Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zápcha

    , Autor: Vikiff

    dobrý deň.
    Som v 39 tt a podľa vyšetrenia som otvorenána 1 prst a hlavička už je natlačená dole. Posledné dni má trápi výrazná zápcha. Vysadila som už železo pred týždňom, snažím sa jesť viac vlakniny atd ale nič mi nepomáha. Mávam nutkanie na stolicu ale nič zo mňa nevyjde a ak tak malá a tvdá gulička s hlienom. Inač sa cítim celkovo nafúknutá a pohyb plynov počujem ako strieľanie so samopaľom. Nahmatala som si aj sliznicový výrastok na prednej strane vo vnútri análneho kanála = vnútorné hemoroidy? Môžu mi oni vyvolavať defekAcí reflex? A ešte ako s klystírom. Mám obavy či to zo mňa všetko vyjde ak to tam mám a podobne resp či môžu nastať kvôli tomu nejaké komplikácie počas pôrodu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte stolicu každý deň, nejedná sa o zápchu. Odporúčam dostatočné množstvo tekutín, aspoň 2 litre za deň, ovocie, zeleninu. Nález na pôrodných cestách máte primeraný týždňu tehotenstva. Hemorrhoidy defekačný reflex nevyvolávajú. Klystír sa štandardne podáva pacientkám pred pôrodom po prijatí na pôrodnú sálu, obávať sa nemusíte, komplikácie pôrodnej činnosti nespôsobí.

Podobné otázky

  • Šestonedelie a hnačka

    , Autor: Cakambabatko

    Dobrý deň,
    Viem, že veľa žien trápi po pôrode zápcha, no ja to mám práve úplne naopak. Som mesiac po pôrode a od pôrodu sa trápim hnačkou. Občas ma pobolieva brucho a mám riedku stolicu, vôbec neviem, či to nejak súvisí s pôrodom.
    Môže to byť nejaký problém súvisiaci s tým? Mam sa obrátiť na svojho doktora? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, treba rozlišovať, či sa jedná iba o redšiu stolicu, ktorú máte pravidelne, alebo sa jedná o opakované hnačky. V šestonedelí záleží veľmi aj od toho, či žena kojí a akú stravu konzumuje. Na základe toho sa aj formuje stolica. Aj sa skutočne jedná o opakované hnačky, ktoré máte niekoľkokrát denne, skúste užívať Carbosorb a skúste trošku obmedziť potraviny, ktoré môžu mať laktačné účinky. Odsledujte si to. V prípade pretrvávania ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára.

  • Porucha placenty

    , Autor: michaela11-2

    Dobrý deň ,
    Necelé 2 roky dozadu som porodila mŕtvrho chlapca. V pitve je uvedené INTRAUTERINNÁ ASFYXIA - PORUCHA PLACENTY. Možte mi vysvetliť čo to znamená ? Prípadne ak by chlapec prežil aké následky to má na dieťati ? Porucha placenty bola zapríčinená vysokým tlakom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, porucha placenty je široký pojem. Ak však došlo k placentárnej poruche vplyvom vysokého tlaku, s najväčšou pravdepodobnosťou došlo k predčasnému odlučovaniu placenty. Plod v maternici je výlučne vyživovaný cez pupočník cez materno-fetálnu alebo tzv. placentárnu bariéru. To znamená, že ak zlyhá placenta a začne sa predčasne odlučovať, je to niečo, ako by dospelému človeku niekto zapchal ústa a zabránil dýchať. Plod sa prakticky v takomto prípade zadusí. Ak by sa aj okamžite začal realizovať akútny cisársky rez, miera poškodenia plodu je rôzna. Neviem Vám odpovedať presne na Vašu otázku, ale aj keby plod prežil, mal by vážne poškodenia, napr. DMO, autizmus a mnohé ďalšie možné poškodenia.