Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,279 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • T?

    , Autor: Monixon

    Dobrý večer, chcem sa opýtať že dnes ráno s manželom sme mali pohlavný styk s ochranou a stalo sa že nám praskol a dnes poobede som dostala menštruáciu je možné že otehotnem?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za týchto okolností je pravdepodobnosť tehotenstva veľmi malá. Ak došlo k regulérnemu menštruačnému krvácaniu, nemyslím si, že Vám hrozí tehotenstvo.

Podobné otázky

  • Hormonálna nerovnováha, priberanie

    , Autor: Aniko23

    Dobrý deň Pán doktor. Písala som vám ohľadom hormonálne nerovnováhy po vysadení antikoncepcie a následnom začatí diéty Natur house. Moja gynekologička má tak plné termíny, že ma objednala až za mesiac. Tak som vás chcela poprosiť o radu akú antikoncepciu by ste mi poradili prípadne nejaké vitamíny? Idem "vyskočiť z kože" váha narastá a neviem ovládať svoje hormóny cítim sa z toho zle... potreboval by som niečo dočasne na hormóny a chudnutie... prípadne aká antikoncepcia by mi najlepšie sadla aby som si vedela online vypýtať recept? Mám 29 rokov takže menopauza to nebude. Ďakujem pekne za pomoc ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, je najskôr potrebné zistiť príčiny priberania. Nemusí sa vôbec jednať o gynekologický problém. Naslepo, skusmo predpísaná hormonálna antikoncepcia Vám môže ešte viac uškodiť, či skomplikovať stav. Vhodné je doplniť endokrinologické vyšetrenie. Váš obvodný gynekológ Vám môže realizovať hormonálny profil a na základe toho určiť ďalší postup. Takto sa Vám však naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Hormonálna nerovnováha,priberanie

    , Autor: Aniko23

    Dobrý deň. Pán doktor mám taký problém, že som pred tromi mesiacmi začala s diétou natur house, kde mi bolo doporučené vysadiť po 5 rokoch antikoncepciu nakoľko mi vraj zadržiava veľa vody v tele...no od kedy som ju vysadila a po neúspešnej diéte skončila aj s ňou,tak aj napriek zdravej strave a cvičeniu som začala veľmi rýchlo priberať aj 2-3kg za týždeň... mám 29 rokov a už posledné dva týždne sa cítim úplne zle som bez nálady, mám dosť veľké výkyvy nálad a neviem čo sama so sebou... mám pocit, že to postupuje až do depresií...ani po troch mesiacoch sa mi hormóny neustálili a mám nepravidelný menzes s tým, že niekedy aj tri krát do mesiaca...vedeli by ste mi prosím nejako poradiť? Moja gynekologička má momentálne dovolenku... chcela by som hlavne dať dokopy hormóny a váhu pretože sa mi zdá nech robím čokoľvek nič mi nezaberá...okrem iného som bola u obvodného a z preventívnej prehliadky mi povedal, že mám všetko ok ...tak neviem, či sa mi toto všetko dá dokopy ak začnem brať opäť antikoncepciu alebo čo by ste mi poradil? Ďakujem pekne ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, priberanie 3kg za týždeň v poriadku nie je. Vhodné by bolo doplniť endokrinologické vyšetrenie. Dá sa uvažovať aj o opätovnom nasadení hormonálnej antikoncepcie, je však potrebné vylúčiť, či zistiť príčiny priberania. Nemusí sa vôbec jednať o gynekologický problém, Váš obvodný gynekológ Vám však môže realizovať hormonálny profil a na základe toho určiť ďalší postup. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Dve ovulacie

    , Autor: Mella

    Dobrý deň, chcem sa spýtať na ovuláciu. Mám ročného syna, ktorého dojčim. Neberiem žiadnu antikoncepciu ale snažím sa sledovať si cyklus. Väčšinou viem kedy mám ovuláciu ale niekedy mám pocit ako keby som mala dve ovulacie. Jednu normálne v termíne po zhruba 14 dňoch a druhú tesne pred menštruáciou. Plus mínus 4/5 dní. Je to možné že by som mala dve ovulacie? Môžem tým pádom aj počas druhej otehotnieť? Alebo stihne sa vajíčko zahviezdiť napríklad aj deň pred menštruáciou?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nejedná sa o dve ovulácie vrámci jedného menstruačného cyklu, ale o ďalšiu ovuláciu. Menštruačný cyklus a ovulačný cyklus sú dva samostatne prebiehajúce cykly, ktoré síce na seba nadväzujú (mali by), ale sú riadené samostatne. Preto sa môže stať, že žena, ktorá má dlhší menštruačný cyklus a kratši ovulačný cyklus môže ovulovať dvakrát počas jedného menstruačného cyklu. Samozrejme, tehotenstvo je možné. Sú to kvalitou úplne rovnaké ovulácie. Rovnako tak kojenie nie je antikoncepcia, takže môžete pomerne ľahko otehotnieť. Je možné užívať jednozložkovú hormonálnu antikoncepciu, ktorú môžu užívať aj kojace ženy, bez vplyvu na kojenie.

  • Hnedý výtok resp špinenie od ovulacie

    , Autor: Mončikaa

    Dobrý deň,

    od 16.3.2024 dňa ovulácie mám slabý hnedý výtok resp. špinenie. Najprv som si myslela, že to je ovuláciou preto sme sa 17.3.2024 pokúšali s partnerom o bábätko. Pár dní na to som sa cítila slabá, prespala som 2 dni, jeden deň ma bolelo hrdlo, ako keby mala prepuknúť nejaká choroba. Zdá sa mi, že som mala aj citlivé močové cesty, nasadila som si hneď zvýšené vitamíny a keďže som nevedela že či je tá citlivosť od močových ciest alebo pošva aj brusnicovy sirup. Slabosť a ostatné príznaky začínajúcej choroby prešli ale špinenie zostalo. Preto som nasadila Beliema vaginálne tabletky. Výtok a špinenie sa trolinka zmiernilo ale nezmizlo. Mám pocit že dnes alebo zajtra sa mi začne menštruácia. S mojím gynekológom som hovorila v pondelok po telefóne nakoľko má dovolenku, odporučila mi dobrať vaginálne tabletky. Preventívnu prehliadku mám naplánovanú na 15.4. Predpokladám že nakoľko sa mi začínajú moje dni je bezpredmetné ísť na prehliadku na pohotovosť. Počkať až kým menštruácia skončí? Mám doma Enzitol a Biseptol. Môžem ich preventívne brať alebo počkať na vyšetrenie 15.4 po menštruácii? Neviete mi povedať čo to môže byť? Prosím o radu čo robit. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero, nevylučujem aj začínajúcu menštruáciu. Ak ťažkosti ustupujú, skúste vyčkať na koniec menštruácie, prípadne vyčkajte do preventívnej prehliadky. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa skôr.

  • Nastrih hrádze

    , Autor: Viktoria Viky

    Dobrý deň, chcem sa opýtať na nastrih hrádze. Porodila som 18.2. pričom mi bola robena epiziotomia no dodnes mám nepríjemné a bolestive rezanie,pichanie a bolesti v oblasti nastrihu. Stale nemozem sedieť priamo, musim mat vankusik. Je to normálne aj po vyše mesiaci od pôrodu? Objednaná som na kontrolu ku môjmu obv.gyn. až 11.4. Používam dermochlorofyl a cca 3 dní aj rivanol. Viete mi prosim poradit ako zmiernit bolest? Resp.ako urychlit zahojenie..Dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu sa takto naozaj nedá bližšie objektívne vyjadriť. Keďže ste ešte šestonedieľka, v starostlivosti Vás má ešte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili. Pri pretrvávaní ťažkostí je najvhodnejšie sa ísť ukázať práve tam. Budú sa Vám vedieť najobjektívnejšie vyjadriť a stanoviť ďalší postup.