Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,297 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cvicenie

    , Autor: Matadodok

    Dobry den chcem sa opytat som mesiac po sekcii a chcela by som zacat cvicit aspon trosku posolovst ci ruky alebo nohy ci je to vhodne a ak nie ake cvicenie je vhodne dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počkal by som ešte aspoň mesiac - dva. Treba si uvedomiť, že koža sa zahojí skoro, ale maternica sa hojí pol roka. Tým nechcem povedať, že máte čakať pol roka, ale dva tri mesiace po sekcii by som ešte hlavne brušný lis nezaťažoval. Ľahké posilňovanie rúk je možné.

Podobné otázky

  • Cvičenie s aniballom

    , Autor: Ellie1209

    Dobrý deň pan doktor,

    Aktuálne som v 37/3 tt.
    Krčok mám skrátený na 1,5 cm, polotuhý. Vonkajšia bránka je pre prst a vnútorná uzatvorená, vak blán zachovaný, hlavička už nalieha na panvový vchod.
    Denne od 36 tt pijem caje z alchemilky, malinika, lanových semienok, užívam pupalkovy olej a masírujem hrádzu.
    S aniballom som sa za 5 dni dostala zatiaľ na 29 cm.
    No na poradni mi bolo povedané, že by som mala prestať cvicit s aniballom, aby som si nevyvolala predčasný pôrod, no nebol mi vysvetlený dôvod.

    Chcela by som vedieť Váš názor.

    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže ste už v 38. týždni tehotenstva, v prípade pôrodu by sa už nejednalo o predčasný pôrod. Na základe opisu nevidím dôvod, pre ktorý by ste nemohli s Aniballom cvičiť. Nález na pôrod zatiaľ nemáte.

  • Cvičenie po cisárskom reze

    , Autor: Šlacká

    Dobrý deň, rada by som da informovala, či už je možné cvičit po císarskom reze, ktorý som mala 06.07.2022. Rada by som zacala cvičiť na stacionárnom bicykli, prípadne nejaké silove cvičenia.

    Zaujímalo by ma, či je možné nosiť popôrodný pás, ktorý sťahuje maternicu po pôrode.

    Vopred ďakujem za všetky odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, popôrodný sťahovací pás Vám maternicu skôr nestiahne a najmä v týchto teplách Vám naopak môže spôsobiť mechanické dráždenie rany po cisárskom reze, prípadne pri potení pod pásom môže spôsobiť až namokvanie. Maternica sa hojí pol roka, počas šestonedelia, ktoré trvá osem týždňov, by ešte nemali byť vykonávané silové cvičenia. S postupným zaťažovaním by som začal najskôr po skončení šestonedelia.

  • Cvičenie po cisárskom

    , Autor: Mon1806

    Dobrý deň kedy by som mohla cvičiť po cisárskom mam stále plus 10 kg som momentálne 6 TT po sekcii dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od toho, aké cviky budete realizovať. Šestonedelie trvá 8 týždňov, jazva na maternici sa však hojí pol roka. Ak nemáte žiadne ťažkosti ani v súčasnosti, môžete začať vykonávať ľahšie cviky, nezdvíhajte však ťažké bremená, skôr cvičte s vlastnou váhou, prípadne s ľahkými činkami. Vhodnejšie je začať s cvičením po skončení šestonedelia.

  • Cvicenie po SC

    , Autor: Asti

    Dobry den, som 18 tyzdnov po akutnej sekcii (nepostupujuci porod). Brala som potom ATB, nakolko sa mi jazva zapalila. Teraz uz je vsetko ok, bolesti nemam, len mam necitlive okolie rany, ale brusne svaly uz viem normalne pouzivat. Mozem podla Vas do cvicenia uz zaradit aj tzv planky? Resp mozem uz cvicit bez obmedzeni? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, postupne môžete zaťažovať celé telo. Necvičte však nasilu.

  • Cvičenie a cisarsky rez

    , Autor: Viemneviem

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala, ako je to s cvičením po cisárskom reze. Aktuálne mam 17 dní po cisárskom reze. Cítim sa veľmi dobre. Chodievam už na pravidelné prechádzky. Pred otehotnenim som aktívne cvičila. Aktuálne by som rada cvičila veľmi nezaťažovo- napríklad stacionárny bicykel. Neviem ci môžem dôverovať svojmu telu a pomaličky začať, alebo sa všeobecne odporúča po cisárskom reze čakať nejaký čas? K svojmu lekárovi sa chystám až po sestonedeli. 9 dní po sekcii som bola na kontrole v pôrodnici- jazva sa vraj pekne hojí a maternica sa pekne sťahuje.
    Druhá otázka s tým súvisiaca, počas tehotenstva som pribrala 19 kíl. Dnes mam stále len o tri menej ako v deň porodu...je to normálne? Kedy sa to znormalizuje?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s cvičením by som začal najskôr po skončení šestonedelia, t.j. po 8 týždňoch. Teraz ste len v prvej tretine šestonedelia. Zmeny, ku ktorým došlo za IX. kalendárnych mesiacov, sa za tri týždne nevrátia do pôvodného stavu, musíte byť trpezlivá. U každej ženy je to individuálne.