Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ellaone

    , Autor: Petrasilery

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať 2.11. mi skončila menštruácia a 6.11. som mala nechránený pohlavný styk cez plodné dni ,do 8-9 hodín po som užila ellaone , momentálne cítim divný tlak na podbrušku a bolesť krížov , predčastnú menštruáciu po užití tabletky som nedostala - chcela by som sa opýtať, či je možne , že sú to stále príznaky po tabletke alebo je možné , že budem tehotná a tabletka nezabrala

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užitím tabletky núdzovej hormonálnej antikoncepcie väčšinou dôjde k znepravidelneniu menštruačného cyklu, bolesti v podbrušku a krížov charakteru menštruačných sa môžu tiež vyskytovať. Za predpokladu správneho a včasného užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Odsleduje si to.

Podobné otázky

  • Tabletka po

    , Autor: lucik19

    Dobrý večer, ja som tu dnes písala ohľadom kúpybtabletky po. Aj keď som v 24 dni cyklu, a ovulácie som už pravdepodobne mala, som trochu nervózna. Viem že je tu malá šanca otehotnenia, no stále nejaká je, no zároveň ak je zbytočne kupovať tabletku po a dopovať sa hormónmi tak by som to nerobila. Myslíte si, že mi nehrozí otehotnenie aj keď tabletku nekúpim? Vopred ďakujem za odpoveď a ospravedlňujem sa za toľko otázok ( no mám menšie stresy ????)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tabletku núdzovej antikoncepcie môžete užiť. Na trhu je však viacero druhov núdzovej antikoncepcie a každá funguje na inom princípe. Ak ste už mali ovuláciu, je zbytočné užívať preparát, ktorý zabraňuje ovulácii, neúčinkoval by. Vo Vašom prípade je vhodnejší preparát ellaOne, ktorý je núdzovou antikoncepciou do 120 hodín (5 dní) po nechránenom pohlavnom styku. Používa sa na zabránenie tehotenstva po nechránenom sexuálnom styku alebo ak zlyhala antikoncepčná metóda, či došlo k roztrhnutiu kondómu.

  • tabletka po a ovulácia

    , Autor: andrea115

    Dobrý deň, chcem sa spýtať, po nechránenom styku som hneď užila núdzovú tabletku ellaone. No potom som zistila, že akurát v ten den som mala mat ovulaciu. Môže byt tá tabletka neúčinná, nakoľko mám ovulaciu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, EllaOne funguje na princípe oddialenia obulácie. Ak už ovulácia prebehla, pred tehotenstvom Vás nechráni.

  • Tabletka po- ellaOne

    , Autor:

    Dobrý deň, dnes v sobotu som do 12 hodín od nechráneného styku s ejakuláciou užila tabletku po- ellaOne. Po 5 hodinách od užitia ma jednorazovo prehnalo, nebola to však vodnatá hnačka. Ostáva účinok tabletky v poriadku? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa nejednalo o hnačku, ani o opakované preháňanie, účinok by mal byť zachovaný.

  • Escapelle

    , Autor: radkis11

    Pán doktor, ja som tu už pisala veľa x a vám dôverujem. Môžem ísť na vyvolávačku, ked mi menzes mešká už 11den? Vráti sa mi do pár dni menzes nasledovne ? Či tá tabletka po konkrétne escapelle vo mne stale pôsobí? Lebo ja už som zúfalá môj gynekolog má koronu, nerobi, inak by som sa radila snim. Po mesiaci som si urobila tehotenské testy a všetky 3 boli negatívne, tehotenstvo môžem vylúčiť snáď. Rátala som si aj od posledného spinenia menzes ktoré sa dostavilo po tej tabletke 5dni na to. A už aj to mešká.
    Pred dvomi rokmi som užila tiež tabletku ale Ellaone a tam mi prišiel na cas menzes, je v niečom escapelle “horšia”? Viem ze treba čakať ale ja mám pocit ze sa mi zväčšili aj prsia, bolia ma viac, nafúknuté brucho mám ale chrbat ma neboli ani nič ako ma pred menzesom zvyklo.
    Prisaham ak toto dopadne dobre a menzes príde tak tu tabletku si už v živote nedám lebo mám pocit ze je to neskutočne svinstvo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, núdzová hormonálna antikoncepcia môže spôsobiť viacero vedľajších, či nežiadúcich účinkov. Na trhu je viacero preparátov núdzovej antikoncepcie, ktoré sú rozdielneho zloženia a ktoré obsahujú rôzne množstvo hormónov. Za predpokladu včasného užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné gynekologické vyšetrenie.

  • tabletka po - po 4 dňoch špinenie

    , Autor: lalia7

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či je normálne, ak som užila tabletku po - EllaOne (po 7 hodinách po pohl. styku, pričom partner neejakuoval do pošvy, ale mimo telo - avsak mala som plodné dni, tak som to nechcela riskovať) a dnes je 3. deň po užití tabletky, ráno som mala krv - myslela som si, že mi prišla menštruacia, avšak rýchlo sa to zmenilo len na špinenie, teraz večer po krvi ani stopy. Mala by som si robiť obavy ? Normálne by mi menstruacia mala prísť až o týždeň. A ešte jedna vec - pred 2 týždňami som po roku a pol vysadila antikoncepciu, takze to boli prvé ,,normálne” plodné dni po dlhej dobe (samozrejme ako gynekológ odporučil - po dobraní blistra)

    Za odpoveď ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o špinenie spôsobené tabletkou emergentnej hormonálnej antikoncepcie. Tabletku ste užili včas. Odsledujte si to. Teraz už nezmeníte aj tak nič.