Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • RTG

    , Autor: Katarina133

    Od 24-26.6 som mala posledný menzes.. dňa 28.6 sme mali s manželom nechránený sex (plánujeme druhé dieťa).. no žiaľ v veta (1.7.) som musela ísť akútne na zubnú pohotovost a robili mi taký maly RTG snímok.. ale bez ochrannej vesty.. môže to mat pripadne nejaký vplyv na dieťa??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, panoramatický RTG snímok zubov nemá vplyv na ostatnú časť tela, nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • RTG v tehotenstve

    , Autor: Domca 0128

    Dobrý deň, co si myslite o rtg v 11tt kvôli zápalu pľúc? Môže nejak ovplyvniť tehotenstvo alebo ublížiť plodu? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, samotné RTG vyšetrenie hrudníka, za predpokladu použitia potrebných ochranných pomôcok, nebude mať vplyv na tehotenstvo.

  • Rtg- otvorené oči

    , Autor: nisa

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa len informovať či je možné nejaké poškodenie oči, ak dieťa pri RTG chrbtice malo otvorené očká (neboli sme upozornení na to, že je treba zatvoriť očká.

    Vopred dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď sa nejedná o gynekologickú otázku, ale otázku pre rádiológa, nemusite sa obávať. Röntgenové žiarenie prechádza všetkými tkanivami tela, teda aj očnými viečkami. Lúče sú špeciálne nasmerované na vyšetrovanú oblasť, aby ožiarenie zvyšku tela bolo minimálne. Diagnostické RTG snímky nespôsobia poškodenie očí.

  • mamografia

    , Autor: Daniela19831231

    Dobry den,
    Kedze som nedavno prekrocila vek 40 rokov, bola som na svojej prvej mamografii. Na USG prsnikov chodim uz niekolko rokov a rozne cysty som mala vzdy. Moj nalez po mamografii: Koza primeranej hrubky, bilat bez path kalcifikatov. benig. Fertilny typ, pocetna, hrubsia a nepravidelne modulovana pruhovoskvrnita zlaza je v HLQ a centralne. Bilat su moduly do 1cm vs cysty a BMD adenoza v HLQ 1.dx. a centralne 1.sin. Kresba podporneho tkaniva je primerana. V axilach bez path rtg tienov. Zaver: Fertilny typ, noduly vs cysty BMD adenoza v HLQ 1.dx a centralne 1.sin BIRADS 3     Doporucenie USG o 2 mesiace

    Chcela by som sa opytat na vysvetlenie ci nalez znamena zle vysledky

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je otázka pre mamológa. Označenie BI RADS 3 znamená pravdepodobne benígny (nezhubný) nález (riziko malignity menšie než 2 %). Nález však nie je úplne v norme, preto je vhodné sledovanie. Bola Vám odporúčaná kontrola, ktorú odporúčam absolvovať. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Rontgen

    , Autor: Mimiboo

    Dobry den pan doktor dnes som bola na rontgene hlavy po prichode domov som mala divny pocit spravila som si dva tehotenske testy a oba vysli pozitivne avsak menzes mam dostat az o nejake 4 dni prosim vas chcem sa spytat ci rontgen moze byt nebezpecny pre plod alebo ci sa kvoli tomu moze narodit chore dietatko vopred dakujem za odpoved som z toho celkom nervozna..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bol robený iba RTG snímok hlavy, plod postihnutý vplyvom RTG nebude.

  • Vzduch v posve

    , Autor: Iva_ha

    Dobry deň,
    pouzivam vaginalny vyplach Rosalgin. Mam taku mozno zvlastnu otazku a to, ako je to so vzduchom v posve, ktory sa tam dostane z flasticky? Uz vela krat som pocula a citala, ake je nebezpecne zene fuknut do posvy, lebo vzduch sa moze dostat do brusnej dutiny, alebo ak je tehotna aj sposobit emboliu. Vzduch sa tam vsak dostava aj pri sexualnom styku, kedy ho tam partner niekedy doslova "natlakuje". Ako to je teda a kedy je v vzduch nebezpecny a preco? Ako je to so vzduchom ktory sa fukne do posvy pri vaginalnom vyplachu? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vzduch sa v pošve nachádza aj za normálnych okolností, skôr ide o tlak prúdu vzduchu. Pri pohlavnom styku ako aj pri prudšom fúknutí vzduchu do pošvy sa vzduch môže dosať do dutiny brušnej. U ženy dôjde po fúknutí do pošvy poväčšine takmer okamžite k nevoľnosti, tlak vzduchu spôsobí jeho prienik maternicou a vajíčkovodmi do dutiny brušnej medzi črevné kľučky. Vzduch, ktorý sa takto dostane do dutiny brušnej, sa dá potom vidieť aj na RTG snímke a ak napríklad lekárovi žena nepovie, čo je vo veci, môže byť zbytočne operovaná s podozrením na prasknuté črevo. Vo väčšine prípadov sa vzduch po čase vstrebe sám, ale bolesti môžu ženu prenasledovať aj niekoľko týždňov. Je však pravda, že až smrteľné nebezpečenstvo môže fúkanie znamenať pre tehotnú ženu. Namiesto do brucha smeruje vzduch do krvného obehu a môže spôsobiť smrteľnú vzduchovú embóliu. Pri realizovaní si vaginálnych výplachov, rovnako aj počas intímnej hygieny alebo pohlavného styku Vám však nebezpečenstvo nehrozí.