Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Močove cesty

    , Autor: Bibulinka

    Dobry den pan doktor. Mam na vas otazku, som tebotna v 13 tyzdni a mam hnis v moči, ale vobec ma nepali ani nestipe pri močeni, len mam jednu oblicku väcsiu ako druhu. Mala som to aj predosle tehotenstvo pokym som neporodila v 6 mesiaci. Prosim vas mohla som prechladnut alebo mat oblickove kamene?. Dakujem za zodlovedanie otazky.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte hnus v moči, môže sa jednať o rozvíjajúcu sa pyelonefritídu. Nesúvisí to s obličkovými kameňmi. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich urológov a gynekológov.

Podobné otázky

  • Hnedý výtok resp špinenie od ovulacie

    , Autor: Mončikaa

    Dobrý deň,

    od 16.3.2024 dňa ovulácie mám slabý hnedý výtok resp. špinenie. Najprv som si myslela, že to je ovuláciou preto sme sa 17.3.2024 pokúšali s partnerom o bábätko. Pár dní na to som sa cítila slabá, prespala som 2 dni, jeden deň ma bolelo hrdlo, ako keby mala prepuknúť nejaká choroba. Zdá sa mi, že som mala aj citlivé močové cesty, nasadila som si hneď zvýšené vitamíny a keďže som nevedela že či je tá citlivosť od močových ciest alebo pošva aj brusnicovy sirup. Slabosť a ostatné príznaky začínajúcej choroby prešli ale špinenie zostalo. Preto som nasadila Beliema vaginálne tabletky. Výtok a špinenie sa trolinka zmiernilo ale nezmizlo. Mám pocit že dnes alebo zajtra sa mi začne menštruácia. S mojím gynekológom som hovorila v pondelok po telefóne nakoľko má dovolenku, odporučila mi dobrať vaginálne tabletky. Preventívnu prehliadku mám naplánovanú na 15.4. Predpokladám že nakoľko sa mi začínajú moje dni je bezpredmetné ísť na prehliadku na pohotovosť. Počkať až kým menštruácia skončí? Mám doma Enzitol a Biseptol. Môžem ich preventívne brať alebo počkať na vyšetrenie 15.4 po menštruácii? Neviete mi povedať čo to môže byť? Prosím o radu čo robit. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero, nevylučujem aj začínajúcu menštruáciu. Ak ťažkosti ustupujú, skúste vyčkať na koniec menštruácie, prípadne vyčkajte do preventívnej prehliadky. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa skôr.

  • Močové cesty

    , Autor:

    Dobrý deň. Moj problém sa ťahá už rok. Pred rokom som dostala bakterialny zapal moč.ciest. Nasadili mi ATB, no problémy neprestali, hoci moč bol vraj čistý. V pošve i moč. Cedtách sanašli bakterie: e coli, zlatý stafilokok. Tak dalšie ATB. Toto sa opakovalo 3/4 roka spolu s vysokymi leukocytmi. Po pol roku, cize od januara 2023 ma začalo boliet v malej panve pri chodzi, akoby mi daco zavadzalo..., pri sedeni, az rezava bolest, a pri ceste v aute po nerovnom terene. Asi v maji konecne zapal ustupil, no bolenie na konci močenie ďalej pretrvávajú i bolesti v panve, akoby medzi pošvou a moč.rurou. boli mi aplykovane vyplachy moč.mechura, prerusenie zrastov brusnej steny o maternicu. No bolesti stale pretrvavaju.....už som zúfala. Vyskusala som uz rozne bylinkove preparaty, vybrals kooec ATB pocas roka. Teraz robim sedavý kupel,uzivam kapucinku pijem hodne cajov. Uz fakt neviem na koho sa onratit, co ešte vyskusat, aby som sa zbavila bolesti. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek obsiahlemu opisu mi nie sú známe výsledky vyšetrení, USG nálezy, ani ďalšie okolnosti, napríklad rozrušovania zrastov, či máte potvrdenú endometriózu, či u Vás boli realizované rozšírené vyšetrenia na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy, ... Príčin Vašich ťažkostí môže byť naozaj viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Dôležité je udržiavať správnu vaginálnu mikroflóru. Ak ešte nemáte vyskúšané vaginálne výplachy (Clogin, Rosalgin), ako aj vaginálne probiotiká, je vhodné ich vyskúšať.

  • Nestanovena diagnoza

    , Autor: AnnB234

    Dobry den prajem, mam dlhodobo problemy po vykonani malej potreby. Vzdy citim neprijemny pocit rezania trva 15-20 minut prejde a opatovne to zacne po dalsej potrebe. Bola som na kompletnych urologickych testoch aj steroch z mocovej trubice kde bol pritomny lactobacilus vaginalis , gynekologicke vytery na mykoplazmy, ureaplazmy, chlamydie, kvapaku, trichomoniazu, gardnerellu vsetko negativne. Vo vytere pritomny stretococus viridans a enterokok faecalis. Neviem kam sa mam este obratit ani gynekolog ani urobol mi nevedia prist na pricinu rezania po vykonani malej potreby. Som uz zufala z toho a neviem ako dalej na ake vysetrenie ist alebo preco sa to deje.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, enterococcus faecalis sa Vám dostal do pošvy pravdepodobne zanesením z konečníka. Skúste si dlhodobo realizovať kúru vaginálnymi probiotikami. Skusmo by sa mohol skúsiť užiť Monural, čo sú jednorázové antibiotiká na močové cesty. Odporúčam tiež dostatočnú hydratáciu, aspoň 2 - 3 litre tekutín denne, aby moč nebol koncentrovaný. Takto sa Vám bohužiaľ neviem viac a bližšie objektívne vyjadriť.

  • Ecoli

    , Autor: Lukas

    Dobrý deň pán doktor mám zistené e coli v močovej trubice a v pošve beriem macmiror complex mastičku ale močové cesty si zatiaľ neliec im pretože odmietam antibiotiká veľmi sa bojím lebo mám z nich veľmi zle skúsenosti neviem čo mám robiť.Existuju neake spoľahlivé antibiotiká na typu ecoli čisto len zamerané na ecoli bez alebo teda miernejsich vážnych vedľajších účinkov dosť som pochudla s striass má od zimi a šušká vo vnútri svrbí a v kakacom otvore.doktor vravel že to bez antibiotík nepôjde poradíte mi čo mám robiť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, antibiotiká sa nasadzujú podľa výsledku citlivosti z kultivácie. Ak je infekcia aj v močových cestách, iba vaginálnym preliečením sa problém neodstráni. Bude potrebné užívať celkovo antibiotiká. Počas užívania antibiotík si realizujte kúru vaginálnymi probiotikami, aby ste predišli prípadným mykózam, či vaginálnym infekciám.

  • močové cesty

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, chcela by som sa spýtat, či sa dá zápal močových ciest dostat z wc? Napr. ak má niekto z rodiny tento problém a používame rovnaké wc, je možné takto príst k zápalu moč.ciest?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teoreticky sa infekcia dá preniesť aj z toalety. Ak sa však jedná konkrétne o infekciu močových ciest, je to málo pravdepodobné.