Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Escapelle

    , Autor: Tamajka

    Dobrý deň,
    7.8. mi skončil menzes. 14.8. som užila tabletku escalpelle. Týždeň na to, som dostala "menzes" znova. Trval asi 3 dni, z toho len ten prvý deň bol taký krvavý, zbytné dva to bolo len také špinenie. Teraz mi menzes vlastne asi mešká.. Chcela by som sa opýtať na nejaké vaše skúsenosti s touto tabletkou. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užitím emergentnej antikoncepčnej tabletky ste si rozhádzali cyklus, spomínané krvácanie bolo spôsobené antikoncepčnou tabletkou. Treba si to odsledovať. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Escapelle

    , Autor: P.nikol

    Dobrý deň, v nedeľu som užila liek escapelle kedže sa nám s manželom stala nehoda. Užila som ju do 12 hodín.
    Chcem sa opýtať, bude účinkovať ak som mala plodné dni? Od nedele cítim bolesť v podbrušku a v krížoch. Je to v poriadku? Menzes by som mala dostať 1.3. môže prísť skôr alebo neskôr menzes?
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tabletku núdzovej antikoncepcie ste užili včas. Preparáty núdzovej antikoncepcie často môžu spôsobiť znepravidelnenie menštruačného cyklu. Odsledujte si to. Teraz s tým už nič nenarobíte. Ak sa menštruácia nedostaví podľa očakávania 1.4. a nedôjde ani k žiadnemu krvácaniu, po 14. dňoch meškajúcej menštruácie si môžete realizovať tehotenský test. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Escapelle tapletka po krce

    , Autor: Nikola26

    Dobrý deň 27.2. 2022 sa nam pretrhla ochrana o hodinu na to som si dala Tabletku Po (v teň den som mala plodný deň mozno aj ovulaciu) dnes 7.3. 22 (8 dni na to) pociťujem zatial mierne krče v bruchu s hodinovymi pauzami mozem byt tehotna alebo mať mimo maternicove tehotenstvo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného užitia tabletky núdzovej antikoncepcie tehotenstvo nepredpokladám. 8 dní po pohlavnom styku sa ešte nedá hovoriť o tehotenstve. Môže sa jednať aj o vedľajší účinok tabletky núdzovej, prípadne aj o príznaky predmeštruačného syndrómu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • escapelle

    , Autor: Klára222

    Dobrý deň, moj posledny cyklus. 8.1.2022 zaciatok menstruacie, 13.1. pohlavn styk. Cyklus mam 24 dnovy. 14.1. po 27 hod som vzala escapelle, po 7 dňoch sa mi spustilo krvacanie a prisla bolest prs - spolu s krvacanim. Menstruacia mi nedosla, iba od 30.1. mam slabe spinenie, dnes na 25 den som si robila test s citlivostou 10, vysiel negat. Je prosim vas "bezne" ze miesto beznej menstruacie mam po escapelle spinenie a bolest podbruska? Som z tohto vo velkom strese. Mozem povazovat vysledok testu v 25. den cyklu za jednoznacny? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, núdzová hormonálna antikoncepcia so sebou prináša aj vedľajšie, či nežiadúce účinky, medzi ktoré patrí nepravidelné krvácanie, či bolesti v podbrušku. Za predpokladu včasného užitia tabletky núdzovej hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tabletka po

    , Autor: Barbora03

    Dobrý deň pán doktor. Mám 23 rokov a momentálne užívam Acnatac gél na liečbu akné, pri ktorom podľa informácii v príbalovom letáku nesmiem otehotnieť. Avšak pri pohlavnom styku sa nám pretrhla ochrana. Užila som teda tabletku escapelle hneď 1 hodinu po nehode, keďže viem, že počas liečby nesmiem otehotnieť. Momentálne mám už týždeň bolestivé prsia a bolesti v podbrušku ako pred menštruáciou, ale stále mi neprišla, už mám 35.deň cyklu. Chcela by som sa Vás opýtať, či mi tabletka mohla spôsobiť posunutie menštruácie a ak áno, tak o koľko dni sa zvykne u žien omeškať? Nikdy pred tým som tabletku neužila, keďže bábätku by sme sa aj potešili, len nie v takejto situácii. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, núdzová hormonálna antikoncepcia môže spôsobiť viacero vedľajších, či nežiadúcich účinkov, najčastejšie znepravidelnenie menštruačného cyklu, ktoré je individuálne. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Escapelle

    , Autor: radkis11

    Pán doktor, ja som tu už pisala veľa x a vám dôverujem. Môžem ísť na vyvolávačku, ked mi menzes mešká už 11den? Vráti sa mi do pár dni menzes nasledovne ? Či tá tabletka po konkrétne escapelle vo mne stale pôsobí? Lebo ja už som zúfalá môj gynekolog má koronu, nerobi, inak by som sa radila snim. Po mesiaci som si urobila tehotenské testy a všetky 3 boli negatívne, tehotenstvo môžem vylúčiť snáď. Rátala som si aj od posledného spinenia menzes ktoré sa dostavilo po tej tabletke 5dni na to. A už aj to mešká.
    Pred dvomi rokmi som užila tiež tabletku ale Ellaone a tam mi prišiel na cas menzes, je v niečom escapelle “horšia”? Viem ze treba čakať ale ja mám pocit ze sa mi zväčšili aj prsia, bolia ma viac, nafúknuté brucho mám ale chrbat ma neboli ani nič ako ma pred menzesom zvyklo.
    Prisaham ak toto dopadne dobre a menzes príde tak tu tabletku si už v živote nedám lebo mám pocit ze je to neskutočne svinstvo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, núdzová hormonálna antikoncepcia môže spôsobiť viacero vedľajších, či nežiadúcich účinkov. Na trhu je viacero preparátov núdzovej antikoncepcie, ktoré sú rozdielneho zloženia a ktoré obsahujú rôzne množstvo hormónov. Za predpokladu včasného užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné gynekologické vyšetrenie.