Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,334 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Porod

    , Autor: Dana

    Dobry den
    Dakujem za odpoved na predchadzajucu otazku ohladom druheho porodu po sekcii. Ja by som chcela rodit prirodzene ale takmer od zaciatku to vyzera tak ze drobec bude velky. Prve dieta malo necele 4 kg.
    Mam tomu teda rozumiet tak ze ak bude mat 4 kg a viac nenechaju ma rodit prirodzene ani v pripade ze budem chciet a vsetko ostatne bude ok pretoze je to vacsi risk skrz tu jazvu?
    A este druha vec. Planuje sa v tomto pripade sekcia alebo sa caka na nastup porodu? Lekar uz naznacil planovany cisarsky no pride mi to skoro planovat kedze dieta este nema tie 4 kila a mozno ani nebude mat. Ide mi o to ci sa planuje az po dovrseni tej vahy alebo uz v predstihu s tym ze lekar odhadne ze v termine bude mat 4 kg a viac.
    Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, sú dve možnosti. Ak sa rozhodnete pre plánovanú sekciu, stanoví sa presný deň príjmu a výkonu. Ak sa plánuje cisársky rez, tak väčšinou v 39. týždni tehotenstva. Ak sa rozhodnete, že chcete rodiť spontánne, ak to stav a okolnosti dovolia a všetko bude v poriadku, môže sa nechať pôrod spontánne rozbehnúť a uvidí sa v priebehu pôrodu. Sekcia sa dá urobiť prakticky vždy. Ak sa však rozhodnete rodiť spontánne aj napriek odporúčaniam rodiť cisárskym rezom, malo by to byť adekvátne zdokumentované a zaznamenané a Vami podpísané.
    Ak je však už v tomto období odhadovaná väčšia váha plodu, hrúbka jazvy nepostačuje, alebo sú prítomné iné prekážky alebo iné negatívne faktory, do spontánneho pôrodu by som asi nešiel. V priebehu pôrodu môže dôjsť k rôznym komplikáciám, ktoré môžu skončiť hysterektómiou s masívnou krvnou stratou. Pri prasknutí maternice vie žena vykrvácať do niekoľkých minút. Nepoznám ale výsledky ani nálezy, preto sa Vám k tomu objektívnejšie neviem vyjadriť.

Podobné otázky

  • Streptokok a cvičenie s aniballom

    , Autor:

    Dobrý deň. Vyšiel mi pozitívny výter na streptokoka. Je to kontraindikácia na cvičenie s aniballom?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie, prítomnosť Streptococcus agalactiae nie je kontraindikáciou k cvičeniu s Aniballom. Pri odtoku plodovej vody alebo nástupe kontrakčnej činnosti Vám budú až do pôrodu vzhľadom ku GBS pozitivite podávané antibiotiká.

  • Spadnutý močový mechúr

    , Autor:

    Dobrý deň mám otázočku po prvom pôrode mám spadnutý močový mechur. Druhý pôrod som mala akútnu sekciu a teraz som požiadala o sekciu zo sterilizaciou ktorú mi odmietli urobiť popri sekcii ok a teraz otázka môžem rodiť spontane cez spadnutý močový mechúr mám ho úplne dole spadnutý ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže nepoznám bližšie okolnosti, nevidel som nález, je veľmi tažké sa takto objektívne bližšie vyjadriť. Rodiť sekciou ale môžete. Tým, že ste už po jednom cisárskom reze, môžete si vybrať spôsob pôrodu.

  • Pôrod

    , Autor:

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať. Dnes som 33+1 tt ale bábätko je o nejaké cca 9dni od začiatku väčšie. Chcem sa však opýtať, po poradni u svojho zistil ze mám hrdlo na 2,5cm,uzavrete ale polotuhe a hlavička nalieha na PV. Som druhorodicka a dr vravel iba ze ak by boli nejaké bolesti mam ísť rovno do nemocnice. Chcem sa opýtať na Vás názor či môže hroziť nejaký predčasný pôrod a pripadne ak aj áno aké má bábätko šance v takýchto týždňach. Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nález máte v poriadku. Nemusíte sa obávať. Samozrejme, pri bolestiach, krvácaní alebo podozrení na odtok plodovej vody navštívte Vášho obvodného gynekológa, alebo nemocničné zdravotnícke zariadenie.

  • Sc

    , Autor: Janka666

    Dobrý večer som v 36tt a dnes ma dr poslala sa objednať na sc. Syn narodení v 2010 na sc mal 4100g a mala som vysoký tlak. Druhý pôrod sc v roku 2015 dcéra 3600g tiež som mala vysoký tlak. A teraz mi dr povedal že môžem rodiť vaginalne. Lebo je tam odstup 5 rokov trošku tomu nechápem a začínam mať aj strach. Da sa to aj normálne??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste po dvoch sekciách, aj napriek odstupu piatich rokov je jednoznačne odporúčané ukončiť tehotenstvo cisárskym rezom. Aj napriek všetkému môžete žiadať o cisársky rez.

  • Šitie

    , Autor:

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala som po pôrode a bola som nastrihnuta a museli ma zasivat som týždeň po pôrode urobili hemoroidy vonkajšie okolo konečníka z jednej aj druhej strany plus co som mala zasivane až na zadku tak sa mi to zasite nejako otvorilo neviem ci to su puknute stehy ale mam tam takú priehlbinu a je to vo vnútri biele ako hnis ne krváca to len boli a pali pri sedení rada by som vedela co mi na to pomôže alebo mam rovno navštíviť gynekológa? Na hemoroidy beriem čipky aj tabletky a dávam si masť len to tiež nejako nepomáha a nemyzne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, odporúčam Dermochlorophylový sprej 5 krát denne, po každej sprche, toalete, keď budete mať pocit že to vyschlo. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili.