Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,001 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Rada

    , Autor: Veronika2911

    Dobrý deň od večera mám ružový vutok taky slizký som pred porodom .mám ísť do porodnice alebo čakať na kontrakcie

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môže sa u jednať o odtekanie hlienovej zátky, ktorá môže mať charakter slizovitej hmoty, či už čírej, žltej, krvavej alebo mierne do hneda. Ak sa nejedná o plodovú vodu a nemáte pravidelné kontrakcie, nemyslím si, že sa jedná o pôrodnú činnosť. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, vaginálne nálezy, či USG vyšetrenia, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vo všeobecnosti platí, že pri nejasnostiach, odtoku plodovej vody, krvácaní, či pravidelnej kontrakčnej činnosti je potrebné vyhľadať tehotenskú pohotovosť.

Podobné otázky

  • H

    , Autor: Alii

    Dobry deň, rada by som sa opýtala som 17 dni po pôrode a bola som nadstrihnuta zošivali ma z vnutra aj zvonku rana z vonku sami docela pekne zahojila len to trosku este pobolieva , ale z vnutra mi tam ostali nite pojde to vonku samo alebo treba nieco stim robiť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, dnes sa už pri šití pôrodného poranenia krčku, pošvy, hrádze, ale aj sfinktera používajú samovstrebateľné šicie materiály. Stehy by sa teda mali vstrebať samé. Odsledujte si to. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili.

  • Cakat ze sa vycistim sama?

    , Autor: Sass

    Dobry vecer prajem pan doktor.
    Rada by som sa s vami poradila.
    Som po MA, lekar mi odporucil kyretaz. Vysledky zo sona su: deformovany GS priemer 19mm=5+4, vonvnutri 2 dutinky, jedna pravdepodob.zltkovy vacok priemer 7,4mm, druha zodp.degenerat.plodu, sliznica vysky 2,4cm

    V piatok mam ist na kyretaz, dnes c stredu som zacala spinit. Myslite ze vzhladom na vysku sliznice by som mohla pockat na samovycistenie a kyretaz zrusit, alebo to nemam riskovat? Pan doktor ma strasil, ze mam vysoku sliznicu a mam prist na kyret.

    Budem vam vdacna za vas nazor,
    Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vo väčšine prípadov, aj keď dôjde k spontánnemu potratu, je potrebné dutinu maternice dočistiť pre prítomné zvyšky. Krvácanie pri "samovyčisťovaní" môže trvať aj niekoľko týždňov, čo Vás bude anemizovať a tiež to nezaručuje efektívne vyčistenie maternice. Vhodnejšie bude realizovať inštrumentálne vyčistenie dutiny maternice. Postupujte podľa odporúčaní lekárov.

  • Cvičenie po cisárskom reze

    , Autor: Šlacká

    Dobrý deň, rada by som da informovala, či už je možné cvičit po císarskom reze, ktorý som mala 06.07.2022. Rada by som zacala cvičiť na stacionárnom bicykli, prípadne nejaké silove cvičenia.

    Zaujímalo by ma, či je možné nosiť popôrodný pás, ktorý sťahuje maternicu po pôrode.

    Vopred ďakujem za všetky odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, popôrodný sťahovací pás Vám maternicu skôr nestiahne a najmä v týchto teplách Vám naopak môže spôsobiť mechanické dráždenie rany po cisárskom reze, prípadne pri potení pod pásom môže spôsobiť až namokvanie. Maternica sa hojí pol roka, počas šestonedelia, ktoré trvá osem týždňov, by ešte nemali byť vykonávané silové cvičenia. S postupným zaťažovaním by som začal najskôr po skončení šestonedelia.

  • Dojcenie

    , Autor: 21Nika21

    Dobry den,
    Rada by som sa opytala som po akutnej sekcii 11 dni mozem brat zeleto GlobiFer forte? Brala som ho aj v tehotenstve lebo som mala nedostatok zeleza Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, spomínaný preparát železa môžete užívať aj v šestonedelí. Ak ste mali po pôrode krvný obraz vrámci normy a nebol Vám v nemocnici ordinovaný žiadny preparát železa, nie je užívanie nevyhnutné.

  • Magnerot kvôli vysokemu tlaku na konci tehotenstva

    , Autor: Rakso

    Dobrý deň,
    som v 39 tt a 3 dni som bola hospitalizovaná so zvýšeným krvným tlakom 150/100. Vyšetrenia ctg, uzv, interné boli v poriadku, nasadený 2x1 tab dopegyt a 3x1 tab magnézium. Tlak sa upravil, takže ma prepustili. V liečbe mám pokračovať až do TP a mám sa hlásiť až v termíne. Je nutné pokračovať v užívaní magnézia až do pôrodu? Bábo je v polohe KP, chcela by som rodiť spontánne, k sekcii pristúpiť až sekundárne. Preto by som nerada prenášala a tiež som čítala, že pri polohe KP sa nezvykne pôrod vyvolávať, či urýchľovať. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spontánny pôrod koncom panvovým sa dá viesť za istých okolností. Nepoznám všetky informácie, ani nález, ani výsledky vyšetrení, či bola vylúčená preeklampsia, či ste sa aj v minulosti liečili na tlak, preto sa takto nedá bližšie objektívne vyjadriť. Áno, pôrod koncom panvovým sa nevyvoláva, ani neurýchľuje. Vzhľadom k tomu, že máte problémy s tlakom a v priebehu hodín môže navyše dôjsť k vzostupu tlaku krvi, plod je v polohe koncom panvovým a ak ste aj prvorodička, je vhodnejšie viesť pôrod plánovaným cisárskym rezom. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.