Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • USG prsníkov

    , Autor: Laurinka7

    Dobry den mozem poprosit o vysvetlenie Usg prsnikov je to vazne?
    Fertilný typ mliečných žliaz bilat s výraznejšiu zložkou adenoidnej hyperplázie bilat. Parenchým ma primeranú echogenitu,
    pravidelnú jemnú echoštruktúru vľavo v DMQ na č 8/9periareolárne prítomné hypoechogennejšie ložisko zmiešanej echoštruktúry . Dobre orientačné voči okoliu o veľ. 13 x 6 mm nasadajúce na prektoralnu väčšiu, vedľa neho menšie identické o vel. 5 x 5 mm. Mliekovody nie su dilatovane kozna vrstva je jemná primeranej šírky . Hladkých kontúry. Podkozna i retromamarna tukov a vrstva ma primeranú echotexturu i echogenitu. Retromamarne je stena hrudna hladka . Dobre ohraničená . V axilach t.č. zväčšene LU nie sú prítomné.
    Záver: Die.dg ostrovčeky tzv adenoidnej hyperplázie 1 sin. FIA /BIRADS3

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň. FIA skratka znamená fibroadenóm, teda benígne ložisko prsníka. BI-RADS 3 znamená pravdepodobne benígny nález (riziko malignity menšie než 2 %). Predpokladám, že Vám odporúčali kontrolu o 4-6 mesiacov.

Podobné otázky

  • Sono prsnikov

    , Autor: Adriana134

    Dobrý deň, bola som na sone prsnikov a mam tam uvedené "v axilach len tukovo degenerovane LU. Záver sono prsnikov nález Birads I." Je to v poriadku tie tukovo degenerovane LU? Dr. Mi povedala ze je všetko Ok, ale nechápem fo to tam je napisane.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, nález USG prsníkov máte v norme. Spomínané tukovo zmenené lymfatické uzliny sú variabilitou normy. Nemusíte sa obávať.

  • Cysta v prsniku

    , Autor: Dominati

    Dobry den p. Doktor.
    V roku 2016 som si nahmatala hrcku v prsniku. Bol to fibron. Je stale rovnaky max 1.cm
    Pred pol rokom aom si vedla toho nahmatala dalsiu hrcku. Pani doktorka to nazvala ze ide pravdepodobne o mliecnu cystu 1,5 cm velku. Nakolko moja lekarka je dlhodobejsir Pn isla som dnes na sono k inemi lekarovi. Cysta ma stale rovnaku velkost ale vystrasilo ma ze mi povedal ze su v tej ciste biele ciary dve ze to budu papilomy. Na otazku ci sa to zvykne robievat odpovedal skor nie. Na kontrolu mi ale odporucil o 2 roky. Prosim co su to tie papilomy. Stava sa ze sa zvyknu objavit v tychto mliecnych cystach.
    Dakujem za odpoved aj vas cas.
    S pozdravom Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, otázka je vhodná skôr pre mamológa. Papilómy sú nezhubné nádory prsníka. Doterajšie príčiny papilómu prsníka a rizikové faktory vzniku tohto ochorenia súvisia s porušením hormonálnej rovnováhy v tele žien a ľudským papilomavírusom (HPV). Je potrebné to odsledovať. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani celkový záver, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Vhodné je však podľa mňa uvažovať nad doplnením mamografie. S výsledkom USG prsníkov navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás vie eventuálne odoslať na ďalšie vyšetrenia, eventuálne aj na konzultáciu do mamarneho centra, kde sa Vám budú vedieť najlepšie a najobjektívnejšie vyjadriť.

  • mamografia

    , Autor: Daniela19831231

    Dobry den,
    Kedze som nedavno prekrocila vek 40 rokov, bola som na svojej prvej mamografii. Na USG prsnikov chodim uz niekolko rokov a rozne cysty som mala vzdy. Moj nalez po mamografii: Koza primeranej hrubky, bilat bez path kalcifikatov. benig. Fertilny typ, pocetna, hrubsia a nepravidelne modulovana pruhovoskvrnita zlaza je v HLQ a centralne. Bilat su moduly do 1cm vs cysty a BMD adenoza v HLQ 1.dx. a centralne 1.sin. Kresba podporneho tkaniva je primerana. V axilach bez path rtg tienov. Zaver: Fertilny typ, noduly vs cysty BMD adenoza v HLQ 1.dx a centralne 1.sin BIRADS 3     Doporucenie USG o 2 mesiace

    Chcela by som sa opytat na vysvetlenie ci nalez znamena zle vysledky

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je otázka pre mamológa. Označenie BI RADS 3 znamená pravdepodobne benígny (nezhubný) nález (riziko malignity menšie než 2 %). Nález však nie je úplne v norme, preto je vhodné sledovanie. Bola Vám odporúčaná kontrola, ktorú odporúčam absolvovať. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Hrčka v prsníku

    , Autor: Rous

    Dobrý deň, mám už dlhšie malú hrčku v prsníku ešte minulý rok bola väčsia a bolestivá tak som to riešila s mojou gynekologičkou ktorá má poslala na usg , len že kým došlo k návšteve lekára ktorý mi mal vykonať USG vyšetrenie hrčka zmizla ale teraz je späť ???? a je omnoho bolestivejšia, môže to byť nádor? Mám to riešiť na gynekológí?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa vôbec jednať o rakovinu, ani to nepredpokladám, keďže Vám hrčka zmizla. Príčin môže byť viacero. Ak máte aktuálne hmatnú hrčku na prsníku, je vhodné teraz realizovať USG prsníkov a poradiť sa s mamológom vrámci mamárnej poradne. Váš obvodný gynekológ Vás môže odoslať na vyšetrenie.

  • Gynekologické problemy

    , Autor: Marcela_Balejová_0725073731

    Dobrý deň pán doktor,
    dieťa sa mi narodilo vo veku 41 rokov. Partner mal 63 rokov. Mala som cisársky rez, nakoľko dcérka bola otočená koncom panvovým, a v danej nemocnici vždy riešia tieto prípady iba cisárskym. Navyše bola "doba covidová" (máj 2020). Mám dlhoročne celiakiu, laktózovú a histamínovú intoleranciu. Raz ročne chodím na USG prsníkov kvôli dvom operáciam (2006 a 2009) na pravom prsníku, o ktorých ošetrujúci lekár v danej dobe rozhodol kvôli zväčšujúcim sa početným fibroadenómom. Po 40tke každé dva roky mamo....Popri mojím mnohým zdravotným problémom som požiadala pred cisárskym rezom o sterilizáciu. A teraz k mojej otázke. Už dlhšie obdobie po narodení dcérky mám problémy so suchosťou pošvy. Na ročnej preventívnej prehliadke som sa "len" dozvedela že pôjde o hormonálnu nerovnováhu. Ale ako som uviedla vyššie, ja nesmiem kvôli mojim prsníkom a početným fibroadenómom užívať žiadne hormóny. Aké ďalšie vyšetrenie mám absolvovať, kde ho absolvovať a ako dovtedy na prírodnej báze riešiť nepríjemnosti spojené so suchosťou pošvy. Ďakujem. S prianím príjemného dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na trhu je viacero voľnopredajných preparátov vo forme lubrikačných gélov, prípadne preparátov obsahujúcich fytoestrogény, teda estrogény rastlinného pôvodu. Skúsiť si môžete realizovať aj kúru vaginálnymi probiotikami na úpravu pošvovej mikroflóry, ktorá môže mať tiež vplyv na suchosť pošvy.