Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zápach

    , Autor: Sn3pi3

    Dobrý deň mám menší problém mám žltý butik a rybací zápach z

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, žltý výtok s rybacími zápachom svedčí pre vaginálnu infekciu. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení a výterov určí príčinu ťažkosti a stanoví ďalší postup.

Podobné otázky

  • Análny a vaginálny styk

    , Autor: Hancika

    Dobrý deň Pán doktor,
    s partnerom sme pred nejakým časom vystriedali análny a vaginálny styk bez ochrany. Ubehol už nejaký čas a momentálne mám pochybnosti, či nemôžem byť tehotná. A prichádzajú mi trocha výčitky
    a obavy, že ak by sa to potvrdilo, tak či by toto striedanie nemohlo prerásť do niečoho, čo by mohlo spôsobiť nejaké problémy alebo dokonca potrat ak by som otehotnela. Sú takéto obavy/ výčitky opodstatnené? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného vaginálneho styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Samozrejme, pri striedaní análneho a vaginálneho styku sa nedá vylúčiť zanesenie infekcie do pošvy. Predpokladám, že ak by došlo k vzniku infekcie, prejavovali by sa u Vás ťažkosti, najmä pálenie, svrbenie, či zapáchajúci výtok. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia a antibiotiká

    , Autor: Beátka52

    Dobrý deň želám. Užívam HAK Vreya už viac ako rok. Pred týždňom som dobrala penicilinové ATB, ktoré som užívala 7 dní. Po 4 dňoch od ukončenia užívania ATB sa mi objavil mierne hnedý výtok, bez zápachu alebo nejakej hrudkovitej konzistencie. Mierne ma pobolieva ľavý vaječník ale inak nemám žiadne ťažkosti. HAK som vysadila pred 2 dňami, kvôli prestávke. Je možné, že výtok je spôsobený znížením účinku HAK kvôli užívanie ATB? Menštruáciu by som mala dostať v pondelok a zvyčajne sa nestretávam s takýmto výtokom ani pred mmeštuáciou. Za odpoveď Vám vopred srdečne ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od preparátu užívaných antibiotík. Nevylučujem možný znížený účinok hormonálnej antikoncepcie. Je vhodné sa chrániť aj doplnkovo (používať kondóm) aj počas sedemdňovej pauzy, aj aspoň prvých 7 dní nového blistra. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Výtok

    , Autor: Mmmmmmmm

    Dobrý deň,

    Veľakrát už som už bola s tým aj u svojho gynekológa ale nejako mi nepomohol.
    Príde mi že môj výtok zapácha takou kyselou vôňou, trpkastou. Necítim sa potom ako žena príťažlivá. Býva občas biely až zažltnutý. Občas je hustejší, mietsami hrudkovity a niekedy býva ako sliz. Občas cítim také jemné pálenie, pri vaginálnom vstupe. Mám iba jedného partnera, veľmi dbam na hygienu a toto ma veľmi znepokojuje. Viete mi pomôcť?

    Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa u Vás jednať o patologický výtok. Pošva bežne produkuje bieložltý kyslastý výtok, ktorý je produkovaný laktobacilmi, teda dobrými baktériami v pošve. Nevylučujem však, že sa u Vás môže jednať aj počínajúcu kvasinkovú infekciu, či bakteriálnu vaginózu. V pošve je za normálnych okolností kyslé pH. Samozrejme chápem, že ak je výtoku viac, môže to byť už obťažujúce. Skúste si realizovať raz za čas vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom. Následne si môžete realizovať 7 - 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie realizovať štandardné kultivačné, ako aj rozšírené mikrobiologické výtery a vyšetrenia. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Bolest v pochve

    , Autor: Chlpitko

    Dobry den chcela by som sa opytat mam taky problem stale mam pocit ako keby tlaku v pochve,ake ked je zle zavedeny tampon,stipanie ako keby pocit suchej pochvy zacalo to tak pred rokom okrem toho mam stale mokre nohavicky a ta tekutina tak horko zapacha, tiez mam velmi bolestivu ovulaciu,a pre tento pocit moj sexualny zivot je nulovy ked to zacalo tak som mala niekolko krat za den velmi silnu bolest v rozkroku ale myslela som ze je to z chrbtice bolo to v podbrusku uplne dole a aj v pochve ked som si zatlacila do rozkroku a prekrizila chvilku nohy tak to po chvili preslo.Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť naozaj viacero. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pre bližšie určenie príčin je potrebné realizovať gynekologické vyšetrenie, výtery, či už kultivačné alebo mikrobiologické, ako aj USG vyšetrenie a na základe toho sa určí ďalší postup.

  • Tehotenstvo?

    , Autor: Zuzaska

    Dobry den.chcem sa opytat.poslednu menstruaciu som mala 4.2.2023.v case ovulacie sme s priatelom mali nechraneny sex.v marci som mala dostat menzes 4teho ale 1.3 som zacala krvacat ale nebolo to ako zvycajne..len trosku krvy ktora bola najprv ruzova,potom ruzovo hneda a mala iny zapach ako menzes.toto trvalo asi 3 dni ale fakt tej krvy bolo akoze len par kvapiek za cely den.robila som si tehotensky test ale ukazuje negativ..mozem byt tehotna alebo to je nieco ine? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenský test nemá zmysel ešte realizovať, je to ešte skoro. Tehotenský test sa odporúča realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie a neskôr. Odsledujte si to. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.