Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,107 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Silné krvácanie

    , Autor:

    Dobrý deň,som 4.týždeň po porode-teraz uz vlastne začínam 5.týždeň a chcela by som sa spýtať či je v poriadku že silne krvácam.Prvé 2 týždne po pôrode som krvácala,potom som uz okolo 9dní nosila iba slipovú vložku lebo som len špinila a teraz už 4 deň zasa krvácam.Cez deň je krvacanie v poriadku-miniem asi tak 5 vložiek ale akonáhle príde večer nestačím sa sprchovať a meniť vložky-behom 5 minút pretečiem a možem sa ísť znovu sprchovať.V krvácaní sú aj veľké krvné zrazeniny široké asi 1 centimeter a dlhé 10-20centrimetrov čo mi naháňa už celkom strach.Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže ste ešte stále šestonedielka, navštívte zariadenie, v ktorom ste rodili. Vyšetria Vás, skontrolujú na USG dutinu maternice a určia ďalší postup.

Podobné otázky

  • Krvácanie po sekcii

    , Autor: Jika

    Dobrý deň, 13.12. som mala planovanu sekciu, druhú v poradí. Nedojcim. Uz počas sestonedelia som dostala menstruaciu 16.1., stredne silnú. 24.1.som bola na kontrolu po sestonedeli a všetko bolo ok.
    30.1. zas prišla menstruacia, 3.a 4.deň velmi silne krvacanie. Obe trvali 6 dní.
    6.2. zas krvacanie, narazovite, do večera preslo, ďalší den len špinenie. Dnes 11.2.zas tmavohnedé krvacanie slabé. Co to môže byt? Nemam bolesti, ani zvýšenú teplotu. Nie je to krvacanie po styku, nezačalo bezprostredne po. Robí sa kyretaz aj po sekcii? Neporani sa operačná rana? Ak v maternici ostalo, co nemalo, ako je to možné? Ved pri sekcii by mala byt maternica dobre vyčistena. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Môže sa jednať aj o ovulačné špinenie. Ťažko povedať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nemyslím si však, že je hneď potrebné uvažovať nad kyretážou. Áno, v indikovaných prípadoch sa realizuje revízia dutiny maternice vo forme odsatia obsahu dutiny maternice, aj po cisárskom reze. Ak však bola u Vás už realizovaná kontrola po šestonedelí a všetko bolo v poriadku, maternica musela byť čistá, bez reziduí. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvacanie po pôrode

    , Autor: JePaTa

    Dobrý deň prajem,

    29.3. Som prirodzene porodila bez akýchkoľvek komplikácií, a tie 4 dni v nemocnici som pravdaže krvacala, ale stále to slablo a slablo, už to nebola ani taká červená sýta krv, ale skôr krvavý výtok.
    Teraz ale týždeň aj niečo po pôrode sa mi spustilo silné krvácanie, krv je sýta niekedy až tmavocervena, a krvacanie oveľa intenzívnejšie.
    Je to normálne alebo treba vyhľadať lekára?
    Niekde som čítala, že krvácanie by malo slabnúť a nie naopak.
    Bojím sa ísť do nemocnice, nakoľko kojím a nechcem byť bez malej, tak da najorv opýtam Vás, ďakujem pekne.

    Pekný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste pomerne čerstvá šestonedieľka, takže krvácanie sa môže vyskytovať. Šestonedelie trvá 6 až 8 týždňov, počas ktorých sa maternica čistí. Nepoznám však žiadne bližšie okolnosti pôrodu, ani ďalšie informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, kde sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Krvácanie

    , Autor: Monka411

    Dobrý deň. Rodila som začiatkom novembra, 4 dni po pôrode mi bola robená kyretaz kvôli tvorbe koagul a zostatku placenty v maternici. Pár hodín po kyretazi som veľmi krvácala, prikladali mi na brucho ľad a podali oxytocín a metergin(snáď som to správne napísala) potom sa krvácanie zmiernilo. Cele sestonedelie som krvacala v norme, ku koncu to bolo slabe spinenie, pár dni skoro nič. Bola som 2x na kontrolnom sone kde bolo vidieť že tam ešte stále mám koagula a asi aj kusom placenty. Tento týždeň ma začali bolieť kríže vystrelujucou bolesťou a včera som začala krvácať. Bolesti mám dosť veľké, boli ma brucho a vystreľuje mi bolesť do krížou(nad zadkom) väčšinou len pri pohybe. Ale znepokojuje ma silne krvácanie a bolesť rodidiel. Viete mi prosím poradiť, či sa môže jednať o menštruáciu? Dcérku plne dojčím. Koncom mesiaca mam ísť na kontrolu, doktor teraz nepracuje.
    A ešte dodám, že som mala “lenivú” maternicu-nechcela sa zavinuť, horšie reagovala na injekciu a ak dojčenie ( necítila som bolesti sťahovania).
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu je veľmi ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Rozhodujúci je USG nález. Samozrejme, môže sa jednať aj o menštruačné krvácanie. Tým, že kojíte, môže byť menštruačný cyklus nepravidelný a krvácanie môže byť rôznej intenzity. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Krvavé ocistky

    , Autor: Zzuunnaa

    Dobrý deň, som 10ty deň po pôrode a stále mám krvavé ocistky (jasne červená krv ako pri MS). Dve noci za sebou sa mi stalo (raz po odsavani mlieka, druhý krát bez akéhokoľvek súvisu s dojčením) že mi zrazu začalo veľmi silne krvácanie (tiekla mi krv až po nohách, druhý krát vyšla aj veľká zrazenina), minula som asi 3 vložky v priebehu minuty. Potom sa krvácaní ustalilo a opäť je ako pri MS (červená krv, vsiaka do vložky). Žiadna zmena farby na hnedú a pod. Zaroven sa stalo, že sa mi rozpadla rana (vonkajšie stehy), doktor mi dal na to len takú hnedú masť, vraj sa to nemusí zašiť. Chcem sa opýtať, či sú tieto krvavé ocistky stále v poriadku? A dokáže sa rana po nástrihu (má cca 4 cm) zrast aj napriek tomu že je rozostupena? Ďakujem za odpoved, prídem si už ako hypochonder :/

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, červené očistky sú desať dní po pôrode normálne. Počas šestonedelia, ktoré trvá 8 týždňov, sa postupne menia červené lochie na tmavohnedé, ktoré sú potom nahradené žltými, tie sa následne vyčíria, až následne číry výtok zmizne. Každá z týchto etáp trvá individuálne dlho. Počas kojenia, ale hlavne po kojení, kedy sa maternica sťahuje najintenzívnejšie, môžu odchádzať aj krvné koagulá až veľkosti päste. Čo sa týka dehiscencie pôrodníckej rany, bez videnia nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Povolené stehy, prípadne rozpadnuté šitie sa opätovne nešije. Aplikovať si môžete DermoChlorophyl sprej päťkrát denne, po každej sprche, či toalete. Rana sa musí vyhojiť, zo spodiny musí vygranulovať granulačným tkanivom. Okraje sa potom k sebe priblížia a prirastú. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste rodili. Oni sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť k nálezu.

  • Krvácanie po šestonedelí

    , Autor: Marienka1994

    Dobrý deň,
    Som 7 týždňov po druhom pôrode. Pri pôrode sa vo mne roztrhla placenta, tak mi robili aj kyretáž. Následne som krvácala normálne, neskor to prešlo do špinenia a po 4 týždňoch to prestalo. O týždeň na to sa mi krvácanie vrátilo a krvácam až doteraz, nie je to silné krvácanie, ale ide o čerstvú krv. Môžem takto dlho krvácať, aj keď to krvácanie nie je silné? Je možné, že ma po pôrode zle vyčistili? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, šestonedelie trvá 8 týždňov. Ak ste prestali špiniť a po čase sa špinenie, či krvácanie opäť vrátilo, je možné, že sa jedná aj o menštruáciu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.