Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,266 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Indikácia cisárskeho rezu - degenerácia sietnice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, stretli ste sa vo svojej pôrodníckej praxi s pacientkami s periférnou degeneráciou sietnice ( konkrétne stenčenie na periférii sietnice)? Akým spôsobom riešite pôrod týchto žien - spontánny alebo je to u vás indikácia na cisársky? Ja som s touto diagnózou rodila spontánne, v istej bratislavskej pôrodnici (je známa tým, že tam vedú hrdinský boj proti cisarákom - jednu pani napr. nechali rodiť 5-kilového chlapca spontánne) - na predpôrodnej konzultácii mi pán prednosta povedal, že "to v tejto dobe už nie je dôvod na cisársky". Na moje námietky, že moja sestra s touto diagnózou utrpela pri spontánnom pôrode odlúpenie sietnice, kývol rukou, že "to nemala kvôli tomu", dal na papier od oftalmológa štempel, že rodím spontánne, zaželal mi pekný deň a debata skončila. Je pravda, že sestra mala 10 rokov pred pôrodom laserovú operáciu očí a ja nie, ale aj tak - rodila som s psychickým blokom, na jednej strane uznávam spontánne pôrody, ale na druhej strane aj funkčný zrak je celkom fajn. Nedostatočne som teda tlačila, pani pôrodná asistentka mi musela pomáhať Kristellovou expresiou a pani doktorka urobiť epiziotómiu. "Nekričať, tlačiť!!" - bolo to tragikomické, teraz sa už smejem, ale vtedy mi radosť z krásneho zdravého chlapca pokazil pocit vlastného zlyhania. Nemať taký skvelý tím na pôrodnej sále, neviem, ako by to dopadlo. V novembri rodím znova a mám obavy. Určite mi odporučíte návštevu oftalmológa, aj za ním idem tak ako pred prvým pôrodom, ale pomohli by mi skúsenosti aj iného odborníka ako spontánnopôrodného pána prednostu s týmto problémom. Ďakujem vopred za odpoveď, Katarína.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite odporúčam oftalmologické vyšetrenie s vyjadrením sa očného lekára k možnému vedeniu pôrodu. Ak by došlo k zhoršeniu očného nálezu a odporúčanie oftalmológa by bolo viesť pôrod cisárskym rezom, aj vzhľadom k rodinnej anamnéze by som pravdepodobne plánoval pôrod cisárskym rezom. Ak by podľa očného lekára bolo pôrod možné viesť aj spontánne, viedli by sa tehotenské poradne manageované ku spontánnemu pôrodu.