Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nepostupujuci porod

    , Autor: Asti

    Dobry den, v 37+3tt mi odtiekla voda o polnoci, o jednej som uz bola v porodnici. Cakalo sa, ctg bolo v norme, kontrakcie boli slabe a nepravidelne a do rana nasledujuceho dna som sa otvorila na 1,5cm. Dalsi den sa tiez len cakalo, v noci som mala spontanne kontrakcie kazdych 7min ale vymizli. Rano o 5.00 som dostala oxytocin, kontrakcie boli aj dost silne, no od tej 5 do 12 som bola stale otvorena na 4 cm takze mi dr po zvazeni ponukol cisarsky rez, lebo to uz trvalo dlho a nikam to neviedlo. Preco sa taketo nieco stane prosimvas? Pohybovu aktivitu pocas teho som mala dostatocnu, nefajcim ani nepijem. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, možných príčin nepostupujúceho pôrodu je viacero, napríklad nemusí správne naliehať plod, prípadne môže byť nepomer medzi plodom a panvou, môže byť nedostatočné množstvo oxytocínových receptorov, takže maternica aj napriek podanej infúzii nereaguje adekvátne, krčok maternice nemusí adekvátne reagovať na pôrodný dej, ... Vy to však ovplyvniť neviete, určite si to nevyčítajte.

Podobné otázky

  • Cisársky rez

    , Autor: Mirka249

    Dobry vecer, chcela by som sa opytat na Vas nazor, pred 3,5 rokom som mala komplikovaný porod, krory nakoniec skoncil akutnou sekciou kedze som sa neotvarala ani po vyvolavackach a panikarila som som, uprimne mam traumu, dcerke po narodeni zistili koordinacnu poruchu, neurologicka mi povedlaa ze pravdepodobne z traumatizujuceho porodu, uz teraz to riesim lebo mam z toho velke obavy.
    Je toto indikacia na dalsiu sekciu? Neviem si predstavit rodit prirodzene

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak už ste po jednej sekcii, máte možnosť opäť rodiť, tento raz plánovaným cisárskym rezom v 39. týždni tehotenstva. Za daných okolností je otázne, či by ste vôbec porodili spontánne. Ja osobne, pacientky, ktoré rodili akútnym cisárskym rezom pre nepostupujúci pôrod do spontánneho pôrodu vôbec netlačím, ale preferujem viesť pôrod plánovaným cisárskym rezom.

  • Porod po cisarskom

    , Autor: kvietok123

    Dobry den, chcem sa opytat ako sa riesi situacia ak je zena 2 roky po cisarskom. Ci ju hned poslu rodit normalne alebo si moze zvolit aj cisarsky . Ja som mala cisarsky pred 15 m. a planujeme druhe dieta , samozrejme sa bojim normalneho porodu ale nie kvoli bolesti ale kvoli rupture maternice. Neviem ako to chodi ci zenu sleduju ako sa sprava maternica pocas tehotenstva. Zeny v mojom okoli mi hovoria ze sa ide automaticky ak nie je problem prirodzene.
    Dakujem za vysvetlenie a za informacie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od viacerých okolností, ale za istých splnených podmienok sa dá rodiť po cisárskom reze aj prirodzene. Tiež záleží od dôvodu prvého cisárskeho rezu. Ak bol dôvod nepostupujúci pôrod, je predpoklad, že by to nemuselo ísť ani teraz. Tiež treba povedať, že u ženy po cisárskom reze sa nemôžu využiť prostriedky na vyvolanie pôrodu, takže sa pôrod musí rozbehnúť prirodzene a najlepšie do termínu. Najvhodnejšie je sa pýtať obvodného gynekológa a neskôr lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • Cvicenie po SC

    , Autor: Asti

    Dobry den, som 18 tyzdnov po akutnej sekcii (nepostupujuci porod). Brala som potom ATB, nakolko sa mi jazva zapalila. Teraz uz je vsetko ok, bolesti nemam, len mam necitlive okolie rany, ale brusne svaly uz viem normalne pouzivat. Mozem podla Vas do cvicenia uz zaradit aj tzv planky? Resp mozem uz cvicit bez obmedzeni? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, postupne môžete zaťažovať celé telo. Necvičte však nasilu.

  • Porod po cisarskom reze

    , Autor: mariannac

    Dobry den pani doktorka,
    mam takyto problem... Prvy porod som mala v july 2010, bol plne vyvolavany, aj pustena plodova voda, vsetko sa rozbehlo, ale pre nepostupujuci porod - otvorila som sa len na 4 cm , a ku koncu po 7 hodinach, aj alteracii plodu mi v uplnej anestezi urobili cisarsky rez. Teraz po 3 rokoch cakam druhe babatko, som v 36 tt a na poslednom UTZ mi dr. potvrdil, ze babatko ma uz teraz cez 3 kg, je otocene hlavickou a moja poporodna jazva ma iba 3mm !!!! Chcem sa spytat, velmi casto mi tvrdne brusko, moze sa pod tymto tlakom rana zuzovat, pripadne pretrhnut???... Inak som este uplne uzavreta. zacala ma v poslednom case ta rana aj dost tahat. Bojim sa aby to maternica vydrzala. V nemocnici ma objednali na 4. jula, dovtedy kazdy tyzden na monitoring.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vaginálny pôrod po predchádzajúcom cisárskom reze je možný, no je nutný dôkladný monitoring a sledovanie hrúbky jazvy po nástupe kontrakčnej činnosti. V prípade bolestivosti jazvy je nutné pôrod ukončiť skôr, v prípade nepriaznivého vaginálneho nálezu aj cisárskym rezom.