Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Porod

    , Autor: Kuklac

    Mam bolesti v krizoch a podbrusku. Som v 39tt no kontrakcie necitim len mi tvrdne brucho. Na pohotovost nechcem velmi bezat lebo uz sme 3x boli a nic. Moze byt ze rodim? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa skôr jedná o presagientné bolesti, tzv. poslíčkov. Ak nie je prítomný odtok plodovej vody, nekrvácate a nie sú prítomné pravidelné kontrakcie (stvrdne Vám na niekoľko sekúnd až desiatok sekúnd celé brucho) každý aspoň 5 - 7 minút, s najväčšou pravdepodobnosťou ešte nerodíte, maternica sa však pomaly "štartuje" a pripravuje na pôrod. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • krvacanie

    , Autor: Janeja

    Dobry den pan doktor,
    som 3 tyzdne po porode, ktory bol vyvolavany a rychly 2,5 hod. Je to stvrty porod a mal som normalne hnede spinenie a zrazu mam jasno cervene spinenie. Nemam bolesti ani horucku. Iba dojcim.Je to v poriadku ze je svetlo cervena krv? Dakujem Jana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže ste ešte šestonedieľka, špinenie sa môže vyskytovať. Ak by však špinenie pretrvávalo viac ako 8 týždňov a nemalo by tendenciu k slabnutiu, či zmene farby na hnedú, či žltý výtok, bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle do zdravotníckeho zariadenia, kde ste rodili. Odsledujte si to.

  • Krčok v 32+0 t

    , Autor: Janet

    Dobrý deň,
    v 30+5 t gynekolog ma vaginalne vysetril kvoli tvrdnutiu brucha. Zaver: krčok polotuhy, 3cm, hlavička na spicku prsta. Nasadil mi guajacuran 2x1 tableta.
    Dnes som v 31+6 t a gynekolog ma opätovne vaginalne vysetril. Zaver: krčok mäkksi a ze ma cca 2 cm, guajacuran ze mozem si dat 1 tabletu rano.
    Dali mi pasy na brucho na kontrolu sťahov maternice tak teda, ze to brucho tvrdne keď sa maly hybe a hybe sa casto.

    Nechodim uz ani na dlhe prechadzky snazim sa co najviac oddychovať.
    Prvy porod ukonceny akutnou sekciou po odtoku plodovej vody.

    Lekar mi povedal, ze keby to bolo zle posle ma do nemocnice, ze mam sa setriť, ze je to v progresii, ale ze je to normalny nalez.
    No napriek tomu je normalne mať na zaciatku 32+0 tyzdna krcok v dlzke 2 cm ? Resp ked mi pri prvom tehotenstve povedali ze mam krcok 2 cm tak som do dvoch tyzdnov porodila.

    Nerobil mi ultrazvukom cervikometriu ani ma ultrazvukom nepozeral, ze nechce zbytocne drazdit maternicu a vlastne ten treti velky ultrazvuk absolvujem az cca v 35 tyzdni.
    Neviem ci zbytocne som zacala stresovat alebo je to opravnene, ale prosim vas o radu ako by ste asi postupovali vy. Lebo ostala som dost zmätena nakolko citam na internete, ze niektore zeny maju v den porodu krcok tuhy a v dlzke 2 cm.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite je vhodné realizovanie USG cervikometrie. Ak je však podľa Vášho obvodného gynekológa nález v poriadku, nevidím dôvod na obavy. Dvojcentimetrový krčok pre špic prsta je nezrelý nález nesvedčiaci pre pôrod. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte.

  • Trhlinka na hrádzi

    , Autor: Alžbeta11111

    Dobrý deň,
    Mala by som otázku,
    Som 7 týždňov po pôrode, malé pôrodné zranenia, hojenie prebiehalo v poriadku,štichy vypadli, ale teraz 7t po pôrode Začali štípanie pri močeni,skontrolovala som ranu a na hrádzi bližšie sa mi vytvoril maly pľuzgierik a rana sa akoby otvorila na 0,5 cm jemne svetlou krvou vie zakrvácať, vypada to akoby sa asi roztrhla ranka, je možné sa to prirodzene zacelí? Alebo to treba znovu zašiť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je možné, že to bude treba riešiť vrámci krátkeho výkonu, kedy by sa dané miesto potrebne ošetrilo. Ťažko však takto povedať. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa ˇ, ktorý Vás eventuálne odošle na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.

  • Cisársky rez

    , Autor: Mirka249

    Dobry vecer, chcela by som sa opytat na Vas nazor, pred 3,5 rokom som mala komplikovaný porod, krory nakoniec skoncil akutnou sekciou kedze som sa neotvarala ani po vyvolavackach a panikarila som som, uprimne mam traumu, dcerke po narodeni zistili koordinacnu poruchu, neurologicka mi povedlaa ze pravdepodobne z traumatizujuceho porodu, uz teraz to riesim lebo mam z toho velke obavy.
    Je toto indikacia na dalsiu sekciu? Neviem si predstavit rodit prirodzene

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak už ste po jednej sekcii, máte možnosť opäť rodiť, tento raz plánovaným cisárskym rezom v 39. týždni tehotenstva. Za daných okolností je otázne, či by ste vôbec porodili spontánne. Ja osobne, pacientky, ktoré rodili akútnym cisárskym rezom pre nepostupujúci pôrod do spontánneho pôrodu vôbec netlačím, ale preferujem viesť pôrod plánovaným cisárskym rezom.

  • Obojstranná ruptúra steny vagíny

    , Autor: 8Barbora8

    Dobrý deň, chcem sa opýtať predt týždňom som porodila a v prepúšťacej správe som zistila že mam poranenie Rpt. parietis vagiane bilat. je to do budúcna problém? Napr počas pohlavného styku? Je to bežne zranenie počas pôrodu? Dieťatko malo 3,8kg asi 2x mi kázali tlačiť tak na skúšku mimo kontrakcie myslite že aj to mohol byt dôvod ? Nejake také urýchlenie ? Dosť to boli, ale snažím sa fungovať akurát všade citam o poranení hrádze to ma tiež, ale o tomto neviem najst žiadne relevantne odpovede. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, poranenie stien pošvy je pri pôrode väčšieho plodu, najmä ak má žena užšiu pošvu pomerne časté. Nesúvisí to s “skusmím” tlačením, ani so žiadnym “urýchlením”. Prechod plodu pošvou, ako súčasťou pôrodného kanála by to urobil tak či tak. Pošva je však veľmi “hojivý” orgán. Do budúcna by to nemalo spôsobovať žiadne ťažkosti, ani pri pohlavnom styku. Ak sa nejednalo o komplikovanú ruptúru, ale iba jednoduchú ruptúru stien pošvy, po zašití sa pošva výborne hojí. Iba na základe opisu sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili.