Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Abort

    , Autor: RomankaR

    Dobrý deň chcem sa opýtať som 2 týždne po aborte v 20tt a krvácanie už nemám je to v poriadku? Ako dlho asi bude trvať kým sa dostaví menštruácia je to individuálne u každej ženy?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to v poriadku. Presne tak, je to individuálne u každej ženy. Štandardne sa však menštruácia dostaví 4 - 6 týždňov od potratu. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Nizke HCG

    , Autor: ZMP

    Dobry den,
    Posledna MS 23.12.2021 zistenie tehu 22.1.2022 s velmi slabou druhou ciarkou. Kontrola u dr na zistenie tehu som bola 3. 2.2022 s tym ze mi povedal ze to nedopoveda tyzdni tehotnosti podla tabulky bola som 5+0 videl 4.4 mm dutinku a hcg bolo 960 jednotiek. Zaver podla neho bud mimomaternicove tehu kde vo vajicovodoch nevidel nic alebo som otehotnela neskor a musime cakat. Dnes je 13.2.2022 a este stale nemam tak silnu ciarku ako je ta prva na teste. O tyzden kontrola. 10.2.2022 som bola na kontrole narast dutinky a 7.7 mm bez plodu a hcg 1160 jednotiek ( bola som 6+0). Nemam ziadne bolesti. vravel ze je to neskutocne maly narast HCG a ze sa mam sledovat a prist zas o tyzzden na kontrollu. Zazili ste uz nejaky podobny pripad a skoncil stastne? Dkaujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa Vášho opisu sa s najväčšou pravdepodobnosťou jedná o anembryomollu, teda formu Missed Abortion (zamlčaného potratu). Ak však nemáte žiadne ťažkosti, bolesti, silné krvácanie a tehotenstvo je žiadané, absolvujte USG kontrolu podľa odporúčania. Pri potvrdení diagnózy bude potrebné dutinu maternice vyčistiť vrámci jednodňového zákroku.

  • Missed abortion

    , Autor: mariancella

    Dobry den p. doktorka,
    prosím Vas o vysvetlenie odbornych nazvov z mikroskopickeho nalezu, po potrate.Bolo to moje druhe tehotenstvo, zamlcany potrat bol zisteny v 9tt+1. V tom case Dietatko bolo velke na 8 tt+2, po 2.kontrolnom ultrazvuku uz iba na 7+2.
    Mikroskopickeho nalez:
    Kompletne spracovany material tvoria krvne koagula, fragmenty zapalovo infiltrovanej a regresivne az nekroticky zmenenej decidui,fragmenty hypersekrečneho endometria s AS reakciou choriove klky bez atypickej proliferacie trofoblastu, miestami edematozna presiaknute.

    Znamena, ze som mala zapalenu maternicu alebo nieco podobne?

    + by ma zaujimalo co znamena zaver bioptickeho vysetrenia , konkretne zaver patologa-mikroskopicky nalez znie:scasti regresivne zmenene sucasti=plodoveho vajca.Klky bez hyperplazie trofoplastu. Jedine tu poslednu vetu mi lekar vysvetlil, ze nastastie to nie je mola - comu rozumiem.

    Dakujem za odpoved!
    S pozdravom
    Mariancella

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nález, ktorý popisujete je absolútne typický pre missed abortion/teda zamlknutý potrat. Zápalové zmeny sa objavujú vždy pri takomto pribehu gravidity, je to úplne bežné a neznamená to zápal. Celé histologické vyšetrenie sa robí práve preto aby sa vylúčila mola a potvrdila gravidta- Nález plodového vajca a atypické zmeny v decidui (sliznci maternice počas tehotenstva) sú toho dôkazom.

  • Po missed abortion

    , Autor: any

    Dobrý deň pani doktorka,
    pred pár dňami som vám písala,že som mala zamĺknutý potrat ( v 10tt tehotenstvo zodpovedalo 6tt ) a váhala som či počkať na spontánny potrat alebo ísť na kyret.Nakoniec sa veci vyvinuli tak,že sa to rozbehlo a telo sa mi samé vyčistilo.Dnes som bola na kontrolnom sone,či ma treba dočistiť,našťastie netreba,dali mi iba injekciu na stiahnutie maternice,vraj pre istotu.Zdá sa mi divné,že v nemocnici mi povedali,že nebudem mať šestonedelie,aj napriek tomu,že to bolo takmer ako pôrod,lebo v ten deň som mala od večera kontrakcie,čoraz častejsšie a silnejšie až to ráno všetko vyšlo...Je tomu 4 dni a krvácam už slabo,preto by som rada počula váš názor,po koľkých cykloch sa môžme skúsiť opäť snažiť?A ako sa mám správať,keď prestanem krvácať,mám počkať na prvú MS,ísť sa dať vyšetriť a až potom môžem začať znova bez obmedzení "žiť"? Napr.kúpať sa do bazéna,športovať a pod.?Ďakujem pekne za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    šestonedelie po potrate v prvom trimestri naozaj nie je. Krvácanie či dočisťovanie maternice môže trvať maximálne 4-6 týždňov, následne ako začnete opäť menštruovať je možné sa snažiť o dieťatko. Keďže vo vašom prípade nešlo o inštrumentálnu revíziu a došlo k spontánnemu potratu, váš stav nevyžaduje žiadne špeciálne opatrenia.