Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,101 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Špinenie

    , Autor: Emik

    Dobrý deň , potrebovala by som poradiť. Pred týždňom som si robila test , ktorý vyšiel pozitívne . K lekarke mám ísť až o 6 dní . No dnes som mala hnedý výtok , neviem čo to znamená a ako by som mala postupovať . Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto je tažké sa objektívne bližšie vyjadriť, môže sa jednať o špinenie spôsobené vznikom cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou, čo je po erbe časté. Bez vyšetrenia sa však bližšie vyjadriť neviem. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnotiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Hnedý výtok resp špinenie od ovulacie

    , Autor: Mončikaa

    Dobrý deň,

    od 16.3.2024 dňa ovulácie mám slabý hnedý výtok resp. špinenie. Najprv som si myslela, že to je ovuláciou preto sme sa 17.3.2024 pokúšali s partnerom o bábätko. Pár dní na to som sa cítila slabá, prespala som 2 dni, jeden deň ma bolelo hrdlo, ako keby mala prepuknúť nejaká choroba. Zdá sa mi, že som mala aj citlivé močové cesty, nasadila som si hneď zvýšené vitamíny a keďže som nevedela že či je tá citlivosť od močových ciest alebo pošva aj brusnicovy sirup. Slabosť a ostatné príznaky začínajúcej choroby prešli ale špinenie zostalo. Preto som nasadila Beliema vaginálne tabletky. Výtok a špinenie sa trolinka zmiernilo ale nezmizlo. Mám pocit že dnes alebo zajtra sa mi začne menštruácia. S mojím gynekológom som hovorila v pondelok po telefóne nakoľko má dovolenku, odporučila mi dobrať vaginálne tabletky. Preventívnu prehliadku mám naplánovanú na 15.4. Predpokladám že nakoľko sa mi začínajú moje dni je bezpredmetné ísť na prehliadku na pohotovosť. Počkať až kým menštruácia skončí? Mám doma Enzitol a Biseptol. Môžem ich preventívne brať alebo počkať na vyšetrenie 15.4 po menštruácii? Neviete mi povedať čo to môže byť? Prosím o radu čo robit. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero, nevylučujem aj začínajúcu menštruáciu. Ak ťažkosti ustupujú, skúste vyčkať na koniec menštruácie, prípadne vyčkajte do preventívnej prehliadky. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa skôr.

  • Escapelle

    , Autor: Janulka456

    Dobry den, po 44 hodinach od pohl. styku som uzila Escapelle.Bolo to v case zacinajucej menstruacie.Mala som jemne spinenie.To sa zastavilo a na 7 den sa dostavila menstruacia. Potom som menstruaciu dostala aj na dalsi mesiac. Robila som si niekolko tehotenskych testov, vsetky negativne. Posledny som si urobila na 48 den od styku hned rano a bol negativny.
    Myslite,ze po takomto case by sa mi uz tehotenstvo na teste ukazalo?
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu ste tabletku núdzovej antikoncepcie užili včas. Za daných okolností si myslím, že tehotná nie ste.

  • Esvapelle

    , Autor: Janulka456

    Dobry den, pred 37 dnami som mala nechr.pohlavny styk. Priatel sa do mna neurobil (vraj) tak som si pre istotu po 44 hodinach vzala tabletku Escapelle. Styk bol v case zacinajucej menstruacie, mala som jemne spinenie.Menstruacia sa vtedy zrejme tou tabletkou zastavila a prisla na 6ty den po Escapelle.
    Odvtedy som si robila vela tehotenskych testov a vsetky negativne.
    Posledny test digitalny som si urobila na 35 den od styku a bol negativny.V tom case som zacala jemne spinit,co sa spustilo do slabsej menstruacie s kuskami sliznice (tak to mavam).Momentalne memstruaciu este stale mam.Je slabsia ale trva uz 5 den a zrejme uz konci.
    Je mozne,ze aj napriek dvom krvacaniam a niekolkym negativnym testom mozem byt tehotna?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Odsledujte si to. Pri meškaní nasledujúcej menštruácie aspoň 14 dní si môžete skúsiť realizovať tehotenský test. Teraz nemá zmysel realizovať si tehotenské testy. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krv posledný deň ovulácie

    , Autor: Papučka

    Dobrý deň nikdy sa mi to ešte nestalo aby počas ovulácie som mala krv. Bola som na Magnetickej rezonancie a brala som perdison a potom mi pichli kortizony mohlo to spôsobiť ono ? Som sa zľakla že či som mala dostať svoje dni ale vedela som že som ich mala a pozrela som si menštruačný kalendár a dnes mám posledný deň ovulácie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin zašpinenia moze byť viacero. Nevylučujem ani ovulačné špinenie. Špinenie však mohlo byť spôsobené aj užívanými liekmi. Nemusí sa jednať o nič vážne. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Cestovanie v tehotenstve

    , Autor: Nikca89

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa spytat, ci je v poriadku cestovat v druhom mesiaci tehotenstva 12tt, na Maledivy. Dovolenku sme kupovali este pred tym ako som otehotnela, storno uz nie je mozne. Nemam ziadne problemy ani nevolnosti. Je to velke riziko?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pre cestovanie v tehotenstve je vo všeobecnosti najvhodnejší a najbezpečnejší II. trimester. Do 16. týždňa sa dlhé lety vo všeobecnosti veľmi neodporúčajú, sú však ženy, ktoré ani nevedia, že sú tehotné a absolvujú podobné exotické dovolenky bez akéhokoľvek vplyvu na tehotenstvo. Teória, ktorá spája lietanie v prvom trimestri s vyšším rizikom potratu, nebola nikdy dokázaná. Samozrejme platí, že na začiatku tehotenstva by mala byť každá žena obozretná a ak trpí výraznými nevoľnosťami, pravdepodobne ani v lietadle to nebude najkomfortnejšie. Počítať sa musí so zmenami tlakov v priebehu letu a tiež ženu môže nepríjemne ovplyvniť vzduchotechnika, či klimatizácia v lietadle, ktorá najmä náchylnejším ženám môže spôsobiť prechladnutie, či iné ochorenia. Ak sa u Vás objavilo v prvom trimestri špinenie, či krvácanie, mala by ste let odložiť. Ak však boli všetky výsledky vyšetrení a nálezy v poriadku, nemáte žiadne ťažkosti a nejedná sa o rizikové tehotenstvo, nemal by to byť problém. Ak však o tom nie ste presvedčená alebo sa na takú cestu necítite, nevydávajte sa na takú dlhú cestu. Je vhodné to skonzultovať aj s Vašim obvodným gynekológom, ktorý pozná všetky výsledky a nálezy a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.