Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Magnézium

    , Autor: Aďka 2000

    Dobrý deň, kvôli bolestiam v tehotenstve a hrozbe predčasného pôrodu beriem magnerot v dávke 3x2tabl. denne. V prípade bolesti 4x2tabl. Môžu mať takéto dávky magnézia nejaký vplyv na bábätko pri dlhodobom užívaní? Vysadzuju sa potom nejaký čas pred pôrodom alebo sa môžu užívať až do konca? A nehrozia po narodení dieťatku nejaké abstinenčné príznaky?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, magnézium sa odporúča užívať do 34. týždňa tehotenstva. V prípade kŕčov v nohách sa môže užívať 1 - 2 tabletky podľa potreby až do konca tehotenstva. Nadmerné užívanie magnézia môže u novorodenca spôsobiť abstinenčné príznaky.

Podobné otázky

  • Rizikove tehotenstvo

    , Autor: Patricia92934

    Dobry den.Chcem sa opytat ked som dvanastom tyzdni mozem pit sumive tablety magnezium.vymeni listok k internistovi mi dala vcera gynekologicka.lekarskej sprave mam napisane telesne setrenie je to myslene tak ze ziadne tazske veci dvihat.co sa tyka tlaku mohla som podedit ked moji rodicia maju problemy s tlakom.alebo to mohlo byt preto vyssi tlak ze som pila ranajkovu kavu.dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete piť šumivé magnéziové tabletky. Pod telesným šetrením sa myslí nepremáhať sa. V 12. týždni tehotenstva sa o preeklampsiu nejedná, takže ak mávate vyššie hodnoty tlaku krvi, je to pravdepodobne počínajúci vysoký krvný tlak, ktorý bude potrebné liečiť. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky, vyšetrení, ani nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Závraty v piatom mesiaci tehotenstva

    , Autor: Lajka

    Dobrý deň pán doktor, doteraz prebiehalo tehotenstvo celkom v poriadku, no v polovici štvrtého mesiaca tehotenstva mi začali zvláštne nočné závraty. Raz v noci som sa zobudila na extrémne točenie hlavy zo spánku (točila sa mi cela izba poleziačky), posadila som sa, zachvíľu to prešlo a odvtedy som mala cca mesiac pokoj. Po cca mesiaci sa to zopakovalo, no odvtedy sa mi motá hlava aj cez deň (mierne) a taktiež v noci nespavam už týždeň poriadne lebo sa mi točí hlava aj poleziacky a budí ma to zo spánku. Už to nie sú až také extrémne závraty, ale je to nepríjemné a veľmi sa bojím. Spomenula som to na poradni u môjho gynekológa, ale povedal mi len, že si mám merať tlak. Meriam si tlak cez deň aj v noci a tlak mam väčšinou trocha nižší, ale nič závratné (100/60, občas 90/60) - rovnaký tlak mam celý život aj mimo tehotenstva a nikdy sa mi hlava takto netočila.. Deje sa to v tehotenstve? Čo by ste mi poradili a čo to môže spôsobovať? Navyše sa mi dnes k tým zavratom pridružené ráno aj kŕče v lytku, ktoré som minulé tehotenstvo mala až na konci tretieho trimestra. V prvom tehotenstve som nemala ani takéto závraty. Cukor mam v poriadku, v 17tt som bola ma testoch u DIA, lebo prvé tehotenstvo mala teh. cukrovku s hraničnými výsledkami. Výsledky testu som mala v poriadku, takže cukor by to tiež nemal spôsobovať...Ďakujem za skorú odpoveď:(. S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Ak zvyknete ležať na chrbte, môže sa jednať aj syndróm dolnej dutej žily. V takom prípade je vhodné ležať na boku, najlepšie ľavom. Podla opisu máte nižší krvný tlak, takže by to aj dávalo zmysel. Vyskúšať si tiež môžete nasadiť magnézium v dávke 3x1 tabletka. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Otváranie v 23tt

    , Autor: Vera_13

    Dobrý deň pán doktor. Som v 23tt a na poslednej poradni pred pár dňami mi pani Dr. povedala, že som sa začala otvárať. Vonkajšia bránka pre prst, vnútorná uzavretá, krček neskrátený pozeraný sonom ale presnú hodnotu neviem. Iný lekár palpačne odhadoval 3cm. V prípade ak by sa nález zhoršoval odporučil serklážny pesar. Kontrola až o mesiac. Mám tvrdnutie bruška, nebolestivé a užívam 3x denne magnézium. Mám odporúčaný kľudový režim. Som druhorodička. Je tento nález primeraný môjmu týždňu tehotenstva aj vzhľadom k tomu, že je to moje druhé tehotenstvo alebo je tam riziko, že porodím výrazne pred termínom? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa nedá takto jednoznačne vyjdriť k prognóze. Dôležitá nie je iba samotná dĺžka krčka maternice, ale aj to, či je prítomné vnútorné otváranie krčka - tzv. funneling. Pokračujte v nasadenej liečbe a postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Magnerot kvôli vysokemu tlaku na konci tehotenstva

    , Autor: Rakso

    Dobrý deň,
    som v 39 tt a 3 dni som bola hospitalizovaná so zvýšeným krvným tlakom 150/100. Vyšetrenia ctg, uzv, interné boli v poriadku, nasadený 2x1 tab dopegyt a 3x1 tab magnézium. Tlak sa upravil, takže ma prepustili. V liečbe mám pokračovať až do TP a mám sa hlásiť až v termíne. Je nutné pokračovať v užívaní magnézia až do pôrodu? Bábo je v polohe KP, chcela by som rodiť spontánne, k sekcii pristúpiť až sekundárne. Preto by som nerada prenášala a tiež som čítala, že pri polohe KP sa nezvykne pôrod vyvolávať, či urýchľovať. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spontánny pôrod koncom panvovým sa dá viesť za istých okolností. Nepoznám všetky informácie, ani nález, ani výsledky vyšetrení, či bola vylúčená preeklampsia, či ste sa aj v minulosti liečili na tlak, preto sa takto nedá bližšie objektívne vyjadriť. Áno, pôrod koncom panvovým sa nevyvoláva, ani neurýchľuje. Vzhľadom k tomu, že máte problémy s tlakom a v priebehu hodín môže navyše dôjsť k vzostupu tlaku krvi, plod je v polohe koncom panvovým a ak ste aj prvorodička, je vhodnejšie viesť pôrod plánovaným cisárskym rezom. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Pôrod

    , Autor: Juliša

    Dobrý deň,

    chcem sa opýtať som v 36tt odtiekol mi hlien začala som mať veľké tlaky na panev a kríže a tak isto ma bolia otvorena som na jeden palec a ďalej sa do mnou nič nerobí len tie tlaky a bolesť krížov. V nemocnici mi dávajú magnézium ale mala je už teraz dosť veľká aby som mohla porodiť. Neviete mi poradiť čo robiť lebo sa necítim najlepšie a aj ctg ráno bol postačujúci museli mi dat kyslík lebo sa mi zle dýcha. A asi aj plod bol ohrozený.

    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, lekári zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, najlepšie poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy a okolnosti a najlepšie vedia, ako ďalej postupovať. Pri nejasnostiach sa ich nebojte pýtať. Ja sa Vám takto nemôžem bližšie objektívne vyjadriť.