Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Možnosť

    , Autor: Sima19

    Dobrý deň pán doktor, mala dom počas ovulácie nechránený styk, priateľ sa však do mňa neurobil, ale čítala som o “kvapkách lásky “ . Mala som teraz veľké problémy so zápalmi maternice, vaječníkov atd. Brala som silné antibiotiká a Po styku o par hodín som pociťovala silné pálenie. Menštruáciu mám mať o dva týždne. Môžem zostať tehotná aj napriek tomu, že sa do mňa neurobil?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ak ste mali nechránený pohlavný styk, aj napriek tomu, že nedošlo k ejakulácii, tehotenstvo sa jednoznačne vylúčiť nedá. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Zlý jeden marker

    , Autor: D.K

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa Vás opýtať na Váš názor.
    Absolvovala som druhý screening u pána doktora Grochala. a vyšiel nášmu bábätku jeden marker vyšší.
    Konkrétne NF 6,75 mm
    Ostatné markeri boli aj na prvom screeningu v poriadku, krv na poradni bola v poriadku.
    Biometria plodu je:
    BPD 46,20 mm
    FOD 58,98 mm
    HC 177,13 mm
    AC 157,35 mm
    HL 32,27 mm
    FL 32,98 mm
    TCD 21,16 mm
    NF 6,75 mm -- zvýšené
    NBL 7,14 mm

    Gestačný vek plodu podľa PM: GA 19+3
    Kompozitný vek plodu: GA 20+3

    ..Chcem sa Vás poprosiť, či je dôvod na strach, alebo môže byť tá hodnota vyššia a nemusí to hneď znamenať, že bábätko bude postihnuté.
    Na amniocentézu sa naozaj bojím isť, a keďže vyšiel iba tento jeden marker, neviem či je to tak potrebné.
    Ďakujem Vám zo srdca za vašu radu.
    Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnota NF by nemala presahovať 6 mm, hraničná jedna hodnota však ešte nemusí nič znamenať. Máte možnosť realizovať ešte jedno morfologické USG, alebo neinvazívne vyšetrenie krvi - Trisomy test, prípadne podstúpiť amniocentézu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam postupovať podľa odporúčaní lekárov, ktorý majú špecializáciu z materno-fetálnej medicíny, ktorý Vám realizovali vyšetrenie.

  • Padanie vlasov

    , Autor: Wendy342

    Dobry den pan doktor, pred vyse rokom a pol som rodila a dieta stale dojcim. Menzes som dostala prvy krat 16 mesiacov po porode a dalsi o 4 mesiace na to. Cca pri druhom menzese mi zacali extremne padat vlasy a trva to uz par tyzdnov. Je nejaka moznost ze je to z hormonalnych zmien ?
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, príčin vypadávania vlasov môže byť viacero, od nedostatku bielkovín, železa, hormonálnych výkyvov, stresu, užívania liekov, či nadmerného užívania vitamínu A alebo selénu, úpravy vlasov chemickými prostriedkami, ... Vypadávanie vlasov postihuje cca 50% žien po pôrode. Denne zdravému človeku vypadne 40 – 100 vlasov. Počas tehotenstva vplyvom tehotenských hormónov zostávajú vlasy v pokojovej fáze dlhšie a k ich uvoľňovaniu dochádza obvykle 10 – 14 týždňov po pôrode, keď už dôjde k úprave hormonálnej rovnováhy. Na trhu je viacero voľnopredajných preparátov, či doplnkov, ako aj preparátov na predpis, napríklad methionínových kapsúl.

  • UPT

    , Autor: Daja1990

    Dobrý deň pán doktor. Moja otázka bude asi mierne nezvyčajná ale chcela by som vedieť Vás názor na jednu vec… mám mojim gynekológom potvrdené tehotenstvo (8tt), od mojej poslednej návštevy u neho sa ale veľa veci zmenilo a v mojom súkromnom živote sa udiali zasadne zmeny. Budúci týždeň som objednaná na UPT… mám už dve deti, a rozhodla som sa takto keďže by som s deťmi zostala sama. Môj pán gynekológ je dosť kresťansky založený a jeho sestrička za ním nezaostáva. Viem že je to moje rozhodnutie( a naozaj nebolo lahke ) ale chcela by som vedieť či nie je čo i len mala možnosť že by som k doktorovi po tomto zákroku šla s tým že som začala krvácať samovoľne… takto, je po tomto zákroku poznateľné že som ho podstúpila? Alebo ak by som sa ,, nepriznala” môj gynekológ to bude vidieť? … nechcem aby to vyzeralo že potrebujem klamať ale som zúfalá z tejto situácie a nemám sa na koho obrátiť , mám traumu z toho čo má u neho čaká ak mu budem musieť priznať čo sa stalo… alebo je potrebná návšteva gynekológa po tomto zákroku ak nebudú žiadne komplikácie? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, stále je v platnosti legislatíva SR, v ktorej sú zakotvené aj podmienky umelého prerušenia tehotenstva. Ak spĺňate všetky zákonom stanovené podmienky, máte na to právo. Je to Vaše plné rozhodnutie a Váš obvodný gynekológ Vás má poučiť, ale rozhodnúť sa musíte sama. Nesmie na Vás byť vyvíjaný žiadny nátlak. Po zákroku nie je rozoznateľné, či ste podstúpili umelé prerušenie tehotenstva alebo revíziu dutiny pri spontánnom potrate. Jedná sa prakticky o ten istý zákrok s rovnakým priebehom aj trvaním.

  • HPV-ockovanie-

    , Autor: Zuzana0309

    Dobrý deň, chcem sa spýtať - dala som sa na ockovanie proti hpv vírusu, mám za sebou 2. dávku a v máji ma čaká 3. - moja otázka znie, môžem sa stále obávať infikovania sa hpv vírusom v takej miere ako keby neabsolvujem ockovanie vôbec? Resp. Existuje už aj po druhej dávke ako taká čiastočná ochrana? Doplňujúcou otázkou je tiež či v prípade infikovania sa hpv vírusom medzi 2 a 3 dávkou mi môže hpv ostať až do doby kým sa s ním môj organizmus nevysporiada sám? Alebo už absolvované ockovanie (po tretej dávke) ma pozitívny vplyv aj na už hpv v tele? - teda existuje možnosť že po absolvovaní plného zaockovania bude hpv vyliečené a nebude vykazovaná pozitivita?
    Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, poznáme cca 150 typov HPV vírusov. Očkovanie chráni proti deviatim najrizikovejším a najčastejším, ktoré spôsobujú rakovinu krčka maternice a kondylómy, teda genitálne bradavice. Ak ste už očkovaná 2. dávkami preparátu Gardasil, ste už prakticky momentálne chránená. Tretia dávka by mala zaručovať doživotné očkovanie. HPV je vírus. Ak už máte vytvorené dostatočné protilátky, HPV vírus nezanechá žiadnu stopu, ani sa neprejaví HPV infekcia. Nebezpečná nie je iba samotná prítomnosť HPV, ale aj to, či sú už spôsobené zmeny na úrovni buniek. Je to ako napríklad s chrípkou. Chrípka príde, organizmus si s ňou alebo poradí alebo zomrie a aj keď si s ňou poradí, ešte nie je zaručené, že nenastali nejaké zmeny v organizme, napríklad na srdci, či pľúcach. Ak ste už raz boli v kontaktne s HPV, organizmus si to pamätá, má už vytvorené protilátky a očkovanie je tým pádom proti tomuto konkrétnemu typu neúčinné, keďže už sú vytvorené protilátky. Očkovanie Vás chráni iba pred typmi, s ktorými organizmus ešte neprišiel do kontaktu.

  • otazka

    , Autor: P. Novakova

    Dobrý deň pán doktor, pred cca 3 týždňami sme mali s priateľom pohlavný styk. Najprv sme použili kondom ale potom si ho dal na chvíľu dole. Je si však isty že sa nič nestalo, no ja mam taky divný pocit , zväčšené podbruško. Je možnosť že by som bola tehotna ? Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie aspoň 14 dní si môžete realizovať tehotenský test, prípadne pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.