Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,241 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Plodnosť

    , Autor: jamima-post-sk

    Dobrý večer. Mam 47 r. 20.5. mi bola vybratá mirena po 6 rokoch. Nemala som za tu dobu vôbec menzes, naposledy v októbri 2021 trošičku špinenie. Chcela som si dat ešte zaviesť mirenu. Moja gynekologicka mi vzala krv na vyšetrenie plodnosti. /Mulerov hormón, protilátky AMH/. Volala som si ohľadne výsledkov. Povedala mi, že hodnota je 0. Ze mi už hormonálnu antikoncepciu netreba. Chcela som sa uistiť, proste, či sa môžem spoľahnúť na to že nie je už možné otehotnenie. Povedala, že nemám špekulovať, riešiť, že som stará. Vlastne ani nebola ochotná mi nejako vysvetliť, len v aplikácii VšZP som si pozrela, že mi bol vyšetren Mullerov hormán a protilátky AMH. Prosím vás, môžem teda bez obáv považovať túto skutočnosť za to, že sa už nemusíme nijako chrániť. Som proste dosť citlivý človek a hlavne chcem mať istotu. Ďakujem a prepáčte za obsirnu otázku.


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnota AMH hovorí o zásobe vajíčok, takže aj keď ešte dôjde k menštruácii, k ovulácii už nedôjde, keďže sa nemá čo uvoľniť a následne prípadne oplodniť. Ak Vám Váš obvodný gynekológ, ktorý pozná presné výsledky, ako aj okolnosti, povedal, že už neotehotniete a že u Vás už nie je potrebná žiadna forma antikoncepcie, postupujte podľa jeho odporúčaní.

Podobné otázky

  • Ovulacia

    , Autor: jahoda1

    Pomáha duphaston na ovuláciu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na samotné vyvolanie ovulácie nepomáha. Slúži okrem iného na liečbu nepravidelného menštruačného cyklu, či neplodnosť spôsobenú nízkou hladinou progesterónu. Keďže nepoznám žiadne bližšie výsledky vyšetrení, nálezy, informácie ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Dozrievanie spermii

    , Autor: 33Janulka33

    Dobrý deň, s manželom plánujeme tehotenstvo. Dočítala som sa, že spermie dozrievaju až 60-70 dní. V období, keď budem mať plodné dni, to bude 6 týždnov, čo manžel vypil - na akcii veľké množstvo alkoholu - stalo sa to jednorazovo. Treba počkať s otehotnením aspon mesiac, z dôvodu, že by mohli byť kvôli jednorazovej nadmernej konzumacii alkoholu poškodene? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spermie dozrievajú a tvoria sa priebežne. Požitie alkoholu pred dlhším časom zásadný vplyv na plodnosť nebude mať. Nie som ale andrológ, takže mi neprináleží vyjadrovať sa k danej oblasti.

  • Mám od gynekológa nárok na PN?

    , Autor: Dolly

    Dobrý deň,moja otázka sa týka tehotenstva a následnej PN. Začínam 5tt. Po 5tich rokoch sa mi konečne podarilo zázrakom otehotnieť. Pred pár rokmi som podstúpila aj hormonálnu liečbu neplodnosti,žiaľ neúspešne. Minulý rok mi bola diagnostikovaná anemia,ktorá je už vďaka Bohu pod kontrolou a od malička som bola sledovaná kvôli oblickam. Pár rokov mám problémy s nízkym tlakom,pri ktorom mi je až na odpadnutie. Mám naozaj veľmi ťažkú prácu vo výrobnej hale,za smenu preložím tonu ( nakoľko sa nás materiál váži,tak to nieje vymyslené číslo)materiálu,vdychujem kovové piliny a výpary zo strojov z výroby materiálu, a výfukové plyny z vysokozdvižných vozíkov ( je to tam ako v garáži) Robím týždeň ranné,nočné poobedne. Cez leto je u nás v hale aj 45C. Vedenie má nemá kam preložiť,sami posielajú ženy na PN,pretože u nás tehotné robiť nemôžu. Môj gynekológ mi na toto všetko povedal,že nieje dôvod na PN,a nemá mi čo napísať do diagnózy,pričom už predchádzajúci gynekológ ktorý má liečil na neplodnosť mi povedal,že keby sa mi aj podarilo otehotnieť,musím ísť na rizikové,nakoľko som s otehotnením mala veľké problémy a už by sa to nemuselo podariť. Sestrička mi len bez kúska citu povedala,že kľudne pracovať môžem a že keď sa to nebude mať udržať,tak to aj tak odíde. Áno to je síce pravda,že môžu nastať komplikácie aj doma,ale nie je lepšie im predchádzať ako ich vytvárať? Pritom obaja vedia ako dlho sa mi nedarilo otehotnieť a akú mám prácu. Ďakujem za váš názor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vzhľadom na okolnosti by bolo rozumné pouvažovať o PNke, ak Vám zamestnávateľ nevie zabezpečiť náhradné pracovné miesto, či zaradenie. Ak to aj napriek všetkému nebude zo strany Vášho obvodného gynekológa možné realizovať , skúsiť môžete aj iného špecialistu, kde ste vedená, či sledovaná.

  • Choroba a plodnost

    , Autor: Soniska

    Dobry den pan doktor,s manzelom sme sa zacali snazit o babatko ale dostala som zapal priedusiek,atb som nebrala ale mnozstvo doplnkov. Grepfruitove semiacka,kapucinku,imunoglukan,koloidne striebro,C,D, bronchicum,kalcium...kedze menstruciu som mala pocas choroby tak onedlho mi zacinaju plodne dni. Je potrebne dat si mesiac pauzu,pripadne viac alebo to mozme skusit tento mesiac? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zápal priedušiek sa málokedy podarí preliečiť bez užitia antibiotík. Ak však nebude nutné užívať antibiotiká, skúsiť otehotnieť môžete aj teraz. Ak Vám však tehotenstvo neponáhľa, tak sa radšej poriadne preliečte a snažte sa od budúceho mesiaca.

  • najvhodnejší vek

    , Autor: andrea-nov

    Dobrý večer, pani doktorka, chcela by som sa opýtať na Váš názor, v akom veku pacientky odporúčate 1.dieťa? Počula som názory, že žena by mala otehotnieť do tridsiatky, mám 29, no s manželom plánujeme až za také 3-4 roky...
    Kedy je podľa Vášho odborného názoru najvhodnejší vek na 1.dieťa?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    samozrejme vzhľadom k fyziologickým mechanizmom v organizme je doporučované tehotentsvo vždy čím skôr (aspoň do 35 roku veku), avšak dnes je tehotenstvo možné i neskôr po 30 rokoch, treba však samozrejme rátať i s možnými komplikáciami, stratami, opakovanými pokusmi, neplodnosťou...
    s pozdravom.