Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hlienova zatka

    , Autor: Katka 234

    Ďakujem za odpoved neviem kolko ma vyjst tej hlienivej zatky ale rano jej bolo viac aj poobede trosku bolo.... Tak neviem ci mozem nadalej cvicit stym aniballom ci sa nemoze zaniest nejaka infekcia alebo neviem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa nejedná o odtok plodovej vody, plodové obaly nie sú porušené a infekcia sa tak k plodu nezanesie a s Aniballom môžete cvičiť. Pri podozrení na odtok plodovej vody navštívte pôrodnicu, v ktorej plánujete rodiť.

Podobné otázky

  • Vyvolávanie pôrodu po IVF

    , Autor: Ellie1209

    Dobrý deň,

    Som po IVF. Palpačne uterus normotonus, hrdlo 0,5cm, centralizuje, pre prst voľne otvorené, presiakle, hlavička nalieha na panvový vchod, PV netecie, vak vĺn zachovaný, kontrakcie 0. Plod je v poriadku, ja som takisto bez akýchkoľvek ťažkosti. Bolo mi odporúčané dohdonuť sa na vyvolávaní pôrodu (vraj prostaglandinmi) ostávajú mi 3 dni. No sama neviem zhodnotiť, čo je vhodné. Alebo je vhodné prirodzene vyvolávať pôrod nechráneným stykom aj napriek tomu, že mi už 3 týždne odteká hlienová zátka?

    Ďakujem za Váš názor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste už v termíne pôrodu, môžete mať nechránený pohlavný styk za účelom prirodzeného dozretia pôrodných ciest vplyvom ejakulátu obsahujúceho prostagladíny. Nález na pôrodných cestách máte priaznivý, takže sa dá realizovať indukcia pôrodu použitím prostaglandínov. Ak je všetko v poriadku, rozhodnutie je na Vás. Nepoznám všetky informácie, ani USG nálezy, výsledky biometrie plodu, ... Najvhodnejšie je sa poradiť s vyšetrujúcimi lekármi, ktorí poznajú všetky informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Prosba o radu

    , Autor: Ema30714

    Dobrý deň pán doktor, v pondelok som bola v poradni s nálezom : krčok 1,5cm, otvorená pre jeden prst, včera som bola znova, deň po termíne pôrodu, a v správe už som mala napísané, že pôrodné cesty pripravené, krčok 1cm, otvorená pre dva prsty. Ctg bolesti nevykazovalo, no tvrdnutie brucha a bolesti v krížoch a podbrušku mávam už dosť často, v noci som sa budila na bolesť chrbta, a ráno som mala taký hustý hlien dohneda.
    Odvtedy si sledujem aj tie tvrdnutia bruška, netrvajú dlho, no sú nepravidelné, raz po 20 minútach, raz po 8, tak po 9, na ďalšiu kontrolu mám ísť v nedeľu. Pri prvom pôrode cca 9rokov dozadu som mala bolesti pravidelné, a úplne iné, ležala som v nemocnici, tak som vedela,že som pod dohľadom, teraz som doma, tak možno preto také obavy.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa skôr jedná o predpôrodné bolesti, tzv. poslíčkov, kedy sa maternica štartuje. Nález na pôrodných cestách máte priaznivý, teda pripravený na pôrod. Spomínaný hustý hnedý hlien mohla byť hlienová zátka. Odsledujte si to. V prípade odtoku plodovej vody, krvácania, pravidelných kontrakciách každých 5 až 7 minút, absencii pohybov plodu, či nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Hnedý výtok

    , Autor: AnitaK

    Dobrý deň
    Dnes ráno som si všimla že mám hnedý výtok. Som 39.tt nemám okrem toho žiadne ťažkosti. Avšak som mala pozitívny test streptococca neviem či môžem počkať do pondelka - vtedy mám poradňu alebo ísť hneď teraz na pohotovosť. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že sa u Vás postupne uvoľňuje hlienová zátka. Nemusíte sa obávať. Ak sa nejedná o krvácanie, odsledujte si to. Podľa mňa stačí realizovať tehotenskú poradňu dľa plánu. Samozrejme, ak sa Vám niečo nezdá, navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť, skôr.

  • Ako vyvolat porod

    , Autor: Kristyn

    Dobry den, chcem sa spytat mam po termine a babo nechce ist na svet.. odisla mi hlienova zatka presne pred 3 dnami rano o 6 rano dtedy mam kontrakcie poslickov asi...dva dni na nevydrzanie prve intdrvaly 20 az 30 min vcera 10 minutove... Znamena to ze sa otvaram tymi kontrakciami??? dnes neviem konecne som trochu spalaa ale myslim si ze sa to zasa rozbehne da sa to nejak privolat,vyvolat, pomoct mu neh sa vypyta? Tie kontrakcie boli vvpodbrusku a sprcha absolutne nepomohla stale pretrvavaju... dakujem za rady

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pravdepodobne sa u Vás pomaly spúšťa pôrod. Áno, kontrakciami sa pôrodné cesty pripravujú na pôrod a krčok sa otvára. Ak máte pravidelné kontrakcie, odporúčam navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Hlienova zatka

    , Autor: Katka 234

    Dobry den pan doktor som v 38tt a rano mi odisla hlienova zatka. Chcem sa vsak opytat ci nadalej po jej odteceni mozem cvičiť s aniballom. ĎAKUJEM za skoru odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná iba o postupné vyplavovanie hlienovej zátky, s Aniballom môžete cvičiť naďalej.