Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
14,899 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Moč

    , Autor: Erika 10

    Dobrý deň som v 36 tt ,a v moči mám opakovane enterokoky ,dvoje antibiotik mám využívaných a stále to tam je ,zmizne to po pôrode ? Môj lekár mi povedal ,že,keď to tam je v budúcnosti môžem mať hypertenziu ,mám 30 rokov .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri opakovaných infekciách v močových cestách odporúčam navštíviť urológa, ktorý urobí potrebné vyšetrenia, nasadí prípadne ďalšiu liečbu a určí ďalší postup. O súvislosti s prítomnosťou enterokokov v moči a hypertenziou počujem prvý krát, neviem sa Vám k tomu vyjadriť.

Podobné otázky

  • Uterus bicornis a porod

    , Autor: Katarina304

    Dobry den, mam uterus bicornis + uterus subseptum. V 3/2019 bol prvy porod v 36 t. (Odtok plodovej vody) cisarskym rezom, dieta bolo otocene panvovym koncom, malo 1900 gr. Kontrakcie ssom mala od 30 t.
    Teraz som v 19 t. Pocitujem tvrdnutie brucha v okoli jazvy uz teraz. Je to vsetko indikacia pre druhy cisarsky rez? Ako je to v pripade vyvoj.vady?
    Veľmi ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, vzhľadom k okolnostiam bude vedenie pôrodu plánované cisárskym rezom. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach naštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.

  • Dojcenie

    , Autor: 21Nika21

    Dobry den,
    Rada by som sa opytala som po akutnej sekcii 11 dni mozem brat zeleto GlobiFer forte? Brala som ho aj v tehotenstve lebo som mala nedostatok zeleza Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, spomínaný preparát železa môžete užívať aj v šestonedelí. Ak ste mali po pôrode krvný obraz vrámci normy a nebol Vám v nemocnici ordinovaný žiadny preparát železa, nie je užívanie nevyhnutné.

  • Reuma

    , Autor: Jankav

    Dobry den,

    Mam reumaticku artritidu a pocas tehu sa mi zdravotny stav zlepsil, ale od januara zacinam mat reumaricke horucky. Teraz som v 36tt a mam pred porodom.
    Chcela by som sa opytat,ci je prirodzeny porod pre mna vhodny a ci mi nehrozi ziadne riziko. Jediny problem,kt.som pocas celeho tehu mala bola hybnost lavej nohy,kt.som nie vzdy vedela zdvihnut bez pomoci ruk (napr.vystupit na schod,prekrocit prah.. ). Ale nebolo to pravidelne len po vacsej aktivite ako dlhsia prechadzka.

    Dakujem za odpoved

    Jana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, u každej ženy je to individuálne. Ak by bol problém s hybnosťou a nevedeli by ste sa dať do gynekologickej polohy, pri ktorej sa rodí, rodili by ste pravdepodobne cisárskym rezom. Takto sa Vám však k Vášmu stavu neviem bližšie vyjadriť. Vhodné je doplniť reumatologické vyšetrenie.

  • Budem môcť rodiť prirodzene ?

    , Autor: 19majuska

    Dobrý deň, som v 34 tt a stále mi môj doktor nezodpovedal otázku ako budem rodiť. Pred 7 rokmi som bola operovana v oblasti brucha na herniu. Budem môcť rodiť prirodzene ? Počula som totiž že sa odporúča cisársky rez. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sa jednalo o umbilikálnu herniu a teraz nemáte žiadne ťažkosti, nemyslím si, že je nevyhnutné rodiť cisárskym rezom. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, rozsah, ani okolnosti operačného výkonu, ani či ste prvorodička alebo viacrodička, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vhodné je mať k dispozícii nálezy z chirurgie, či doplniť chirurgické vyšetrenie a vyjadrenie chirurga.

  • Tlak opuchy

    , Autor: Juliša

    Veď práve že mám tu preeclampsiu no tlak mam len sem tam vysoký skáče to hore dole beriem aj tabletky Dobegyt no už vážne to nevydržím nohy ma až štípu termín mam 22.2. no bojím sa že ešte budem aj prenášať. Do nemocnici chodím ako na klavír na pozorovanie kvôli tlaku ale ja už chcem to mať za sebou nie len čakať čo bude.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte potvrdenú preeklampsiu a termín 22.02.2022, ste prakticky v termíne. Neviem, na čo sa ešte čaká. Najvhodnejšie pre Vás aj pre plod by bolo porodiť. Nebojte sa pýtať vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť. Ja sa Vám takto neviem viac bližšie objektívne vyjadriť.