Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,099 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Lieky

    , Autor: victoris

    Dobrý den ak uzivam norethisteron je možno konzumácia alkoholu? V príbalovom letáčiku som nič nenašla. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, počas užívania Norethisteronu alkohol piť môžete, samozrejme s mierou.

Podobné otázky

  • Lieky na uvoľnenie svalstva a bolesť chrbta

    , Autor: Hancika

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či môžu lieky na bolesť chrbta (kríže, krčná chrbtica atď.) a lieky na uvoľnenie svalstva spôsobiť problémy alebo potrat ak by som ich užívala a nevedela som, že som tehotná? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak by spomínané lieky, ktoré by sa počas tehotenstva nemali používať, mali spôsobiť problém s tehotenstvom, napríklad potrat, už by sa to prejavilo. V I. trimestri platí zásada "všetko alebo nič". Laicky povedané, ak je zárodok silný, tehotenstvo bude v poriadku a udrží sa a ak nie, tak dôjde k potratu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesť

    , Autor: Lus89

    Dobrý deň, lekár mi predpísal Gynoflor pretože nemám v pošve sliznicu ako by som mala mať + že mi chybaju lactobacili ktoré mam mať. Beriem ho už 5 deň a 4 deň užívania ma začalo pobolievať zo spodu cítim aj akoby bolesť, suchosť, mierne palenie. Pred začiatkom užívania ma nič nebolelo. Otázka znie či to tak ma byť pri nejakej regenerácii sliznice alebo je to nejaká reakcia na lieky ? Samozrejme budem kontaktovať lekára len aktuálne neordinuje a ja neviem ako pokračovať ďalej. Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, medzi časté vedľajšie účinky Gynofloru patrí pálenie, či svrbenie, ako aj výtok z pošvy. Odporúčam vysadiť Gynoflor. Skúste si namiesto neho aplikovať alebo vaginálne probiotiká, prípadne, ak máte prejavy suchosti v pošve, môžete skúsiť napríklad Cicatridina vaginálne čapíky.

  • Duphasten

    , Autor: Liennka

    Dobry den, rada by som sa informovala ako pokracovat v uzivani Duphastenu. Lekar mi nasadil Duphasten 20 januara teda 15 dni od prveho dna menstruacie, ktore som vybrala 2x denne. 2 februara som zistila, ze som tehotna podla testu som 2 a 3 tyzdni. Volala som na gynekologiu a povedali mi, ze mam lieky zacar brat.
    Moja otazka je mozem zacat lieky uzivat ihned?
    Som prvorodicka
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste tehotná, aj keď ešte nemáte tehotenstvo potvrdené gynekológom, môžete pokračovať v liečbe Duphastonom 2x1 tabletka denne. Nepoškodíte si, ani neublížite tehotenstvu. Ak však nemáte žiadne ťažkosti, nemyslím si, že ďalšie užívanie bude mať nejaký zásadný význam. Pokračujte však v užívaní podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.

  • Lieky

    , Autor: Veroni_ka

    Dobrý deň cchem sa opýtať na jednu vec uz 2,5 roka pociťujem od spodu svrbenie užívam ústne aj vaginalne probiotika doktorka mi predpisuje antibiotika macmirror ústne a prestrieda sa to obcasne s polygynaxom pripadne predpise macmirror tabletky do posvy sú tieto lieky správne nasadené na tento druh baktérií ?ci treba začať s inou účinnou látkou keď mi nezaberaju lieky ? Už dlho som nemala predpísané antibiotika vkladám si tam probiotika dlhší čas ale žiadna zmena s výsledkov a podla kutivacneho vyšetrenia tam vidí ktoré antibiotikum je účinné presne na tuto baktériu? A podľa citlivosti sa zameriava ktoré mi ma predpisat ?lebo už som s toho zúfalá mam pocit ze mi predpise tie isté ktoré mi vôbec nepomáhaju mam s nou prebrať iný postup a inú liečbu nasadiť ? Alebo viete mi poradiť čo s tým ? Už je to dosť dlha doba nedá sa s tým fungovať v bežnom živote ale aj intímnom opýtam sa ešte s manželom nemavame koli tomu ani intímny styk keby sme to skúsili s ochranou takou bez obsahu latexu lebo ochrana mi tiež zle robí chytí odomna streptokok aj ked by sme použili ochranu ? Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže som nevidel výsledky kultivačných vyšetrení, ani nález, ani nepoznám všetky informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Nevylučujem však, že sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu, teda o premnoženie bakterií, ktoré sa v pošve vyskytujú bežne, ale poruchou pošvovej mikroflóry dôjde k ich premnoženiu a vzniku ťažkostí. Podľa výsledku citlivosti na vykultivované baktérie sa nasadzujú vhodné preparáty antibiotík. Pri ťažkostiach, či počas obdobia liečby je vhodné dodržiavať pohlavnú abstinenciu. Odporúčam pri pretrvávaní ťažkostí navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť a preberie s Vami možný a najvhodnejší postup.

  • Potrat

    , Autor: Vanesa123

    Dobrý deň, od môjho gynekológa som nedostala odpoveď, snáď vy mi pomôžete.
    v
    Včera 23.1., som potratila, bola som asi 2-3 týždne tehotná, počas toho zo začiatku tehotenstva som užívala lieky na bolesť nevedela som, že som tehotná ???? mala som bolesti chrbta, ale to som mám stále.
    Užívala som gujacuran, ataralgin, teraflu a mala som aj antibiotiká Biseptol , pretože som mala zimnicu a ostrý moč bolesť pod bruškom.
    Stále si to vyčítam ????????.

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin potratu v tak skorom týždni tehotenstva môže byť viacero. Nevylučujem ani vplyv choroby v tomto období. Niektoré zo spomínaných liekov by sa úplne užívať počas tehotenstva nemali. Nemusí to však mať s tým súvis. Vyčítať si to však naozaj nemá zmysel. Netrápte sa nad tým. Ak plánujete tehotenstvo, počkajte dve, tri menštruácie, začnite medzitým užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne a môžete sa začať snažiť otehotnieť.