Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nefunkcne priame brusne svaly po porode

    , Autor: Andrea_Vojtkova_1129045711

    dobry den prajem, chcela by som sa opytat, ci ste sa niekedy ako porodnik stretli s tym, ze by musel byt indikovany cisarsky rez z dovodu nefunkcnych brusnych svalov rodicky. rozmyslam nad druhym dietatom ale mam trvajuce tazkosti s brusnymi svalmi po prvom porode. rodila som pred 15-imi mesiacmi planovanou sekciou (KP), 3 mesiace po porode som mala diastazu priamych brusnych svalov na 5 cm na celom bruchu. odvtedy cvicim podla navodu fyzioterapeutov a diastaza je takmer uplne prec, zostalo este rozostupenie na 2 prsty okolo pupku. pred 5 mesiacmi som bola na EMG u neurologa, hovoril, ze nenameral takmer ziadnu aktivitu v priamych brusnych svaloch a vraj ak planujem dalsie dieta, nebudem ho vladat porodit prirodzene. odvtedy nadalej cvicim, v lahu na chrbte uz vladzem zdvihnut naraz obe nohy do vzduchu ale vstat telom priamo dohora (urobit "brusak") nadalej vobec nedokazem. myslite si, ze takyto stav priamych brusnych svalov moze byt prekazkou pri prirodzenom porode? ak ano, vedeli by ste mi poradit, na koho sa mozem obratit ohladom nejakych dalsich vysetreni na potvrdenie vaznosti mojho stavu? nechcela by som mat dalsiu planovanu sekciu "zbytocne" ale ani skusit rodit prirodzene a zistit v strede procesu, ze dieta naozaj nevladzem vytlacit... Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, k zlyhaniu brušného lisu pri pôrode môže dôjsť aj u pacientky bez diastázy, či iných ťažkostí vzniknutých v období pred pôrodom, či počas tehotenstva. Ak už ste absolvovali fyzioterapeutické a neurologické vyšetrenie, viete, na čom ste. Tým, že už ste po jednom cisárskom reze, pre Vás plynú isté obmedzenia, čo sa týka využitia hormonálnych preparátov, používaných na dozretie pôrodných ciest, či vyvolania pôrodnej činnosti. Dopredu Vám nikto naisto nepovie, či vôbec porodíte spontánne (z iných príčin, ako zlyhanie brušného lisu), či sa vôbec pôrod spustí sám, či bude nález na pôrodných cestách na prirodzený pôrod, či sa budete otvárať, nie to ešte, či budete vedieť vytlačiť dieťa. Ak nemáte problém s vyprázdňovaním (pri ktorom používate brušné svalstvo rovnako, ako pri pôrode), z tohto hľadiska si nemyslím, že by ste nevedeli vytlačiť dieťa.