Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
17,811 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Porod

    , Autor: dena-3

    Dobry den
    Dakujem za odpoved na predchadzajucu otazku ohladom druheho porodu po sekcii. Ja by som chcela rodit prirodzene ale takmer od zaciatku to vyzera tak ze drobec bude velky. Prve dieta malo necele 4 kg.
    Mam tomu teda rozumiet tak ze ak bude mat 4 kg a viac nenechaju ma rodit prirodzene ani v pripade ze budem chciet a vsetko ostatne bude ok pretoze je to vacsi risk skrz tu jazvu?
    A este druha vec. Planuje sa v tomto pripade sekcia alebo sa caka na nastup porodu? Lekar uz naznacil planovany cisarsky no pride mi to skoro planovat kedze dieta este nema tie 4 kila a mozno ani nebude mat. Ide mi o to ci sa planuje az po dovrseni tej vahy alebo uz v predstihu s tym ze lekar odhadne ze v termine bude mat 4 kg a viac.
    Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, sú dve možnosti. Ak sa rozhodnete pre plánovanú sekciu, stanoví sa presný deň príjmu a výkonu. Ak sa plánuje cisársky rez, tak väčšinou v 39. týždni tehotenstva. Ak sa rozhodnete, že chcete rodiť spontánne, ak to stav a okolnosti dovolia a všetko bude v poriadku, môže sa nechať pôrod spontánne rozbehnúť a uvidí sa v priebehu pôrodu. Sekcia sa dá urobiť prakticky vždy. Ak sa však rozhodnete rodiť spontánne aj napriek odporúčaniam rodiť cisárskym rezom, malo by to byť adekvátne zdokumentované a zaznamenané a Vami podpísané.
    Ak je však už v tomto období odhadovaná väčšia váha plodu, hrúbka jazvy nepostačuje, alebo sú prítomné iné prekážky alebo iné negatívne faktory, do spontánneho pôrodu by som asi nešiel. V priebehu pôrodu môže dôjsť k rôznym komplikáciám, ktoré môžu skončiť hysterektómiou s masívnou krvnou stratou. Pri prasknutí maternice vie žena vykrvácať do niekoľkých minút. Nepoznám ale výsledky ani nálezy, preto sa Vám k tomu objektívnejšie neviem vyjadriť.

Podobné otázky

  • Vyvolávanie pôrodu po IVF

    , Autor: Ellie1209

    Dobrý deň,

    Som po IVF. Palpačne uterus normotonus, hrdlo 0,5cm, centralizuje, pre prst voľne otvorené, presiakle, hlavička nalieha na panvový vchod, PV netecie, vak vĺn zachovaný, kontrakcie 0. Plod je v poriadku, ja som takisto bez akýchkoľvek ťažkosti. Bolo mi odporúčané dohdonuť sa na vyvolávaní pôrodu (vraj prostaglandinmi) ostávajú mi 3 dni. No sama neviem zhodnotiť, čo je vhodné. Alebo je vhodné prirodzene vyvolávať pôrod nechráneným stykom aj napriek tomu, že mi už 3 týždne odteká hlienová zátka?

    Ďakujem za Váš názor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste už v termíne pôrodu, môžete mať nechránený pohlavný styk za účelom prirodzeného dozretia pôrodných ciest vplyvom ejakulátu obsahujúceho prostagladíny. Nález na pôrodných cestách máte priaznivý, takže sa dá realizovať indukcia pôrodu použitím prostaglandínov. Ak je všetko v poriadku, rozhodnutie je na Vás. Nepoznám všetky informácie, ani USG nálezy, výsledky biometrie plodu, ... Najvhodnejšie je sa poradiť s vyšetrujúcimi lekármi, ktorí poznajú všetky informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Bolest hlavy

    , Autor: Michaela1994

    Dobrý deň pán doktor.som po druhej sekcii mala bude mať 3mesiace.a mňa po pôrode veľmi často boli hlava niekedy je to aj týždeň inokedy dva tri dny a potom prejde.aj ked aj po prvej sekcií mam častejšie bolesti hlavy.bola som v celkovej anesteze.okrem toho som si u svojho gynekológa vypísala antikoncepciu zlynda.moze byť tá bolesť hlavy kvôli sekcií? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, s takýmto časovým odstupom nesúvisí bolesť hlavy s cisárskym rezom, navyše ak ste boli v celkovej anestézii, teda nebola Vám aplikovaná spinálna anestézia. Skôr si myslím, že bolesť hlavy je spôsobená užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie, keďže bolesť hlavy patrí medzi veľmi časté vedľajšie účinky Zlyndy. Dôležitá je aj dostatočná hydratácia, teda denný príjem aspoň 2 litre tekutín. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Hrčka v jazve po sekcii

    , Autor: Val93

    Dobrý deň,

    som 3 týždne po druhej sekcii a na ľavej strane jazvy mám tvrdú hrčku asi 3-4cm resp. zhrubnuté miesto aj v okolí. Ľavá strana ma stále bolí, najmä v ľahu, pravú ani neviem že rezali. Môže to byť iba vnútorný steh alebo niečo iné? Ako dlho sa vstrebávaju vnútorné stehy?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, jedná sa s najväčšou pravdepodobnosťou o zdurenie podkožia vplyvom procesu hojenia. Je to pomerne časté. Ak nie je prítomné začervenanie, či opuch v mieste a okolí rany, prípadne nie je prítomné presakovanie, či vytekanie tekutého obsahu z rany, odsledujte si to. Ste skoro v polovici šestonedelia, takže v prípade nejasností alebo ťažkostí súvisiacich s pôrodom navštívte zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný. Vstrebatelnosť stehov je individuálna. Záleží od použitých stehov. Na našej klinike používame krátkodobo aj dlhodobovstrebateľné stehy s dobou vstrebávania 90 dní.

  • Cvičenie s aniballom

    , Autor: Ellie1209

    Dobrý deň pan doktor,

    Aktuálne som v 37/3 tt.
    Krčok mám skrátený na 1,5 cm, polotuhý. Vonkajšia bránka je pre prst a vnútorná uzatvorená, vak blán zachovaný, hlavička už nalieha na panvový vchod.
    Denne od 36 tt pijem caje z alchemilky, malinika, lanových semienok, užívam pupalkovy olej a masírujem hrádzu.
    S aniballom som sa za 5 dni dostala zatiaľ na 29 cm.
    No na poradni mi bolo povedané, že by som mala prestať cvicit s aniballom, aby som si nevyvolala predčasný pôrod, no nebol mi vysvetlený dôvod.

    Chcela by som vedieť Váš názor.

    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže ste už v 38. týždni tehotenstva, v prípade pôrodu by sa už nejednalo o predčasný pôrod. Na základe opisu nevidím dôvod, pre ktorý by ste nemohli s Aniballom cvičiť. Nález na pôrod zatiaľ nemáte.

  • Fragmin a epidural

    , Autor: Julia1988

    Dobrý večer,chcem sa opýtať som v 35 týždni tehotenstva už druhý týždeň beriem fragmin 1 x 2500 IU ako vasodilatacnu liecbu,môj gynekológ má informoval že mi možno neschvália epidural pri pôrode,ja mám veľmi zle skúsenosti z prvého pôrodu a bez epiduralky rodiť nechcem,je to taký problém keby sa jedna dávka fragminu pred pôrodom nepodala? Môže to uškodiť plodu? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, aj keď je to otázka pre anesteziológa, viem Vám povedať, že epidurálna analgézia Vám môže byť podaná cca 12 hodín od podania nízkomolekulárneho heparínu. Pacientkam, ktoré si počas tehotenstva aplikujú nízkomolekulárny heparín, odporúčame si v prípade, že dôjde k rozbehnutiu kontrakčnej činnosti, neaplikovať si dávku. Jednorázovým nepodaním dávky nízkomolekulárneho heparínu sa nič nestane, ani Vám, ani plodu. Navyše, máte predpísanú pomerne nízku profylaktickú dávku, podľa opisu predpokladám pre hraničné, či patologické prietoky.