Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • cysta

    , Autor: nikan

    Dobrý deň pán doktor,chcela by som sa opýtať….V januári som prekonala mononukleózu a dosť ma to „rozbilo“.Začala som mať problém s črevami, vlastne doteraz sa z toho dostávam, okrem toho som mala obličkový záchvat a našli mi kameň na obličke, na CT cystu na vaječníku 3 cm….Bola som na rôznych vyšetreniach, u gyn. som bola v januári a posielajú ma tam znovu.Vlastne ako mi začali tieto problémy,niekedy keď tlačím na stolicu, unikne mi kvapka moču.Vie toto riešiť aj gynekológ alebo mám mu to vôbec povedať? Pri týchto problémoch sa mi skrátil aj cyklus na 21-23 dní, no už nejaké dva mesiace som mala 28, tak sa to dúfam upravuje….je nutná návšteva gyn.,prípadne máte nejakú radu? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčam absolvovať pravidelné preventívne prehliadky. Cystu treba odsledovať, môže sa jednať iba o funkčnú cystu, ktorá môže prasknúť. Čo sa týka úniku moča, je vhodné urologické vyšetrenie, ktoré určí prípadný typ inkontinencie.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Annie2307

    Dobrý deň pán doktor. Idem si sem po radu. 2.1. som mala menštruáciu, 19.1. sa opäť objavilo krvacanie. O 2 týždne som.navstivila gynekológa, kde mi urobil USG vyšetrenie, maternica v poriadku, no na vaječníku mám folikulárnu cystu. Podľa slov lekára praskne sama s príchodom menštruácie. Môj cyklus trvá 23 dní a ešte menštruáciu nemám. Mam iba miernu bolest krížov a podbruška, no asi 2 týždne ma pravidelne trápia hlavne ráno zavraty a občasná bolest hlavy. Rada by som vedela, či je tehotenstvo možné aj napriek tej cyste
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Spomínaná folikulárna cysta môže byť aj tehotenské žlté teliesko. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, ani nálezy, ani všetky informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte.

  • bolestivá hrčka

    , Autor: RENNyk

    Dobrý deň,

    chcela by som sa spýtať. Mám veľmi chúlostivý problém. V auguste minulého roku som bola hospitalizovaná v nemocnici s veľkou bolesťou a opuchom vo vagíne. Začalo to hrčkou vo veľkosti hrášku, ktorá sa behom pár dní dostala do veľkých rozmerov a bolesti, že som nevedela ani chodiť, dokonca som skolabovala museli ma oživovať. V nemocnici ma hospitalizovali bola som tam týždeň. Dostávala som kvôli veľkej bolesti infúzie oblbováky že som až rozprávala z cesty.( spätná väzba od rodiny po návrate domov) Po troch dňoch liečby kedy prišli aj výsledky z odberov a vzoriek (všetko bolo v norme) ma lokálne umrtvili a narezali abces vo veľkosti vajca a všetko postupne vyčistili mala som drenáž...ľadovanie, sprchovanie silné antibiotiká ale úľava, bola som šťastná, že bude konečne dobre. Diagnóza bartolinyho žľaza. Po dvoch mesiacoch som bola hospitalizovaná znova s rovnakým problém, Znova infúzie a tak ďalej ale oprava, že to nebola bartolinka ani v prvom prípade nebola, ale je to žľaza, ktorá je upchatá a deje sami to opakovane. Musím si to ľadovať nemôžem chodiť do práce lebo inač to naberie pôvodné rozmery ale tá hrčka tam stále je a bolí šialene. Nemôžem vykonávať žiadnu fyzickú námahu turistika, yoga .... Opakuje sa jej to takmer každý druhý týždeň. Stále antibiotiká, kortikoidy ibalgin od bolesti. Nepomáha to však. Bola mi navrhnutá operácia, avšak je tam veľké riziko, že je to veľmi miniatúrne a že pokiaľ by bol poškodený nerv tak sa preruší citlivosť, bude to paralyzované... alebo sa naučiť s tým žiť....Chcem poprosiť o radu či ste sa s niečím takým už stretli, čo mám robiť aby som tento dosť chúlostivý problém vyriešila. Ovplyvňuje to naozaj všetko. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek rozsiahlemu opisu sa Vám bez videnia nálezu a poznania bližších informácií, výsledkov vyšetrení, okolností predchádzajúcich zákrokov neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak sa naozaj nejedná o absces Bartholiniho žľazy, ktorú je v prípade opakovaných zabscedovaní potrebné odstrániť celú, neviem takto povedať, o akú inú žľazu by sa jednalo. Cysta veľkosti vajca nevznikne z každej "upchatej" žliazky. Najčastejšie sa naozaj jedná o cystu, či absces Bartholiniho žľazy, ktorú, ak sa problém opakuje a je opakovane prítomná cysta, či priamo absces, je potrebné odstrániť celú. Verím Vám, že máte ťažkosti, je to nepríjemná a bolestivá záležitosť. Takto Vám však viac neviem povedať. Podľa mňa, ak sa Vám problém opakuje každý druhý týždeň, čo je extrémne často, bude potrebné realizovať chirurgický zákrok. Celkom mi nie je jasné, o aké prerušenie nervu by malo ísť. Zase sa však vrátim na začiatok, že bez videnia nálezu a poznania okolností, čí výsledkov vyšetrení sa nedá bližšie vyjadriť.

  • Cysta na vaječníku

    , Autor: Valipo202

    Dobrý deň pán doktor, moja lekárka mi našla cystu o veľkosti 6 cm. Dala mi na to brať HAK Dienorette a mala som začať prvý deň ms. Ms mi ale mešká a začala som brať tabletky skôr ako mi ms prišla. Môže mi to niečo spraviť, že som nezačala užívanie s príchodom ms?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste nezačali s užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, je potrebné sa pri pohlavnom styku chrániť aj doplnkovo (používať kondóm) najbližších minimálne 10 dní.

  • Cysta v prsniku

    , Autor: Dominati

    Dobry den p. Doktor.
    V roku 2016 som si nahmatala hrcku v prsniku. Bol to fibron. Je stale rovnaky max 1.cm
    Pred pol rokom aom si vedla toho nahmatala dalsiu hrcku. Pani doktorka to nazvala ze ide pravdepodobne o mliecnu cystu 1,5 cm velku. Nakolko moja lekarka je dlhodobejsir Pn isla som dnes na sono k inemi lekarovi. Cysta ma stale rovnaku velkost ale vystrasilo ma ze mi povedal ze su v tej ciste biele ciary dve ze to budu papilomy. Na otazku ci sa to zvykne robievat odpovedal skor nie. Na kontrolu mi ale odporucil o 2 roky. Prosim co su to tie papilomy. Stava sa ze sa zvyknu objavit v tychto mliecnych cystach.
    Dakujem za odpoved aj vas cas.
    S pozdravom Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, otázka je vhodná skôr pre mamológa. Papilómy sú nezhubné nádory prsníka. Doterajšie príčiny papilómu prsníka a rizikové faktory vzniku tohto ochorenia súvisia s porušením hormonálnej rovnováhy v tele žien a ľudským papilomavírusom (HPV). Je potrebné to odsledovať. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani celkový záver, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Vhodné je však podľa mňa uvažovať nad doplnením mamografie. S výsledkom USG prsníkov navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás vie eventuálne odoslať na ďalšie vyšetrenia, eventuálne aj na konzultáciu do mamarneho centra, kde sa Vám budú vedieť najlepšie a najobjektívnejšie vyjadriť.

  • USG prsníkov

    , Autor: Kofolaonair

    Dobrý deň,
    bola som na USG prsníkov, povedali mi, že mám bohaté prsné žľazy. Popis je nasledovný: Axila: bilat. bez susp. zmien, Koža: nezhrubnutá, Podkožie: voľné. Parenchým: bilaterálne prítomný hyperechogénny žľazový parenchým, bez suspektných ložiskových zmien. Vravo na r-HQQ ostro ohraničená hypoechogénna opacita do veľkosti 9 mm bez pat. vaskularizácie, ľahko zvlnených kontúr. Ojedinelé cysty bilat., bodkovité hyperechá viac vľavo. Záver: BI-RADS 3, v.s. FIA na r-HQQ vpravo - dif. dg. zahustená cysta.
    Pani radiologička povedala, že je to nezhubné, nevidela, či je to zhluk cystičiek ale keby tam niečo bolo, malo by to ísť von. Na USG som bola pred menštruáciou. Mohlo to mať na to vplyv? Mám sa obávať, že by z toho mohol byť zhubný nádor? Prsia ma bolievajú práve pred cyklom, USG mi dali o 6 mesiacov. Mám 37 rokov, 2 deti, doteraz zdravá.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vysledok BI RADS 3 znamená pravdepodobne nezhubný nález - do tejto kategórie patria všetky prípady, kedy je pravdepodobnosť konečnej nezhubnosti 95 %. Odporúčané je kontrolné vyšetrenie obvykle po 3 až 6. mesiacoch. Pravdepodobne sa jedná o fibroadenóm prsníka (FIA), čo je nezhubný nádor prsníka. Pravdepodobnosť rizika vzniku karcinómu prsníka je pod 3%. Podľa mňa sa nemusíte obávať, je však dobré, že to nepodceňujete. Postupujte podľa odporúčaní rádiológov, ktorí Vás v prípade nejasností alebo zmeny nálezu odošlú do mamárneho centra na mamárnu poradňu.