Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vytok

    , Autor: Ejus

    Dobrý deň. Som v 39tt a vytok som dala na testovací papierik a sfarbil sa mi v sekcii krv na modro co naznačuje krv. Vo výtoku viditeľná krv nieje. Mam sa báť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa sa nemusíte obávať. Výtok v tomto týždni tehotenstva môže mať rôznu príčinu. Odsledujte si to. Pri podozrení na odtok plodovej vody, pravidelných bolestiach, či krvácaní navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

Podobné otázky

  • krvacanie

    , Autor: Janeja

    Dobry den pan doktor,
    som 3 tyzdne po porode, ktory bol vyvolavany a rychly 2,5 hod. Je to stvrty porod a mal som normalne hnede spinenie a zrazu mam jasno cervene spinenie. Nemam bolesti ani horucku. Iba dojcim.Je to v poriadku ze je svetlo cervena krv? Dakujem Jana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže ste ešte šestonedieľka, špinenie sa môže vyskytovať. Ak by však špinenie pretrvávalo viac ako 8 týždňov a nemalo by tendenciu k slabnutiu, či zmene farby na hnedú, či žltý výtok, bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle do zdravotníckeho zariadenia, kde ste rodili. Odsledujte si to.

  • Vytok v tehotenstve

    , Autor: Ivana113113

    Dobry den pan doktor.
    Aktualne som v 39t5d tehotenstva. Mavam bielo zltkaste vytoky na intimke. Niekedy mam v posve take biele hustejsie kusky ked si skontrolujem prstami(ako take male biele huste zrazeninky vytoku), ak by sa dalo pridala by som sem aj foto. Neviem ci je to v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pošva sa s blížiacim termínom pôrodu tiež pripravuje na pôrod. Aj za normálnych okolností produkuje sekrét, ktorý má zabezpečiť zvlhčenie pošvy a hladký prechod plodu pošvou. Môže sa u Vás jednať aj o hlienovú zátku. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Krvacanie po sestonedeli

    , Autor: lussinda

    Dobry den.
    V auguste som prirodzene porodila dcerku. Poporodne krvacanie prestalo priblizne po 4-5 tyzdnoch. Absolvovala som kontrolu po sestonedeli kde bolo vsetko v poriadku.
    Avsak par dni po tejto konrole som zacala slabo krvacat (ruzova/jasnocervena farba).
    Myslela som si ze by to mohla byt prva poporodna menstrucia - aj ked dcerka je plne kojena - ale po 2 dnoch toto prestalo a zmenilo sa na slaby obcasny vytok.
    O co by mohlo ist?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevylučujem, že sa môže jednať aj o prvú menštruáciu po pôrode, ktorá môže byť aj takejto slabej intenzity a trvania, nakoľko ešte kojíte. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujete si to. pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Šestonedelie a tehotenstvo, menzes

    , Autor: Simona228

    Dobry den.
    Mám 2 otázky.
    Je normálne takéto čistenie po porode? Po troch týždňoch od porodu som začala mat akoby menzes, po úplne minimálnom špinení jasná červená krv vo velkom množstve ako pri menštruáciu, trvala 7dni. Potom 3-4 dni bez spinenie, biely výtok a zrazu špinenie ktoré trvá zatiaľ dva dni. Je to v poriadku?

    2. Otázka.
    Je to mesiac od porodu druhého dieťatka v 37tt, spontánny pôrod, dieťatko zomrelo v brušku pretože si priskrtilo pupocnik, točila sa iba do jednej strany, bola veľmi aktívna.
    Obe moje tehotenstva boli bez jediného problému, mám 27 rokov.
    Môžeme sa začať pokúšať o ďalšie bábätko hneď po šestonedelí?
    Ďakujem pekne za Vašu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Na menštruáciu mi to nesedí. Skôr by som myslel na možné reziduá po pôrode, teda zvyšky placenty a blán, ktoré mohli ostať v maternici, prípadne je potrebné uvažovať aj o endometritíde, teda zápale v dutine maternice. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite však odporúčam gynekologické vyšetrenie. Keďže ste ešte šestonedieľka, najvhodnejšie je navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, kde sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Vysoké CRP po sekcii

    , Autor: Smetana14

    Dobrý deň, som 5. deň po sekcii, pričom včera som bola prepustená z pôrodnice domov. Bola to moja druhá sekcia, avšak nepamätám si, či som mala takéto problémy aj pri prvej. Brucho mám stále boľavé, avšak na 3. deň po sekcii sa mi objavili po prvej stolici (ktorá bola vo forme hnačky -1x) bolesti v podbrušku. Bolesti sú rezavé, mám ich pri močení, zhoršujú sa, keď mám plnší močový mechúr, príp. vetry, občas to cítim aj pri chôdzi. Myslela som si, že to môže byť z podráždenia, nakoľko cievkovanie bolo dosť bolestivé, a podarilo sa až na druhý pokus. Pri poslednej kontrole včera ráno, keď mi p. doktorka brucho trochu prehmatala, mi povedala, že miesto, kde ma to bolí je mierne napnuté. Keď som sa jej pýtala, či je to normálne, povedala mi, že je to rozrezané brucho, takže áno. Žiadne ďalšie vyšetrenia mi nerobili. U svojho gynekológa sa mám hlásiť o 7 dní. Po sekcii momentálne stále dosť krvácam, je to hlienovitý krvavý výtok, niekedy tmavočervený, ale aj svetločervený, a tiež zo mňa stále vychádzajú krvné zrazeniny. Teraz som si však na prepúšťacej správe všimla, že po odbere krvi deň pred prepustením som mala hodnotu CRP 60,17. O hodnotách CRP sa mi nikto v nemocnici nezmienil. Teplotu zatiaľ nemám, aj keď mám aj bolesti chrbtice, a včera večer som mala pocit vnútornej teploty (myslím, že to ale bolo skôr z únavy). Chcem sa teda spýtať, či je takáto hodnota po sekcii normálna alebo by som mala navštíviť svojho gynekológa skôr kvôli dôkladnejšiemu vyšetreniu. Nerada by som niečo zanedbala, a prišla k nejakému silnému zápalu. Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, hodnota CRP 60 mg/l je po cisárskom reze primeraná. Ste po pomerne rozsiahlom operačnom výkone. Mierny opuch v mieste rezu sa môže vyskytovať. Ak ne je prítomné začervenanie, či mokvanie rany, pripadne hnisavý výtok z rany, malo by to byť v poriadku. Spomínané očistky sú podľa opisu primerané. Odporúčam tzv. močenie skusmo, nečakajte až na nutkanie na močenie pri plnom močovom mechúry. Odsledujte si to. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný, kde sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.