Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,989 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Baktérie

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor,chcem sa opýtať bol mi pri výtere zistený Streptococcus agalactiae - ojedinele, lactobacillis species a streptococcus epidermidis,doktorka mi predpísala Polygynax, som v 34. týždni tehotenstva,nemám žiadne problémy,mám ho užívať alebo nie. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nález Streptococcus agalactiae znamená, že ste GBS pozitívna. Nález Streptokoka nie je ani tak nebezpečný pre Vás, ako pre plod. Pre Vás to znamená to, že od príjmu na pôrodnú sálu pri kontrakčnej činnosti alebo predčasnom odtoku plodovej vody až do pôrodu Vám budú podávané antibiotiká. Lokálna liečba antibiotikami vo vašom týždni ani nepoškodí, no aj napriek absolvovanej liečbe budú pri príjme na pôrodnú sálu podávané antibiotiká vnútrožilovo a bude sa stále pozerať na to, že ste GBS pozitívna.

Podobné otázky

  • Mykóza

    , Autor: Nunka17

    Dobrý deň pán Doktor, som v 23tt, momentálne doberám atb dalacin a od začiatku tehotenstva má trápi mykóza, môže to spôsobiť odtok plodovej vody? Gynekológ mi stále predpisuje nystatin galvex a ja som si kúpila gynellu silver foam. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, mykóza v tehotenstve spôsobuje skôr subjektívne ťažkosti u ženy a tým, že sa jej darí v zmenenom pošvovom prostredí vytvára vhodné podmienky pre baktérie a mikroorganizmy, ktoré už môžu mať vplyv na krčok maternice. Vhodné je realizovať si občasne vaginálne výplachy a dlhodobejšiu kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Hnedý vytok

    , Autor: Tama244

    Dobrý deň, som takmer 8 týždňov po druhej akútnej sekcii, plne dojčím. Čistila som sa mesiac, potom dva dni nič a následne 10 dní krv (tmavá, jasná, niekedy to malo formu ako prvé krvavé ocistky). Krvácanie skončilo presne 6ty týždeň po pôrode. Po piatich dňoch mi zase prišiel hnedý výtok a trvá už sedem dní (raz tmavý niekedy až čierny, inokedy zase bledý..). Asi od tretieho týždňa po sekcii ma mierne pobolieva podbruško, striedavo ide ako keby o menštruačnú bolesť, tupú a pálivú bolesť. Na pár dní mi začalo v pošve svrbenie a štípanie, ktoré sa neskôr stalo menej intenzívnym, v tehotenstve som bola 3x preliecena na baktérie ecoli. Opäť má tiež začala bolieť aj vonkajšia jazva, je to taká rezavá a pulzujúca bolesť. Je to normálny stav po druhej sekcii? Po prvej sekcii som po dvoch týždňoch nemala žiadne ocistky ani bolesti..

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, čo sa týka špinenia, či krvácania po ôsmich týždňoch po sekcii, je možné, že sa Vám dostavila menštruácia. Šestonedelie trvá osem týždňov. Čo sa týka bolestí, iba na základe opisu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Opakujuce sa bakterie v moci

    , Autor: vladkab

    Dobry den,
    momentalne som v 36 tt. a chcela by som sa Vas opytat, ci mozu bakterie v moci, nejako ohrozit dieta pri samotnom porode. Zial sprevadzaju ma cele tehotenstvo, hoci som brala uz 3x antibiotika. ( v 17tt - AUGUMENTIN 7 dni, v 19tt - ZINAT 10 dni a v 34tt - CEDAX 5 dni) Najcastejsie to bolo koli bakterii Escherichia coli. Naozaj uz neviem, ako sa voci tomu branit. Stale beriem Urinal, pijem dostatok tekutin, vela vody s citronom (koli vitaminu C, kt. by mal ich pocet znizovat), vzdy, ked potrebujem idem na WC, aby som zbytocne nedrzala moc v sebe, dodrziavam hygienu. Ale zial nic mi nepomaha. Niekde som citala, ze neustale zapaly mocoveho mechura mozu byt sposobene aj tlakom dietata nan.
    Za Vasu odpoved Vam vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    o dieťatko sa nemusíte obávať, je možné dieťatku po pôrode odobrať kultivácie z uška či nedošlo k infekcii ale nepredpokladám infikovanie novorodenca, akurát by bolo vhodné informovať neonatológa o opakovaných infektoch močových ciest.