Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,240 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesti

    , Autor: Anallia

    Dobrý deň Pán doktor mam otázku už vyše paar mesiacov mam bolesti na pravej strane ako sú ladviny neustále pichanie ako ihlami som v 6 mesiaci tehotenstva a bolesti sú väčšie či sedím ci ležím i beham mala som to i pred tehotenstvom ale teras bolest je väčšia moj gynekolog povedal ze vsetko ie vpiriadku ale ja sa tak necítim neviete mi prosím poradiť co to spôsobuje moc Vam Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať o problém s obličkami, môže sa u Vás prejavovať obličková kolika. Bez vyšetrení sa Vám ale neviem bližšie a objektívne vyjadriť. Vhodné je realizovať urologické vyšetrenie,
    vyšetriť moč, realizovať USG obličiek, ... Aj keď sa nemusí jednať priamo o gynekologický problém, ak sa jedná o rozvíjajúcu sa hydronefrózu, či pyelonefritídu, je to navodené tehotenstvom. Odsledujte si to. Odporúčam dostatočné množstvo tekutín, aspoň 2 litre tekutín denne. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás vie odporučiť na ďalšie vyšetrenia.

Podobné otázky

  • Hodnoty progesterónu

    , Autor: Nat285

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa opýtať aké by mali byť hodnoty progesteronu pred menštruáciou vzhľadom k tomu že mi bol robený hormonálny profil u endokrinologa na 46ty deň cyklu a menštruáciu som dostala na 63 deň cyklu. Endokrinológ sa ma nespýtal na to kedy som mala naposledy menštruáciu ani kolky deň cyklu som a napísal mi do správy, že výsledky sú vramci referenčných hodnôt. Lenže progesteron mi vyšiel že mám 1.54 nmol/l. Asi 2 dni po odbere čo som bola 48 deň cyklu som bola na pohotovosti pre silne bolesti v podbrušku a lekár mi na pohotovosti povedal, že už by som mala každým dňom dostať menštruáciu a tie bolesti sú spôsobené tým… Prosím mám tento hormón v poriadku aj keď to bol 46 deň cyklu, nie je tá hodnota nízka?

    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnota progesterónu počas luteálnej fázy menštruačného cyklu (od ovulácie po menštruáciu) je od 10,62 do 89,14 nmol/l, takže u Vás je hodnota výrazne znížená. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, vek, nálezy, výsledky vyšetrení, ani všetky okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Nastrih hrádze

    , Autor: Viktoria Viky

    Dobrý deň, chcem sa opýtať na nastrih hrádze. Porodila som 18.2. pričom mi bola robena epiziotomia no dodnes mám nepríjemné a bolestive rezanie,pichanie a bolesti v oblasti nastrihu. Stale nemozem sedieť priamo, musim mat vankusik. Je to normálne aj po vyše mesiaci od pôrodu? Objednaná som na kontrolu ku môjmu obv.gyn. až 11.4. Používam dermochlorofyl a cca 3 dní aj rivanol. Viete mi prosim poradit ako zmiernit bolest? Resp.ako urychlit zahojenie..Dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu sa takto naozaj nedá bližšie objektívne vyjadriť. Keďže ste ešte šestonedieľka, v starostlivosti Vás má ešte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili. Pri pretrvávaní ťažkostí je najvhodnejšie sa ísť ukázať práve tam. Budú sa Vám vedieť najobjektívnejšie vyjadriť a stanoviť ďalší postup.

  • Bolesť prsníka pri dotyku

    , Autor: Luculka

    Dobrý deň idem sa vás spýtať som tesne pred menštruáciou a boli ma na dotyk pravy prsník nieje to moc strašné žeby sa to nedalo vydržať ale cítim bolesť keď sa ho chytím. Nikdy som stým nemala problém vždy ma boleli dva prsníky keď som mala dostať menzes ale teraz ma bolí jeden ale iba na dotyk. Môže to byť tým že mám čoskoro dostať menštruáciu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevylučujem, že sa jedná o prejav PMS (predmenštruačného syndrómu) a po začatí menštruácie ťažkosti vymiznú. Odsledujte si to. Ak budú bolesti prsníka pretrvávať aj po skončení menštruácie, bude vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Potratova tabletka a bolesti vajecnikov

    , Autor: Zuzivalent1

    Dobry den, v piatok v 9+0tt mi lekar oznamil, ze embryjko sa zastavilo cca v 7tt. Dostala som cytotec na sobotu. Cca 7 hodin som trpela, kym zo mna vyslo vsetko… V nedelu a v pondelok som uz nemala skoro ziadne bolesti, krvacanie klasicke, ako pri ms, ale vcera rano som mala zas brutal krce pri vajecnikoch asi 1 hodinu, mala som deobne zrazeniny s krvou, a po tej 1 hodine zo mna vysla este taka vacsia zrazenia, potom to uz bolo ok, sem tam som este krvacala. Dala som si flector.Teraz od rana 3:00 som sa budila opat na silnu bolest vajecnikov, opat taka krv so zrazenami, uz som bola aj na velkej toalete lebo ma tlaci na konecnik, som nafuknuta, a vajecniky mi strasne bolia, opat az krcovito. Hlavne ten, pri ktorom bolo embryjko. Ta bolest mi uz vyzarovala do krizov aj bokov. Rano 8 osmej som isla na toaletu, vypadla zo mna opat zrazenina a husta krv, ale nie vo velkom mnozstve. Krvacaniebuz tiez ubuda, ale stale citim moj lavy vajecnik. Neboli, lebo som si rano este dala flector. Co sa deje s mojimi vajickami? Je to normalne? Je to kvoli konskej davke potratovej tabletky? Mala som si dat 4 zo spodu a 2 pod jazyk po 8 hodinach.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, myslím si, že spomínané ťažkosti sú spôsobené účinkami Cytotecu. Takto je však ťažké sa bližšie vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vyšetrenie

    , Autor: Helena1

    Dobrý deň,
    Môže lekár pri bolestivom gynekologickým.vysetreni zvoliť napr.mesokain gél?neskresli to výsledky steru?
    Je možné o to požiadať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od toho, či sa realizuje klasická “sklíčková” onkocytológia alebo LBC, kde väčšie množstvo gélu môže naozaj skresliť výsledok steru. Osobne používam na ambulancii 3 druhy zrkadiel, ktorých použitie volím na základe okolností (nerodička, viacrodička, staršia žena, mladšia žena, priestrannosť pošvy, …). Dá sa použiť Mesocain gél, prípadne aj iné druhý gélu. Ja používam gél u každej pacientky.