Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,264 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Upt

    , Autor: Bichnukova

    Dobrý deň chcem sa spýtať včera som podstúpila upt a prestala som krvácať je to v poriadku a chcem sa spýtať po upt sa môžem aj kúpať dskujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie po výkone môže trvať do 7 dní. Po výkone sa odporúča abstinencia pohlavného styku 14 dní, rovnako tak aj abstinencia kúpania sa aspoň 10 - 12 dní. Sprchovať sa samozrejme môžete.

Podobné otázky

  • Plánovaný cisarsky rez a škrabanie v hrdle

    , Autor: Zuzu38

    Dobrý deň,
    Chcem sa prosím spýtať čaká ma o týždeň sekcia v celkovej narkoze, ale začalo ma pobolievat hrdlo bez inych symptómov, bude to pri operácii problém? Mozem dovtedy uzivat volnopredajne lieky? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte iné ťažkosti, iba škriabanie v krku, kúpte si v lekárni voľnopredajné pastilky, zvýšte príjem tekutín, vhodné sú nebublinkové tekutiny, najmä čaje s medom, užívať môžete aj vitamín B a C, mimo užívaných tehotenských vitamínov. Odsledujte si to.

  • Obojstranná ruptúra steny vagíny

    , Autor: 8Barbora8

    Dobrý deň, chcem sa opýtať predt týždňom som porodila a v prepúšťacej správe som zistila že mam poranenie Rpt. parietis vagiane bilat. je to do budúcna problém? Napr počas pohlavného styku? Je to bežne zranenie počas pôrodu? Dieťatko malo 3,8kg asi 2x mi kázali tlačiť tak na skúšku mimo kontrakcie myslite že aj to mohol byt dôvod ? Nejake také urýchlenie ? Dosť to boli, ale snažím sa fungovať akurát všade citam o poranení hrádze to ma tiež, ale o tomto neviem najst žiadne relevantne odpovede. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, poranenie stien pošvy je pri pôrode väčšieho plodu, najmä ak má žena užšiu pošvu pomerne časté. Nesúvisí to s “skusmím” tlačením, ani so žiadnym “urýchlením”. Prechod plodu pošvou, ako súčasťou pôrodného kanála by to urobil tak či tak. Pošva je však veľmi “hojivý” orgán. Do budúcna by to nemalo spôsobovať žiadne ťažkosti, ani pri pohlavnom styku. Ak sa nejednalo o komplikovanú ruptúru, ale iba jednoduchú ruptúru stien pošvy, po zašití sa pošva výborne hojí. Iba na základe opisu sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili.

  • Cisarsky alebo VBAC

    , Autor: slniecko992

    Dobry den, som v 23. tyzdni termin mam 4.4. 2023
    chcem sa opytat ohladom porodu.
    Prva dcera sa mi narodila cisarskym rezom vdaka covidu ( mala som zapal pluc) 33.tyzden najhorsi mesiac pre mna pretoze ja som potom skoncila na plucnom a ona bola v inkubatore. Takze sme si presli peklom.
    Na stastie druhy krat som otehotnela aj pri mojej vahe bez problemu. ( 109 kg 165 cm)
    Teraz som rozmyslala aj nad VBAC ale kedze mam viac kg ako by som mala mat 109kg ( od zaciatku som zatial nepribrala nic, snazim sa jest zdravo a aj sa hybat) rozhodla som sa ze radsej budem za cisarsky ale tu nastava hacik.
    Aj cisarsky ma svoje komplikacie a nie kazdy lekar mi ho len tak schvali v porodnici
    Ja sa len strasne bojim ze v porodnici na mna budu tlacit ze by som isla prirodzene a chcem sa opytat ako sa vlastne postupuje pri VBAC ak by uz bolo najhorsie.

    Ja som za to aby zena vela netrpela pri porode. Nechcem tam skrabat stenu od bolesti napr 12 hodin a potom mi povedia ze aj tak bude cisarsky.
    Chcem sa opytat :
    Ako sa postupuje pri VBAC ?

    Caka sa do terminu a ked sa do vtedy nezacne porod mozu mi ho aj vyvolat? ( tu sa bojim zas ruptury maternice)
    Mozu mi napr pichnut aj epiduralku ?

    Ak by v porodnici suhlasili s cisarskym kolko dni pred terminom sa moze robit cisarsky ?

    A este jedna otazka ci sa moj gynekolog do 36. tyzdna moze / nemusi / musi vyjadrit k porodu
    ...myslim to tak ze napr da odporucanie na cisarsky alebo napr. napise do karty ze pacientka moze rodit aj normalne a nie je nutny cisarsky.
    Neviem ci to maju v kompetencii gynekologovia ku ktorym chodia zeny na tehotensku poradnu.

    Co by ste vy mne odporucali ? :)

    Dakujem velmi pekne za radu a za vysvetlenie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak už máte za sebou jeden pôrod cisárskym rezom, máte v podstate na výber. Už samotná diagnóza stavu po sekcii je indikáciou k cisárskemu rezu, ak žena vyslovene nechce rodiť spontánne. Plánovaný cisársky rez sa štandardne plánuje 7 - 10 dní pred termínom pôrodu. U pacientiek, ktoré chcú vyskúšať rodiť spontánne po cisárskom reze (TOLAC) platia samozrejme obmedzenia. Nemôžu sa používať Prostaglandíny na dozretie pôrodných ciest, takže nález na pôrodných cestách musí byť priaznivý a pôrod by sa mal spustiť najlepšie sám. Povolená je polovičná dávka oxytocínu v prípade potreby podporenia kontrakčnej činnosti pri slabej spontánnej kontrakčnej činnosti. Na našej klinike dávame termín cisárskeho rezu aj pacientkam, ktoré chcú VBAC, štandardne, niekoľko dní po termíne pôrodu. Ak dovtedy nedôjde k spontánnemu nástupu pôrodnej činnosti a nález na pôrodných cestách je nepriaznivý, ukončuje sa tehotenstvo cisárskym rezom. Samozrejme, aj pri VBAC je možné podanie epidurálnej analgézie, musí byť ale starostlivo zabezpečený monitoring matky a plodu. Obvodný gynekológ neindikuje cisársky rez, keďže až po 36. týždni prechádzate do starostlivosti lekárov nemocničného zariadenia, nemá skôr zmysel indikovať vedenie pôrodu, aj keď samozrejme obvodný gynekológ má tiež na to názor a vie Vám povedať, aké máte možnosti. Keďže ste ešte len v 23. týždni tehotenstva, je ešte veľmi predčasné riešiť vedenie pôrodu. Ak ste však už rodili cisárskym rezom a nechcete VBAC, pôrod sa môže viesť plánovaným cisárskym rezom.

  • vyvolavačka

    , Autor: Anettka

    Dobrý den dnes mam termin porodu no žial som neporodila a na poslednej poradni čo bola v piatok som bola na 4cm otvorena nepocitujem ziadne bolesti nič iba občas jemne krče ale to je malina :) a chcem sa spytat na Vas nazor keby dnes večer ideme na pohotovost s tym” že mam nejaku bolest” a povedali,že som uz aj na 5-6cm otvorena ( čoz si myslim ze mozem byt od piatku) a keby mi navrhnu vyvolavačku tak ju priat. Iba chcem sa opytat ako dlho to može trvat? s tou vyvolavačkou? a som počula že je to viac bolestive ako ked ten porod pride sam. Tak sa chcem spytat na Vas nazor dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kontrakcie po vyvolaní pôrodnej činnosti oxytocínom alebo prostaglandínom sú rovnakej intenzity, ako po nástupe spontánnej kontrakčnej činnosti. Oxytocínové receptory maternice máte dané. Rozdiel je však hlavne v subjektívnom vnímaní pacientky, nakoľko pri postupnom spontánnom nastúpte kontrakčnej činnosti si žena pomaly zvyká na silnejúce a zintenzívňujúce sa kontrakcie, kdežto pri vyvolaní kontrakčnej činnosti, napríkad v prípade programovaného indukovaného pôrodu, kedy je pacientka prijatá bez bolestí a vysmiata je nástup maxima intenzity kontrakcií pomerne skorý a žena si nemá čas zvyknúť a vnímať postupne silnejúce kontrakcie, preto to žena vníma tak, že po vyvolaní kontrakčnej činnosti sú bolesti silnejšie. Nie je to však tak. Ak by ste boli otvorená na 5 - 6 cm, nechali by si Vás. Žena však nemusí porodiť presne na termín alebo do termínu pôrodu. Ak sú splnené podmienky a vsetky výsledky sú v poriadku, je možné prenášať štandardne až do 10 dní po termíne. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • Porod po cisarskom

    , Autor: kvietok123

    Dobry den, chcem sa opytat ako sa riesi situacia ak je zena 2 roky po cisarskom. Ci ju hned poslu rodit normalne alebo si moze zvolit aj cisarsky . Ja som mala cisarsky pred 15 m. a planujeme druhe dieta , samozrejme sa bojim normalneho porodu ale nie kvoli bolesti ale kvoli rupture maternice. Neviem ako to chodi ci zenu sleduju ako sa sprava maternica pocas tehotenstva. Zeny v mojom okoli mi hovoria ze sa ide automaticky ak nie je problem prirodzene.
    Dakujem za vysvetlenie a za informacie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od viacerých okolností, ale za istých splnených podmienok sa dá rodiť po cisárskom reze aj prirodzene. Tiež záleží od dôvodu prvého cisárskeho rezu. Ak bol dôvod nepostupujúci pôrod, je predpoklad, že by to nemuselo ísť ani teraz. Tiež treba povedať, že u ženy po cisárskom reze sa nemôžu využiť prostriedky na vyvolanie pôrodu, takže sa pôrod musí rozbehnúť prirodzene a najlepšie do termínu. Najvhodnejšie je sa pýtať obvodného gynekológa a neskôr lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.