Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
11,673 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Pôrod cisárskym rezom

    , Autor: Sisi

    Dobrý deň prajem, chcem vás veľmi pekne poprosiť o radu, som v 30 TT tehotenstva a objavili sa mi kondylomy v okolí análneho otvoru.. Môj gynekológ ma poslal na chirurgické odstránenie s anestezou, no keď som bola na predoperacne mi p. Dr anesteziologicka povedala, keďže mam za sebou mimomaternicove a 2 samovoľne potraty a veľmi sa obávam ťažkosti spôsobené anestezou, že to nieje vôbec život ohrozujuci stav a keď som sa opýtala, či sa nič nemôže stať tak ze ona sa zaručiť nemôže, ale ze je to zbytočné a kľudne sa to môže riešiť bud pri pôrode alebo po.. Tak som bola spokojná a kľudná, no dnes som bola u môjho gynekológa tak on silou mocou trvá na zákroku, lebo vraj budem musieť rodiť cisárskym.. Otázka znie, keďže to isté ešte horšie som mala pri dcére pred 10 rokmi a vôbec žiaden problém, pôrod normálny, preto som teraz úplne zneistena, čo robiť, keď každý hovorí niečo iné, a fakt nechcem už teraz podstúpiť zákrok ale ani rodiť cisárskym.. Je to fakt nutné keď niekto v tom vidí problém a iný vôbec, ako to riešiť? Nechcem zneuctievat nikoho názor ale zas sa zbytočne nestresovat keď nemusím, ďakujem veeelmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, počas tehotenstva majú genitálne bradavice (kondylómy, condylomata acuminata) často tendenciu k rýchlejšiemu rastu a hoci sa nimi pri pôrode môže nakaziť aj novorodenec, to, že sa u vás objavili, nie je hneď dôvod na cisársky rez. Záleží na rozsahu nálezu a klinických ťažkostiach ženy, či sa odstraňujú už počas gravidity. Riziko prenosu infekcie počas tehotenstva je v podstate zanedbateľné, avšak počas pôrodu toto nebezpečenstvo už hrozí. Ak by sa jednalo o kondylómy v pôrodných cestách, potom tu hrozí riziko nákazy pre novorodenca a riešením je cisársky rez. Ak ich máte len v okolí konečníka a nález nie je rozsiahly, je na zvážení, ktorý postup bude pre Vás najvhodnejší. Nevidel som však nález, preto sa k tomu nemôžem bližšie vyjadriť. Kondylómy sa môžu odstraňovať aj v lokálnej anestézii, ale zákrok je nepríjemný aj tak, preto je na zvážení takýto postup. Ak je váš klinický stav dobrý, nemáte subjektívne ťažkosti, môžete sa rozhodnúť, že počkáte s odstraňovaním kondylómov až na obdobie po pôrode. Po pôrode sa lokálny nález môže upraviť a kondylómy budú mať menšie rozmery a ložiská budú menšieho rozsahu. Najčastejšie sa na ich odstránenie v ambulantnom alebo domácom prostredí používa „zmrazovanie“ tekutým dusíkom, pitie bylinkových čajov, používanie lastovičníka a cibuľovej maste.

Podobné otázky

  • Fisura a porod

    , Autor:

    Dobry den, som v 32tt a coskoro ma caka porod, mam vsak strach, kedze som bola operovana na analnu fisuru. Aka je pravdepodobnost, ze sa mi to pri norm.porode vrati? Mozem poziadat v takomto pripade o cisarsky rez? Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nemáte zo strany chirurga indikáciu viesť pôrod cisárskym rezom a výkon na konečníku nemá vplyv na vedenie pôrodu, je možný aj spontánny pôrod. Keďže však nepoznám rozsah operačného výkonu, bližšie informácie ani okolnosti, neviem sa bližšie objektívne vyjadriť. Je vhodné to skonzultovať s Vašim obvodným gynekológom, ktorý pozná prakticky všetky výsledky a je viac oboznámený a informovaný.

  • Pôrod

    , Autor:

    Dobrý deň. Prvý pôrod som mala spontánny, druhý sekcia kvôli zvýšeným protilatkam ,potom dve operácie slabinoveho pruhu a teraz by som chcela rodiť spontánne. Myslíte že by to bolo možné? Teraz sa mi protilatky nezvyšujú. Poprípade môžem požiadať o spontánny a keby náhodou tak mi vedia spraviť sekciu? Dr spomínal ešte pred otehotnenim že tehot.neodporuca že mám tenkú jazvu po poslednom pôrode. Má to niečo spoločné s týmto budúcim pôrodom? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spontánny pôrod po predchádzajúcom cisárskom reže, tzv. VBAC je za istých okolností a podmienok možný. Jednou z najpodstatnejších podmienok je hrúbka jazvy maternice. Ak je hrúbka jazvy tenká a nedostatočná, je nutný pôrod cisárskym rezom pre vysoké riziko prasknutia maternice, čo by mohlo mať fatálne následky.