Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Sekcia

    , Autor: Mateska21

    Dobrý deň, neurologicka mi prednedávnom doporučila pôrod sekciou. Mám herniu diskov v krížovej oblasti, pred dvoma týždňami som bola aj seknuta, ledva sa hybem, bolesť mi vystreluje aj do nôh aj do bedier. Mám problém aj pri chôdzi aj pri sedení. Taktiež mám neurogenu tetaniu, ktorá sa v poslednej dobe zhoršila. Som v 37tt a môj gynekológ začal spochybňovať rozhodnutie mojej neurologicky a domnieva sa že sekcia nebude nevyhnutna. Začínam byť z toho dosť v strese keďže neviem na čom som a neviem sa poriadne spsychicky pripraviť. Myslíte si že rozhodnutie gynekológa je adekvátne, keď neurológ doporučil sekciu ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iná, ako gynekologická indikácia, je relatívny. Samozrejme, nie sme neurológovia a nepoznáme všetky výsledky a nálezy. Nie každá neurologická diagnóza automaticky predurčuje pôrod sekciou. Tetánia napríklad nebráni spontánnemu pôrodu. Ak ste však po operácii alebo pred operáciou chrbtice alebo spontánnym pôrodom by sa neurologický nález výrazne zhoršil, je vhodné voliť pôrod cisárskym rezom. Ak Váš neurológ napísal odporúčanie pôrodu cisárskym rezom, vo väčšine zdravotníckych zariadení to rešpektujú.

Podobné otázky

  • Predoperacne vysetrenia

    , Autor: Samozrejme9

    Dobrý večer, chcem sa opýtať, či predoperacne vysetrenia pred planovanym cisarskym rezom sa robia všetky v porodnici, kde budem rodit alebo musím ísť ešte k všeobecnému doktorovi na nejaké vysetrenia. Ešte ma zaujíma kolko dni pred porodom sa robi plánovaná sekcia. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každé zdravotnícke zariadenie to má nastsvené trošku inak. Na našej klinike sa plánovaný cisársky rez v termíne vykonáva 7 až 10 dní pred stanoveným termínom pôrodu. Ak nemá pacientka 40 rokov a viac, ani sa na nič nelieči, či nie je nikde sledovaná, nie je potrebné realizovať interné predoperačné vyšetrenie a všetky odbery, ako aj EKG sú realizované cestou našej ambulancie pre tehotné. Ak je však u pacientky potrebné realizovať interné predoperačné vyšetrenie, odbery, EKG, ako aj samotné vyšetrenie sa realizuje cestou internistu, ktorého si pacientka musí vybaviť.

  • Indikácia od psychiatra a sekcia

    , Autor: Samozrejme9

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, ci v porodnici uznávajú papier od psychiatra, keď nechcem rodit prirodzene, ale sekciou. Mam po prvom porode psychické problémy z porodu, preto chcem druhý porod riešiť sekciou. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, existuje diagnóza Horor partus, ktorá je indikáciou pre vedenie pôrodu plánovaným cisárskym rezom.

  • Nekojenie

    , Autor: Viemneviem

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či sú v nemocniciach možnosti na zastavenie laktácie, aby sa ani nespustila. Po Vianociach ma čaká druha sekcia. Nechcem a nebudem kojiť. Po prvom pôrode som mala poporodnu depresiu. Do roka dieťaťa som chodila na terapie. V druhom tehotenstve som začala chodiť k psychologicke už v 6 mesiaci tehotenstva z dôvodu paniky, že sa moje pocity po druhom porode zopakujú. Psychologička došla k jednoznačnému záveru, že jeden z faktorov prečo u mňa vôbec došlo k poporodnej depresii bolo kojenie. Veľmi bolestivé, krvavé. Zhnusilo sa mi. Priloženie dieťaťa pre mňa bolo niečo strašne. Nalievanie prsníkov, keď dieťa plakalo pre mňa bolo tak neznesiteľne, že som vždy pri jeho placi opúšťala miestnosť. Tam sa narušila vzťahova väzba s dietatom. Kojenie je pre mňa extrémne desivá predstava, ktorej sa chcem oblúkom vyhnúť. Je toto dôvod na zastavenie laktácie a existujú vôbec u ženy hneď po pôrode takéto možnosti? Budem rodiť v pôrodnici, ktorá je na kojenie naozaj zaťažená. Už teraz mám úzkosť z toho, ako sa bude na tieto “psycho” stavy, ako to nazvala jedna zdravotná sestra pozerať.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, už aj na základe opisu si myslím, že je pre Vás jednoznačne vhodné laktáciu zastaviť ešte pred jej spustením. Zastavenie laktácie na žiadosť pacientky, s akéhokoľvek dôvodu, je štandardným postupom a ak podpíšete poučenie, či žiadosť o zastavenie laktácie, nemali by s tým byť žiadne problémy v žiadnom zdravotníckom zariadení. Je to u Vás pochopiteľné a aj rozumné riešenie, vzhľadom k okolnostiam.

  • Uzka posva - sekcia?

    , Autor: Passiontraveler.l

    Dobry den,
    Prosim Vas o radu/informaciu..Dnes som absolvovala prvu tehotensku poradnu v nemocnici, do porodu mam necely mesiac. Vyskytol sa u mna problem s genitalnymi bradavicami (hpv, nie herpes virus), tak som sa obavala sekcie no napriek tomu mi bolo povedane ze mozem rodit prirodzene, ale Pani doktorka mi povedala ze mam porozmyslat o sekcii (aj ked nieje zastancom sekcie) ale vzhladom k mojmu stavu, vraj som prilis uzka tam dole (+aj pocas tehotenstva aj aktualne som presla infekciami ze co je tiez dalsi varovny prst) aj vysetrenie najmensim zrkadielkom uz bolo problemove a bolestive, ale ze ajtak sa mam teda rozhodnut sama co dalej a som zufala - ci napriek tomu trvat na prirodzenom porode a ako vsade pisu posva sa “roztiahne” alebo sa teda priklonit k sekcii a obavat sa dlhsieho zotavovania? Pripadne odporucali by ste prirodzeny porod aj v takomto pripade?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to na individuálnom posúdení u každej ženy. Úzka pošva nie je indikáciou k cisárskemu rezu, ale je otázne, či bude pôrod postupovať a či sa nevyskytnú aj ďalšie pridružené komplikácie. Ak je však u Vás prítomný nález genitalnych bradavíc, podľa rozsahu výsevu je tiež na zvážení vedenie pôrodu. Ak sa však u Vás vyskytuje viacero faktorov, ktoré zvyšujú riziko komplikácií pri vedení pôrodu spontánne, je na zvážení plánovať vedenie pôrodu elektívnym cisárskym rezom. Najobjektívnejšie sa Vám však vedia vyjadriť priamo vyšetrujúci lekári, ktorí poznajú všetky informácie, výsledky vyšetrení, nález, ako aj ďalšie okolnosti.

  • Masáž

    , Autor: PrimaT

    Dobrý večer,
    chcela by som sa opýtať, že po akom čase je možné ísť na masáž chrbta po sekcii? Ak bola sekcia pred 4 týždňami už sa môže ?
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti sa odporúča relaxačné procedúry realizovať po skončení šestonedelia, čo je 6 až 8 týždňov od pôrodu. Ak však nemáte žiadne ťažkosti, nemusíte čakať až na koniec šestonedelia.