Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Genitalny herpes

    , Autor: aklatan

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ako je to počas porodu s HSV2, HSV2 som mala už pred tehotenstvom čiže plod by mal byť chránený, ale zaujíma ako je to počas pôrodu, počas tehotenstva som mala výsev zatiaľ len jeden krát a ešte som to neriešila ani s mojim dr, momentálne som 30tt a ako sa blíži pôrod začínam mať obavy. Je možné že aj keď nebudem mat v čase pôrodu výsev dieťa sa pri prechode porodnymi cestami môže nakaziť? A je možné že by som nemala vonkajší výsev ale v núti na krčku (čítala som ze sú aj také prípady) a dr by to nezistil a volil by pôrod prirodzene? Nie je lepšie v takomto prípade ukončiť tehotenstvo sekciou?
    A posledná otázka ak by som mala výsev, ktorý zmizne tak aký odstup je potrebný dodržať medzi vysevom a prirodzeným pôrodom.
    Dúfam ze som to nepísala komplikovane
    Ďakujem za radu



    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, herpesové ochorenia sú vírusové ochorenia. Vírusy ostávajú po prekonaní v našom organizme v latentnom štádiu, za istých okolností a faktorov sa aktivujú a prejavia. Ak v čase rozbiehajúceho sa pôrodu bude genitálny herpes v aktívnom štádiu, tehotenstvo sa ukončuje cisárskym rezom. Nemusíte sa obávať, prípadný výsev a prítomnosť rozvinutého herpesu lekár zistí. Ak v čase pôrodu nie sú prítomné známky a prejavy aktívneho genitálneho herpesu, je možné rodiť spontánne. Postupujte podľa odporúčaní obvodného lekára a neskôr v zdravotníckom pôrodníckom zariadení podľa odporúčaní lekárov.