonedelí a všetko bolo v poriadku, maternica musela byť čistá, bez reziduí. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zrazenina

    , Autor: Alžbeta11111

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať som 6 dni po pôrode všetko bez veľkých zranení a komplikácií.
    Včera zo mna ale vypadla obrovská krvna zrazenina tmavej farby. Vo veľkosti asi aj 15 cm.
    Všetko ale bez bolesti. Nemám žiadne kŕče,teplotu ani nič podobne, len jemne štipkanie pri močení. Je veľkosť takej zrazeniny normálna? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, niekedy môže po pôrode vypadnúť krvná zrazenina aj veľkosti päste. Nie je to nič výnimočné. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to.

  • Záplavy chrbtice

    , Autor: Lujza 06

    Dobrý deň
    Som v 8 týždni tehotenstva, už cca 2 týždne ma trápia neskutočne bolesti driekovej chrbtice. Môj gyn.že môžem len paracetomol a lokálne krémy..len to nezaberá vôbec. Už som v takom stave , že bolesti sú intenzívne stále 24 hodín a každý pohyb to zhorší, normálne mi tam trhá. Miesto na chrbte mám teplé, takže pravdepodobne to prešlo.do zápalu..
    Prosím vás neviete mi poradiť čo si môžem dať ..Véd paralen on mi nezaberá vôbec. Ja som už zúfalá. Mne sa už celé telo trasie od bolesti. Keby som skúsila ibalgin ? Alebo neviem prosím poraďte.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotné ženy majú bolesti chrbta v dôsledku fyziologických zmien vyskytujúcich sa v tele. Väčšina liekov, ktoré sa pri bolestiach chrbta na uvoľnenie používajú je v I. trimestri kontraindikovaná.
    Informácie o použití nesteroidných antiflogistík (liekov proti bolesti) počas prvého trimestra sú obmedzené, no nenaznačujú škodlivé účinky na embryo. Treba zvážiť prínosy a riziká. Ak sú bolesti silnej intenzity a nezmierňujú sa ani po užití voľne predajných liekov, môže sa siahnuť krátkodobo po liekoch ako napríklad Voltaren, či Flector. Je to však otázka na neurológa. Vhodné je realizovať neurologické vyšetrenie, ako aj konzultovať stav s fyzioterapeutom. Skúsiť si môžete lokálne natierať Voltaren krém. Užiť môžete aj Novalgin. Neviem sa však vyjadriť k Vášmu stavu, navyše je to mimo mojej odbornosti.

  • Ocistky a zrazeniny

    , Autor: Asti

    Dobry den. Dnes som 7my den po akutnej sekcii, pocas kt mi robili aj adhesiolyzu po predoslej sekcii. V nemocnici mi zacali ocistky uz rednut, ale mam dojem ze ako som sa doma rozpohybovala, tak su ocistky znova ako menstruacia, no so zrazeninami do 4cm velkymi. Teplotu nemam, jazva ma uz ani nejak neboli, dojcim od 4ho dna, myslite ze uz to moze byt problem a mam ist k doktorke? Dakujem :-(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa jednať o problém. Vysvetlenie je pomerne jednoduché. Počas pôrodu cisárskym rezom je dutina maternice otvorená a inštrumentálne vyčistená, na rozdiel od ženy po spontánnom pôrode, kedy sa dutina maternice inštrumentálne nečistí, takže žena po spontánnom pôrode krváca obvykle silnejšie a od momentu pôrodu na rozdiel od pacientky po cisárskom reze, u ktorej maternici pomôžeme tým, že ju počas výkonu vyčistíme, a tým je aj špinenie po cisárskom reze minimálne alebo žiadne a až po rozbehnutí laktácie dôjde ku krvácaniu a odchodu očistiek, ktoré môžu byť v prvé dni aj vo forme krvných zrazenín. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Teploty

    , Autor: Patiik

    Dobrý večer, písala som vsm des ohľadom teploty a prsníka. Avšak teplota pretrváva 37,5 a začínam mst bolesti v ľavom podbrušku . Signalizuje to začínajúci zápal maternice? Alebo aké by som mala príznaky ak vy vomne niečo po pôrode zostalo a kvôli tomu vznikli teploty?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa pridružili bolesti v podbrušku a teplota pretrváva, navštívte nemocničné zariadenie, kde ste rodili. Áno, môže sa teoreticky jednať aj o endometritídu, ale príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.